News

Câștigătorii care au făcut istorie la alegerile parțiale din SUA. Cine sunt cei care au depășit barierele electorale

Pe măsură ce rezultatele alegerilor parțiale au început să apară, mai mulți candidați au făcut istorie cu victoriile lor electorale
09.11.2022 | 16:44
Castigatorii care au facut istorie la alegerile partiale din SUA Cine sunt cei care au depasit barierele electorale
Fost purtător de cuvânt al lui Trump, Sarah Huckabee Sanders este noul guvernator al statului Arkansas Foto: The New York Times
ADVERTISEMENT

Până în prezent, au fost depășite bariere de către femei, inclusiv femei de culoare, membri ai minorităților etnice, tineri și membri ai comunității LGBTQ.

Câștigătorii care au făcut istorie la alegerile parțiale din SUA

Iată o trecere în revistă a unora dintre cele mai importante victorii. Printre aceste victorii se numără primele femei guvernator alese în Arkansas și Massachusetts, prima persoană de culoare care a fost aleasă guvernator al statului Maryland și primul membru al generației Z care a fost ales în Congres.

ADVERTISEMENT

Dublă premieră pentru statul Massachusetts

Procurorul general al statului Massachusetts, democrata Maura Healey, a devenit prima femeie care a fost aleasă guvernator în istoria statului. Această victorie o face pe Healey prima candidată din țară care și-a recunoscut deschis orientarea sexuală lesbiană aleasă în funcția de guvernator.

Lui Healey i s-ar putea alătura și Tina Kotek, candidata democrată la postul de guvernator din Oregon, care este de asemenea lesbiană și care a condus în majoritatea sondajelor.

ADVERTISEMENT

Primul membru al Congresului din generația Z

Generația Z a obținut primul său loc în Congres, după ce Maxwell Frost, un democrat în vârstă de 25 de ani, a câștigat alegerile în cel de-al 10-lea district al Congresului din Florida.

El ar putea fi secondat de Karoline Leavitt, o republicană de 25 de ani care candidează în New Hampshire.

ADVERTISEMENT

Generația Z, cunoscută sub numele de generația post-milenială, se referă la cei născuți după aproximativ 1997.

Candidații trebuie să aibă cel puțin 25 de ani pentru a candida pentru un loc în Camera Reprezentanților, deși este destul de rar ca un candidat să câștige alegerile la o vârstă atât de tânără.

ADVERTISEMENT

Reprezentantul Madison Cawthorn, republican din Carolina de Nord, a fost ultimul tânăr de 25 de ani care a fost ales în Camera Reprezentanților în 2020, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat de mai bine de 45 de ani înainte.

Primele state conduse de două femei

Cel puțin două state au ales marți femei în funcțiile de guvernator și viceguvernator, primele state care au realizat un astfel de eveniment.

În Massachusetts, Maura Healey a fost aleasă guvernator, iar partenera sa de candidatură pentru funcția de locotenent guvernator, primarul din Salem, Kim Driscoll, a câștigat de asemenea competiția electorală.

Iar în Arkansas, republicana Sarah Huckabee Sanders, fost purtător de cuvânt al lui Donald Trump, a câștigat cursa pentru postul de guvernator, potrivit Associated Press, devenind prima femeie care ocupă acest post în istoria statului.

Întrucât ambii candidați la funcția de viceguvernator în Arkansas sunt femei, victoria lui Sanders asigură că Arkansas va fi condus tot de două femei.

Prima femeie din Asia de Sud care devine viceguvernator

Aruna Miller este prima femeie de origine sud-asiatică din țară care a fost aleasă viceguvernator, făcând istorie în Maryland.

Miller, inginer civil indiano-american care a fost crescută de bunica sa în India, a venit în SUA la vârsta de 7 ani, la scurt timp după adoptarea Legii privind imigrația și naționalitatea din 1965, care a eliminat cotele rasiale și i-a permis tatălui său să lucreze în țară.

Miller a devenit, de asemenea, primul imigrant care a ocupat o funcție la nivel de stat în Maryland.

Maryland are primul guvernator de culoare

Wes Moore, în vârstă de 44 de ani, un democrat și un nou venit în politică, va deveni primul guvernator de culoare din istoria statului Maryland.

După ce Stacey Abrams a pierdut cursa electorală din Georgia, Moore a devenit singurul guvernator de culoare din țară și al treilea de la Reconstrucție încoace (ceilalți doi au fost Deval Patrick în Massachusetts și Douglas Wilder în Virginia).

Și primul procuror general de culoare

Anthony Brown va fi prima persoană de culoare aleasă procuror general al statului Maryland. Brown, care reprezintă în prezent cel de-al 5-lea district al Congresului din Maryland, este un personaj de lungă durată în politica statului, fiind și locțiitor al guvernatorului statului și în Camera Reprezentanților, iar în 2014 a candidat la funcția de guvernator.

Primul senator nativ american din Oklahoma din ultimul secol

Markwayne Mullin, în vârstă de 45 de ani, membru republican al Congresului și cetățean al tribului Cherokee Nation, a câștigat alegerile pentru Senat. El este primul senator nativ american din ultimele aproape două decenii și primul senator nativ american din Oklahoma din ultimul secol.

Prima femeie din Vermont aleasă în Congres

Becca Balint, în vârstă de 54 de ani, o democrată liberală, a câștigat cursa pentru a deveni singurul membru al Camerei Reprezentanților din Vermont, fiind pentru prima dată când acest stat a ales o femeie în Congres.

Vermont este ultimul stat care a trimis o femeie la Washington, după Mississippi, penultimul, care a atins aceeași bornă în 2018.

Alabama a ales prima femeie senator

Katie Britt, republicană, este prima femeie aleasă în Senat din Alabama. Britt, în vârstă de 40 de ani, candidează pentru prima dată și este o avocată, care a lucrat anterior ca șefă de cabinet pentru senatorul în retragere Richard C. Shelby.

Prima femeie de origine latinoamericană aleasă în Congres în Illinois

Reprezentanta democrată a statului, Delia Ramirez, este câștigătoarea în cel de-al treilea district al Congresului din Illinois, învingându-l pe republicanul Justin Burau.

Victoria ei face ca Ramirez să devină prima femeie de origine latinoamericană aleasă în Congres în Illinois.

Prima femeie de culoare aleasă în congres în Pennsylvania

Democrata Summer Lee va fi prima femeie de culoare aleasă în Congres în Pennsylvania,câștigând alegerile în cel de-al 12-lea district al Congresului din acest stat.

Lee, reprezentantă a statului din zona Pittsburgh, îi va succeda reprezentantului democrat Mike Doyle, care se retrage.

ADVERTISEMENT
Tags:
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel...
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel mai ciudat lucru pe care l-am văzut”
Războiul oligarhilor ruși în România: omul care-i furnizează vitamine lui Putin, dat pe...
Războiul oligarhilor ruși în România: omul care-i furnizează vitamine lui Putin, dat pe mâna autorităților de un fost colaborator
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România....
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România. Tragediile tăcute ale marilor sportivi
Rezultate Titularizare 2024. Edu.ro publică notele profesorilor, înainte de contestaţii
Rezultate Titularizare 2024. Edu.ro publică notele profesorilor, înainte de contestaţii
Acuzaţii grave la adresa lui Mihai Zmărăndescu în scandalul maceta: Nu i-a păsat,...
Acuzaţii grave la adresa lui Mihai Zmărăndescu în scandalul maceta: Nu i-a păsat, mi-a pus viața în pericol
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Vestea pentru TOȚI PENSIONARII din România. UN MILION de DOCUMENTE sunt GATA
Vestea pentru TOȚI PENSIONARII din România. UN MILION de DOCUMENTE sunt GATA
De ce a murit, de fapt, Andrei Versace. Ipoteza principală a anchetatorilor
De ce a murit, de fapt, Andrei Versace. Ipoteza principală a anchetatorilor
Desertul cu o explozie de gusturi. Nu te poți opri din mâncat
Desertul cu o explozie de gusturi. Nu te poți opri din mâncat
Dr. Gheorghiţă, major, vaccinat şi foarte însurat! Detaliul care l-a dat de gol...
Dr. Gheorghiţă, major, vaccinat şi foarte însurat! Detaliul care l-a dat de gol că este deja soţul Monicăi Bîrlădeanu
„În România sunt pregătiţi să-l primească”. Uciderea unui urs care a atacat un...
„În România sunt pregătiţi să-l primească”. Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activişti
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase:...
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase: „M-a blocat în telefonul lui tata! Fratele meu a dispărut de 5 luni!” Care este replica Ioanei, soția tenismanului?!