Life

Castelul din România care a renăscut peste noapte. Era într-o stare deplorabilă. A fost refăcut cu fonduri europene și lumea vine să vadă minunea

Castelul din România care a fost renovat din fonduri europene și-a deschis recent porțile. Vizitatorii au venit să vadă minunea. Cum a fost ceremonia de deschidere?
18.05.2024 | 15:53
Castelul din Romania care a renascut peste noapte Era intro stare deplorabila A fost refacut cu fonduri europene si lumea vine sa vada minunea
Castelul din România care a renăscut peste noapte. Foto: FTT
ADVERTISEMENT

Castelul din România care a fost într-o stare deplorabilă până să treacă printr-o serie de renovări ambițioase. Și-a deschis de curând porțile și poate fi vizitat de turiști din toată lumea. Cum a fost ceremonia de deschidere?

Castelul din România care a renăscut peste noapte. Renovările au costat 7,12 milioane de euro

După 7 ani de renovări, castelul din Gilău își deschide, în sfârșit, porțile pentru publicul larg. Castelul Rákóczi-Bánffy din Gilău a avut parte de renovări în valoare de 7,12 milioane de euro, bani asigurați din Fonduri Europene și alte surse.

ADVERTISEMENT

Castelul din Gilău a trecut prin lucrări de renovare și restaurare timp de șapte ani. Acestea au costat peste 7 milioane de euro, finanțarea fiind asigurată de Uniunea Europeană, Guvernul Ungariei și Fundația „Tradiții Transilvane” prezidată de Elek Nagy, care a contribuit cu peste 3 milioane de euro.

Ceremonia de deschidere a avut loc vineri, pe 17 mai 2024, unde a fost prezent și vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt. El a declarat că Fundația ”Tradiții Transilvane” are ca scop păstrarea tradițiilor culturală și a limbii maghiare, conform Cluj24.ro.

ADVERTISEMENT

”Avem datoria de a contribui la cultura universală. Prin acest castel trebuie să facem tot ce putem pentru păstrarea culturii noastre”, a transmis Zsolt Semjen, vicepremierul Ungariei.

Proprietarul castelului: „Am investit aici îndemnat de inimă și de suflet”

Altă persoană care a făcut parte din acest proiect este Elek Nagy, propritarul castelului. El se mândrește cu faptul că este ardelean, născut la Cluj, și crede că „istoria Ardealului și conviețuirea românilor și maghiarilor, sașilor și evreilor este o cultură cu adevărat specială.”

ADVERTISEMENT

”Va fi un templu cultural din Ardeal, va fi un loc de întâlnire pentru familii și va găzdui evenimente culturale, musicale, festivaluri mai mici. Am investit aici îndemnat de inimă și de suflet. (…) Castelul se afla într-o stare avansată de degradare înainte de a-l cumpăra fundația noastră”, a spus Elek Nagy, conform celor de la Cluj24.ro.

Lucrările de renovare și reabilitare au constat în consolidarea structurii, repararea acoperișului și a scărilor. Au fost montate lifturi în interior, încălzire în pardoseală și un sistem modern de ventilație. Renovarea va continua anul viitor cu restaurarea parcului castelului și a castrului roman, într-un proiect de 2,15 milioane de euro, a scris Cluj24.ro.

ADVERTISEMENT

Conform celor de la Actualdecluj, programul propus pentru sâmbătă este următorul:

orele 12:00 – 20:00

-activități medievale pentru copii și adulți, organizate de Compania Salina, incluzând tir cu arcul și arbaleta, jocuri medievale, demonstrații de scrimă, confecționarea de bijuterii și multe altele.

-tururi ghidate în limbile maghiară și română, în colaborare cu Asociaţia Korzo.

-muzică populară din Ţara Călatei

-picnic

ora 19:00

-concert și jam session cu Loose Neckties Society. Invitat special: Novák Péter.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”