Cu numeroasele sale castele bine conservate, România atrage mii de turiști din întreaga lume, dornici să experimenteze o incursiune în istorie, într-o atmosferă medievală. Care este acest castel faimos din România pe care turiștii îl vizitează într-un număr tot mai mare, în fiecare an?
Castelul Corvinilor, cunoscut și sub numele de Castelul Huniazilor, reprezintă una dintre bijuteriile arhitecturale cele mai impresionante și populare din România. Situat în județul Hunedoara, castelul este cunoscut peste hotare, fiind ales în top 10 destinații de basm din Europa.
Zeci de mii de turiși îi trec pragul în fiecare an. Mulți sunt entuziasmați să viziteze locul care a servit drept inspirație pentru cunoscutul personaj Dracula. Chiar se spune că Vlad Țepeș a fost închis în temnițele acestui castel faimos din Romania.
Castelul a fost construit în secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara, pe situl unei vechi întărituri. De-a lungul timpului, construcția a suferit transformări semnificative, servind ca punct strategic fortificat și ca reședință feudală.
Castelul Corvinilor este sursa a două legende cunoscute: Legenda Corbului și Legenda Fântânii.
Legenda Corbului se referă la simbolul inscripționat pe blazonul familiei Corvinilor: un corb care ține în cioc un inel de aur. Se spune că Ioan de Hunedoara, proprietarul acestui castel faimos, era fiul nelegitim dintre regele Ungariei și Elisabeta, o frumoasă femeie din Țara Hațegului.
Regele îi dă în dar copilului nenăscut un inel de aur pentru a fi recunoscut atunci când va crește și va merge la curtea regală. Mai târziu, când inelul este furat de un corb, copilul Ioan de Hunedoara ia un arc și săgetează corbul, recuperând inelul. De atunci, simbolul familiei hunedorenilor a devenit corbul cu inel de aur în cioc.
Legenda Fântânii are legătură cu fântâna din curtea Castelului Corvinilor. Se spune că a fost săpată de trei prizonieri turci pe care Ioan de Hunedoara îi ținea în castel. El le-a promis libertate dacă vor săpa o fântână cu apă bună. Aceștia au săpat în stâncă timp de 15 ani și au reușit să găsească prețioasa apă la 28 de metri adâncime.
Doar că Ioan murise, iar soția sa, Elisabeta Szilagyi, nu a vrut să elibereze prizionerii, hotărând să fie uciși. Înainte să moară, prizonierii au inscripționat pe cheile fântânii câteva cuvinte care s-ar traduce: „Apă ai, inima nu”.
Program:
Luni: 12.00 – 20.00
Marți – duminică: 9.00 – 20.00
Tarife vizitare Castelul Corvinilor:
Adulți – 45 de lei;
Elevi și studenți – 11 lei;
Pensionari – 23 lei; Tarife pentru grupuri:
Grup organizat: minim 20 de persoane;
Adulți – 35 de lei/pers.;
Pensionari – 17 lei/pers;
Elevi/studenţi – 8 lei/pers.
Beneficiază de acces gratuit la Castelul Corvinilor: copilul cu handicap și persoana care îl însoțește adultul cu handicap grav sau accentuat și persoana care îl însoțește copiii preșcolari organizații care au ca unica activitate acordarea gratuită de servicii sociale.