Life

Castelul din România, vechi de peste 100 de ani și de-o valoare inestimabilă, uitat de lume. Pare desprins din povești, iar aspectul său măreț impresionează și astăzi

Castelul din România uitat de lume, deși are o valoare inestimabilă. E vechi de peste 100 de ani și are un aspect impresionant.
11.05.2024 | 10:06
Castelul din Romania vechi de peste 100 de ani si deo valoare inestimabila uitat de lume Pare desprins din povesti iar aspectul sau maret impresioneaza si astazi
Un castel din România cu o arhitectură impresionantă, vechi de peste 100 de ani, a fost uitat de lume. Sursa foto: natura.ro, capturi YouTube/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Castelul din România de o valoare inestimabilă și vechi de peste 100 de ani, uitat de lume. Are o arhitectură care îi impresionează pe oameni și în prezent.

Castelul din România de-o valoare inestimabilă și vechi de peste 100 de ani, uitat de lume

Situat în arealul Văii Trotușului, Castelul Ghika de la Dofteana, județul Bacău, se numără printre imobilele deținute de familia Ghika, împreună cu Palatul de la Comănești.

ADVERTISEMENT

Pentru o perioadă, în clădirea administrativă a funcționat o pensiune. Au fost efectuate lucrări de reabilitare a castelului, dar și pentru a amenaja parcul. În timpul lucrărilor, s-a produs un incendiu la castel, iar acoperișul a fost destul de afectat.

Castelul are 4 nivele, și anume demisol, parter, etaj și mansardă. Crama este situată la demisol, fiind mai jos cu câteva trepte, iar la parter există două terase acoperite. Una dintre ele are vedere spre spatele clădirii, iar cealaltă spre lac și poiană,

ADVERTISEMENT

La etaj sunt alte două terase deschise, dar și trei balcoane. Holul central este pe două nivele, având o scară generoasă în formă de “U”. Șemineul principal din granit, dar și decorațiile din lemn de pe pereți și tavan sunt spectaculoase. Acestea se numără printre puținele elemente originale care au rămas în interior.

O scară spirală din piatră este în turnul din stânga pentru toate cele patru nivele ale clădirii. Castelul și parcul fac parte din patrimoniul națiunal de arhitectură. Un lac de 1.800 de metri pătrați este situat în parcul castelului.

ADVERTISEMENT

Domeniul e unul spectaculos, cu lac, verdeață și arbori seculari, cu castelul pe fundal. Exteriorul clădirii îi impresionează pe oameni și în ziua de astăzi.

Demisolul castelului e ridicat din blocuri masive de piatră. În schimb, pereții celor două etaje sunt din cărămidă. Grinzile metalice susțin planșeele dintre parter și etaj.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pereții exteriori sunt finisați cu plăcuțe ceramice, având aspect de cărămidă roșie. Ușile și ferestrele exterioare sunt încadrate în “rame” de piatră de mari dimensiuni, cu finisaje impresionante.

Care este istoria castelului

Construit la finalul secolului al XIX-lea, conacul de la Doftana s-a vrut a fi un castel de vânătoare. Neculai N. Ghika a tocmit oameni, în 1887, pentru a ridica pe domeniu o locuință administrativă, care să dispună de parter și etaj. Aceasta se numea, impropriu, hulubărie, notează adevarul.ro.

După puțin timp, acesta a angajat un arhitect italian și a adus materiale de construcție, dar și meșteri din străinătate pentru a începe construcția. Castul urma să fie folosit pe post de reședință de vară și de vacanță de către familia Ghika.

În perioada 1941 – 1944, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost stabilit Comandamentul Wehrmachtului în castel. Acesta a fost devastat de armata sovietică după întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste. Același lucru s-a întâmplat și cu palatele de la Comănești și Dărmănești.

Naționalizarea domeniului a fost înfăptuită în două etape, prima fiind în 1945, după război. A fost aplicată atunci Reforma Agrară. A doua etapă a fost trecerea castelului și domeniului în proprietatea statului.

Cu toate acestea, castelul s-a degradat în timp. Fostul castel de vânătoare al lui Emil Ghika a fost, pe rând, spital TBC, casă de copii și apoi de reumatologie infantilă.

Clădirea are 33 de camere, iar câteva au fost sigilate cu bunuri mobile depozitate în acestea. De-a lungul timpului, bunurile au dispărut, însă unele dintre ele au fost găsite și utilizate pentru a transforma Palatul Ghica din Comănești în Muzeu Etnografic.

Moștenitorii nu au intentat, însă, proces de retrocedare după 1989, iar domeniul a rămas în proprietatea consiliului local. Costurile de întreținere erau destul de mari și nu puteau fi suportate, astfel că domeniul a fost scos la licitație publică.

Nu a fost găsit niciun cumpărător în urma licitațiilor și a fost nevoie ca prețul să fie redus. În final, castelul, împreună cu domeniul, au fost vândute.

Ce producții au fost filmate la castel

În Castelul Ghika s-au turnat, în 2017, mai multe scene pentru filmul “Vânătorul de spirite”. Rolurile principale au fost interpretate de Armand Assante, Răzvan Vasilescu și Claudiu Bleonț.

Mai mult, în 2013, a fost filmată aici producția “’Domnişoara Christina”, după nuvela lui Mircea Eliade. Filmul a fost unul horror românesc.

Anul acesta, o asociație culturală ar vrea să organizeze la castel mai multe evenimente cultural-artistice care să fie adaptate atmosferei din diverse epoci istorice. Se dorește organizarea unor sărbători și evenimente, precum “Dansul ielelor”, “Vânătoarea de spirite” și “Serată interbelică: Hai să ne întâlnim sâmbătă seară, iară!”

“Asociația își propune ca prin activitățile sale să promoveze și să crească gradul de conștientizare în rândul marelui public asupra valorilor de patrimoniu local, obiectivelor istorice, mai ales din județul Bacău”, a declarat  Lucia Pădurariu, președinta și fondatoarea Asociației “Simfonia Florilor”.

“Dansul ielelor” are loc în jurul datei de 24 iunie, atunci când sunt Sânzienele. Evenimentul este la cea de-a  patra ediție. “Serată interbelică: Hai să ne întâlnim sâmbătă seară, iară!” va avea loc în iulie. “Vânătoarea de spirite” are loc spre finalul lunii octombrie, în preajma Halloween-ului, conform sursei menționate.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatrie, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii