Castelul bântuit din România care a dat naștere multor legende și povești. Poate fi vizitat, însă, puțini sunt curioșii care au curaj să se aventureze aici.
Țara noastră nu duce deloc lipsă de locuri magice, pline de povești și legende. Un astfel de loc încărcat de mister este și Castelul ”Iulia Hașdeu”, situat în Câmpina. Castelul este deschis publicului, iar cei care aleg să îl viziteze, vor descoperi un univers plin de simboluri.
Castelul ”Iulia Hașdeu” a fost ridicat de Bogdan Petriceicu Hașdeu între anii 1894 și 1896. Construcția grandioasă a fost un omagiu pentru fiica lui, Iulia, care s-a stins la 18 ani din cauza tuberculozei.
Castelul are trei turnuri de piatră, crenalate, iar ușa de piatră cu stema familiei pe ea deschide drumul către universul Hașdeu. La rândul ei, ușa este flancată de două tronuri de piatră pe care sunt reprezentate cele șapte reîncarnări ale Iuliei, 12 legi și simboluri pitagoreice.
Interiorulul castelului este și el de-a dreptul impresionant. Deasupra vitraliilor se află Crucea și Semiluna, iar ferestrele sunt și el prevăzute cu grilaje. Oglinzile din interiorul castelului au fost poziționate strategic, astfel încât tot ceea ce există în interior se recreează la infinit.
Iulia Hașdeu a fost unica fiica a lui Bogdan Petriceicu Hașdeu, unul dintre cele mai marcante nume ale culturii române. Iulia a moștenit genialitatea tatălui său, astfel că, la vârsta de doi ani, aceasta știa să vorbească limba franceză. La 16 ani, Iulia Hașdeu a devenit prima româncă care a fost admisă la Universitatea Sorbona.
Iulia Hașdeu era alintată ”Lilica”, iar destinul ei a fost unul tragic. La doar 18 ani, aceasta s-a stins din viață din cauza unei tuberculoze. Iulia Hașdeu este înmormântată la Cimitirul Bellu.
După moartea fiicei sale, Bogdan Petriceicu Hașdeu a susținut că primea semne de la fiica lui. Aceste semne l-au făcut pe Bogdan Petriceicu Hașdeu să își găsească refugiul în spiritism, construind un templu în memoria Iuliei chiar în Cimitirul Bellu.
Templul închinat Iuliei Hașdeu este unul dintre cele mai bântuite locuri din țară. Legenda spune că în castel încă se mai aude cântând la pian Iulia, iar tatăl său o aplaudă. Ba mai mult, se pare că bătrânul Hașdeu iese pe geam și urlă ca un lup.
Castelul Bogdan Petriceicu Hașdeu, alături de cavoul Iuliei Hașdeu din București sunt considerate unicele temple spiritiste din lume. Lucrurile paranormale ce au loc acolo au fost consemnate și de un jurnalist ardelean, care a cules toate legendele legate de Castelul Iulia Hașdeu.
”Noaptea, dincolo de porţile ferecate ale Castelului, se aude Iulia cântând la pian. Se mai aud strigătele de > şi aplauzele bătrânului Hasdeu, care la moartea Iuliei avea doar 50 de ani. Uneori, pianul cânta şi ziua.”
”Nimeni nu calcă prin faţa castelului. Oamenii trec pe partea cealaltă a străzii şi se închină, speriaţi ca de dracul. Cei aflaţi prin vecinătate au cerut Primăriei ca Hasdeu să fie forţat să se mute şi casa stafiilor să fie dărâmată.”, ”Dacă cineva trece prin faţa castelului şi vrea să înjure, nu poate. Limba i se face de clei.”, sunt doar câteva dintre povestiri, potrivit adevarul.ro.
Castelul din Câmpina are program de vizită adaptat sezoanelor. Lunea este închis, iar în perioada 1 aprilie – 30 septembrie, acesta poate fi vizitat între orele 9:00 – 17:00.
În perioada 1 octombrie – 31 martie, Muzeul Memorial ”B.P Hașdeu” poate fi vizitat între orele 9:00 – 16:00. Prețul unui bilet este de 17 lei pentru adulți, 11.50 lei pentru seniorii peste 65 de lei, iar studenții și elevii plătesc și ei tot 11.50 lei.