Google a premiat un castel superb din România. I se mai spune Peleșul Transilvaniei și se află în orașul Carei și este de o frumusețe deosebită. Cu toate acestea, mulți români nu au auzit de el.
Google a anunțat câștigătorii celei de-a treia ediții a Recenziei de Aur, un proiect anual dedicat premiării celor mai apreciate locații de pe Google Maps. Câștigătorul din fiecare regiune istorică a României a fost locația cu cele mai multe recenzii pe Google Maps, având în același timp un rating de peste 4,5 stele, în funcție de domenii.
Pentru această analiză, Google a ales locațiile cu un profil verificat și actualizat în Google Profilul Companiei, din categoriile castele, palate, cetăți și fortărețe. Selecția celor nouă câștigători, care au primit „Recenzia de Aur”, s-a făcut pe baza datelor disponibile pe Google Maps în luna mai 2023, atunci când a fost realizată și analiza, notează gandul.ro.
Astfel, pe primul loc s-a clasat Castelul Karoly, din regiunea Maramureș, orașul Carei. Acesta este și una dintre cele mai frumoase construcții de acest tip din România, fiind privit drept un „Peleș al Transilvaniei”.
În anul 2017, acesta a fost restaurat și de atunci atrage turiștii pe bandă rulantă, numărul lor ajungând până la 50.000. Proiectul de reabilitare și reintegrare a acestui monument a avut un cost de aproximativ 5 milioane de euro și a fost finanțat din fonduri europene.
Rezultatul a fost pe mărimea prețului, căci a fost transformat dintr-o clădire dărăpănată într-un adevărat tezaur arhitectural. În plus, după finalizarea lucrărilor sălile interioare au găzduit mai mult de 120 de evenimente culturale.
Castelul Karoly a fost construit în 1482, atunci când nobilii au primit de la Regele Ungariei, Matei Corvin, aprobarea de a-și construi o reședință din piatră. Din cauza invaziei turcești, au fost construite șanțuri și palisade, iar castelul a fost transformat într-o fortăreață pentru apărarea frontierei vestice a Transilvaniei.
Clădirea a suferit daune semnificative în 1705, când a fost atacată de austrieci. După Pacea de la Satu Mare, din 1711, zidurile au fost demolate. Șanțurile au fost astupate, iar castelul a fost restaurat în stil baroc. Forma actuală a fost adoptată în 1894, inspirată de modelul castelelor din Franța.
Castelul Karoly merită vizitat cel puțin o dată în viață, atât pentru exteriorul său impunător, cât și pentru interiorul unde sunt expuse piese de mobilier originale în diverse stiluri artistice, în special baroc, biedermeier, neo-renaștere, ce redau atmosfera eclectică de la sfârșitul epocii moderne.