Un celebru castel de la Ciucea, în județul Cluj, situat în ansamblul Muzeului Memorial „Octavian Goga”, va fi reabilitat cu finanțare europeană, prin programul Regional Nord Vest 2021 – 2027.
Castelul de pe domeniul Octavian Goga de la Ciucea, în județul Cluj, va fi reabilitat cu bani europeni, ca și restul ansamblului ridicat în această comună. Consiliul Județean Cluj a anunțat recent că a primit finanțare europeană nerambursabilă pentru acest proiect intitulat „Restaurarea, consolidarea și conservarea Ansamblului ‘Octavian Goga’ din comuna Ciucea”.
Banii sunt asigurați via Programul Regional Nord Vest 2021 – 2027, potrivit sursei citate. „Este o nouă reușită a Consiliului Județean în atragerea de fonduri europene prin care vom reda frumusețea de odinioară a acestui ansamblu cu o încărcătură istorică aparte. Avem toată convingerea că, ulterior finalizării lucrărilor, Muzeul Memorial Octavian Goga’ va atrage și mai mulți vizitatori, devenind o destinație turistică de neratat în județul Cluj”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Poetul Octavian Goga a cumpărat acest conac de la Cinska Boncza, văduva poetului Ady Endre, ulterior extinzând suprafața clădirii și adăugându-i un alt nivel. Pe un teren cu o suprafață de 28.000 de metri pătrați, Muzeul Memorial „Octavian Goga” mai deține și alte clădiri de patrimoniu cultural national: „Casa Albă, „Casa Ady”, “Mănăstirea”, „Biserica din lemn”, „Mausoleul”, „Casa de pe stâncă”, și “Teatru de vară”.
Printr-o hotărâre a Consiliului Județean Cluj din 2015, clădirilea „Mănăstire”, „Biserica din lemn” și „Casa de pe stâncă” au fost date Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, în folosință gratuită pe termen determinat, unde funcționează acum Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului”.
Octavian Goga s-a retras în ultimii ani ai vieții la castelul de la Ciucea în timp ce soția sa, Veturia, a dorit să rămână în București. La data de 5 mai 1938, poetul suferă un accident vascular cerebral. În comă fiind, Goga moare două zile mai târziu, fiind înmormântat cu onoruri naționale la cimitirul Bellu din Capitală. Mai târziu, rămășițele poetului au fost reînhumate, potrivit dorinței acestuia, la conacul de la Ciucea.
Verturia Goga, soția, oferă, după moartea poetului, întregul complex de la Ciucea, ca donație, statului român. Un an mai târziu, Muzeul Memorial „Octavian Goga” se deschide oficial, numeroși români fiind interesați de „poetul Carpaților”.
„Proiectul vizează intervenții în ceea ce privește reabilitarea, restaurarea și punerea în valoare a Clădirii Castel, reabilitarea Mausoleului „Octavian Goga”, a Casei Ady Endre, precum și a anexelor acesteia, a Casei Albe, a Casei de pe stâncă, reabilitarea și refuncționalizarea Teatrului de vară în pavilion de primire, reabilitarea Cabinei poartă de lemn, reabilitarea mausoleului temporar, precum și desființarea grupului sanitar existent”, potrivit Consiliului Județean Cluj.
Potrivit sursei citate, aceste lucrări vor fi făcute cu un buget de 42.383.569,44 lei plus, TVA inclus, la ora actuală proiectul fiind în faza de contractare. „Reamintim, în acest context, faptul că Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” din Ciucea se află în proprietatea Consiliului Județean Cluj, cel care îi subvenționează și coordonează activitatea. Din punct de vedere științific muzeul este coordonat de Ministerul Culturii, reprezentat în teritoriu prin Direcția Județeană pentru Cultură Cluj”, mai precizează Consiliul Județean Cluj.