Life

Castelul spectaculos din România de care s-a ales praful. Era o bijuterie arhitecturală, acum a ajuns o ruină, iar turiștii au ajuns să evite locul

Castelul spectaculos din România, considerat o bijuterie arhitecturală, de care s-a ales praful. A ajuns o ruină, iar turiștii îl ocolesc.
10.05.2024 | 10:45
Castelul spectaculos din Romania de care sa ales praful Era o bijuterie arhitecturala acum a ajuns o ruina iar turistii au ajuns sa evite locul
Castelul din România care a fost lăsat în paragină. Sursa foto: Adevărul, captură YouTube/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Castelul spectaculos din România de care s-a ales praful în ultimii ani, deși era o adevărată bijuterie arhitecturală. Construcția a ajuns o ruină în prezent. Turiștii care ajung în zonă evită locul.

Castelul spectaculos din România de care s-a ales praful, dar era o bijuterie arhitecturală

Este vorba despre un castel din Alba, care se prăbușește încet, deși era o construcție foarte spectaculoasă. Are părți din construcție care sunt vechi de aproximativ șase secole.

ADVERTISEMENT

Deși a fost retrocedat urmașilor fostului proprietar, aceștia nu s-au prezentat pentru a intra în posesia clădirii. Cererea de revendicare a fost depusă în urmă cu 20 de ani.

În 2019, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus restituirea în natură a castelului, dar și a capelei. Nu a fost restituit și pământul de sub acestea, care se afla în proprietatea Primăriei Ocna Mureș.

ADVERTISEMENT

Administrația locală a încercat anularea deciziei pe căi extraordinare de atac. Aceasta a pierdut, însă, definitiv. Castelul Teleki este un monument istoric, însă a fost lăsat în paragină.

Proprietarii actuali ai castelului sunt doi cetățeni din Ungaria și Canada. Aceștia sunt urmașii lui Samuel Teleki, nepotul grofului Adam Teleki. Acesta din urmă a fost proprietarul castelului la începutul secolului al XIX-lea.

ADVERTISEMENT

Acum trei ani, foștii proprietari i-au spus că sunt de acord să vândă castelul Primăriei Ocna Mureș. Aceștia nu s-au mai prezentat, însă, pentru a finaliza tranzacția.

ADVERTISEMENT

Primarul Silviu Vințeler a transmis că este interesat și acum să achiziționeze castelul. Proprietarii nu s-au prezentat nici acum pentru punerea în posesie a monumentului.

“Suntem în blocaj. Am încercat să iau legătura cu proprietarul din Ungaria prin intermediul unui pastor local. Le-am transmis că atunci când se vor hotărî să vândă nu vor mai avea ce, pentru că se va prăbuși”, a declarat edilul, potrivit Adevărul.

Restaurarea castelului ar avea multe beneficii pentru turism. În Ocna Mureș se va inaugura o bază de tratament balnear, care îi va atrage pe turiștii care vin aici.

Costurile pentru a restaura castelul ar fi foarte mari, dat fiind faptul că acesta nu se află într-o stare bună. Fondurile europene ar fi singura soluție în acest sens.

Care e istoria Castelului Teleki

Castelul se află în Uioara de Sus, o localitate componentă a orașului Ocna Mureș. A fost amintit pentru prima oară în documente din 1290, sub numele de Novum Castrum, care se traduce prin “Castelul Nou”.

Acest castel a fost donat de către Mihai Viteazul sfetnicului său, banul Mihalcea. O parte a castelului medieval a fost dărâmată, după care a fost ridicat un castel neogotic impunător pentru familia nobiliară Bnaffy, între anii 1850 și 1860. Ulterior, construcția a ajuns în proprietarea conților Teleki.

Lângă construcție se află și niște locuințe anexe. Acestea erau destinate personalului auxiliar de administrare și întreținere a acestui domeniu. În curte mai există și o pivniță cu vinuri. Inițial, aceasta a fost dotată cu o orgă. De asemenea, la inițiativa familiei Teleki, a fost amenajat un parc cu alei și arbori în jurul construcției.

“Această clădire a fost executată din ruinele cetăţii contelui Mikes Istvan din Zabola (Zăbala, jud. Covasna) în anul 1713. (Castelul) s-a ruinat din nou în 1848, fiind refăcut de contele Miko Imre în anul 1855”, este inscripția în maghiară care se regăsește pe frontispiciul  castelului.