Castelul din România care a rezistat cu stoicism războaielor. Este de o frumusețe rară, iar multă vreme, a fost locul preferat al lui Carol I și al Regelui Mihai I.
Fără doar și poate, România are multe clădiri care pot fi considerate adevărate bijuterii arhitecturale. Este și cazul Castelului Sturdza din Miclăușeni, care a rezistat eroic războaielor și trecerii timpului.
Castelul Sturdza din Miclăușeni se află în comuna Butea, la hotarul dintre judele Neamț și Iași. Acest castel uimitor se află în inima pădurii, iar odată ce vei trece de ”scutul” de copaci, vei găsi o adevărată comoară.
Castelul Sturdza din Miclăușeni este un castel neogotic și reprezintă o adevărată filă de istorie a zonei și nu numai. De-a lungul timpului, clădirea impunătoare a rezistat în fața războaielor, a incendiilor și chiar a comunismului.
Pe vremuri, Castelul Sturdza din Miclăușeni era un loc de popas al străinilor care veneau în vizită în Moldova. Castelul a fost de multe ori un loc de întâlnire al celor mai importanți oameni ai vremii. Aici, s-au pus la cale multe alianțe.
Castelul Sturdza din Miclăușeni a fost locuit mulți ani de George Sturdza și Maria Ghica, soția lui. Cei doi soți au ridicat acest castel pe terenul fostei moșii Miclăuș, în urmă cu mai bine de un secol jumătate.
Construcția castelului a durat 24 de ani, iar planul său prevedea și realizarea unui tunel. Acest tunel urma să facă legătura între castel și sat.
Nu doar exteriorul castelului fura privirile tuturor, ci și interiorul. Atenția la detalii, dar și piesele scumpe au făcut din acest castel o adevărată bijuterie. Pereții și plafoanele au fost pictate manual chiar de către Maria Ghica, iar întregul proces a durat 10 ani.
Mobila din castel era o altă notă de unicitate. Aceasta era sculptată în lemn de trandafir, iar scara principală a castelului era făcută din marmură din Dalmația.
Un alt element spectaculos al Castelului Sturdza din Miclăușeni este conceptul care a stat la baza construirii unor camere. Există câteva încăperi care au fost ridicate în oglindă, adică parchetul era similar cu tavanul.
Castelul nu doar că este în sine o comoară, dar, la un moment dat, adăpostea o comoară, o adevărată moștenire culturală. Și anume, o bibliotecă de 60.000 de volume, printre care și foarte multe ediții rare.
Frumusețea castelului nu a fost știrbită, nici măcar atunci când se afla în stadiul de ruină. Regretatul regizor Sergiu Nicolaescu a văzut potențialul lui, așa că s-a folosit de el pentru a filma ”Orient Express”.
În prezent, castelul se află în plin proces de restaurare, însă, turiștii au voie în interiorul său. Castelul Sturdza din Miclăușeni poate fi vizitat în urma plății unui bilet de 20 de lei.