Life

Castelul din România care a renăscut din propria cenușă. Renovarea a durat ani de zile, însă rezultatul e unul spectaculos

Castelul din România care a renăscut din propria cenușă arată acum spectaculos. A fost nevoie însă de o renovare intensă, care a durat ani de zile.
20.05.2024 | 07:36
Castelul din Romania care a renascut din propria cenusa Renovarea a durat ani de zile insa rezultatul e unul spectaculos
Castelul din România care a renăscut din propria cenușă. Sursă foto: observatornews.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Castelul din România care a renăscut din propria cenușă va atrage turiștii ca un magnet. S-au făcut investiții de milioane de euro aici, însă rezultatul este cu adevărat unul de-a dreptul spectaculos.

Castelul din România care a renăscut din propria cenușă

România are o mulțime de locuri superbe care au făcut-o celebră peste hotare. Dincolo de satele pitorești și de peisajele de munte, avem de asemenea și o mulțime de clădiri emblematice care sunt vizitate de la an la an.

ADVERTISEMENT

Nu toate însă au avut norocul de a se menține intacte. Avem clădiri care din păcate au ajuns în paragină, iar nimic nu s-a mai întâmplat. Sunt însă și excepții care au reușit să fie renovate.

Exemplu este castelul din România care a renăscut din propria cenușă. Este vorba despre castelul Racoczi Banffy din Gilău, Cluj. După șase ani de lucrări și după o investiție de 7 milioane de euro, monumentul a fost readus la viață.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, aceasta și-a deschis deja porțile recent. Și cel mai probabil o mulțime de turiști vor ajunge aici pentru a se bucura de o experiență inedită și pentru a admira o clădire încărcată cu istorie.

Ce poți să faci aici? Dincolo de faptul că pășești într-o nouă lume, te bucură și de alte experiențe. Spre exemplu, poți asculta muzică medievală, poți să urmărești dueluri între cavaleri și totodată poți vedea meșteșuguri străvechi.

ADVERTISEMENT

Renovarea a durat ani de zile, însă rezultatul e unul spectaculos

Castelul din România care a renăscut din propria cenușă a fost în perioada comunismului un orfelinat. Ulterior însă, după Revoluție, el a fost retrocedat și achiziționat de un om de afaceri din Cluj. Iar după o investiție masivă, rezultatul a fost unul cu adevărat surprinzător.

„Eu cunosc acest edificiu inca din perioada cand era aicio casa de copii. Veneam destul de frecvent şi eram uimit de maniera in care era palatul utilizat. Tot ce ţinea de calorifere, incalzire centrală, tevile erau trase prin mijlocul camerei”, a dezvăluit Lucian Năstasă Kovacs, istoric.

ADVERTISEMENT

Proprietarul actual al castelului spune că e născut în Cluj și că a investit în această construcție îndemnat de sufletul său. Știe povestea locului, astfel că ar fi fost păcat ca acesta să nu strălucească din nou.

„Am investit aici îndemnat de inimă și de suflet. Sunt născut la Cluj, sunt ardelean, iar istoria Ardealului și conviețuirea românilor și maghiarilor, sașilor și evreilor, este o cultură specială, care nu mai există în Europa”, a dezvăluit Elek Nagy, proprietarul castelului, conform observatornews.ro.

Deși în mare parte construcția este gata, se pare că lucrările de reabilitare vor continua și anul viitor. Parcul din jurul castelului va fi la rândul său refăcut, iar acesta va găzdui diferite evenimente culturale.

ADVERTISEMENT