News

Cât a ajuns să câştige un măturător de stradă în România. Suma exactă pe care o încasează la final de lună

Salariul unui măturător de stradă este unul modest. Avantajul unui loc de muncă la salubritate este că nu e nevoie de studii medii sau superioare
22.04.2023 | 16:20
Cat a ajuns sa castige un maturator de strada in Romania Suma exacta pe care o incaseaza la final de luna
Salariile lucrătorilor în salubritate sunt unele modeste Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Meseria de lucrător la salubritate nu este una extrem de râvnită, fie din cauza stigmei, fie din cauza salariilor mici. Dar chiar dacă venitul este unul modest, avantajul unui astfel de post este că nu sunt necesare studii medii sau superioare.

Cât a ajuns să câștige un măturător de stradă în România

Salariul pentru majoritatea lucrătorilor la salubritate variază între 1.555 RON la 2.398 RON pe lună, în anul 2023. De obicei, un măturător de stradă câștigă acest salariu brut, la încadrarea în acest loc de muncă.

ADVERTISEMENT

Adică, în jur de 1.500 de lei fără sporuri. După 5 ani, începe să câștige puțin mai mult, adică între 1.537 RON și 2.688 RON pe lună, luând în considerare o săptămână de lucru de 40 ore.

Angajații din salubritate primesc și o bonificație numită spor pentru rușine, în procent de 15%. Potrivit statisticilor realizate de INS în 2022, un șofer care lucrează în același sistem de salubritate încasează lunar aproximativ 3.300 de lei, la care se adaugă același procent de 15% spor de rușine.

ADVERTISEMENT

În 2021, situația stătea astfel: salariul brut era 2.080 de lei, sumă ce avea să crească în același an la 2.230 de lei salariu brut lunar, iar în mână un angajat primea 1.346 de lei, fără sporuri.

Salariul brut a mai crescut până-n 2023, ajungând la 2.398 RON. Totuși, banii pe care îi ia un măturător de stradă sunt foarte puțini, în jur de 1.500 de lei, fără sporuri.

ADVERTISEMENT

Salarii de invidiat în salubrizarea din Germania

În Germania, țară unde sunt generate anual aproximativ 40 de milioane de tone de deșeuri menajere, salariile lucrătorilor din salubritate sunt la ani lumină față de cele de la noi din țară.

Pe parcursul uceniciei de trei ani, un angajat primește în medie 745 de euro pe lună în gestionarea deșeurilor private, mai exact, în jur de 3.600 de lei, dar dacă persoana se decide să facă o ucenicie într-o companie din sectorul public, salariul mediu va fi în jur de 1.017 de euro, adică aproximativ 4.900 de lei, scrie Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

În plus, oricine poate lucra ca gunoier, nefiind nevoie de formare profesională, cei care se află în această situație intră, însă, într-o grupă de plată mai mică. Salariul mediu brut pentru un gunoier este de 3.837 de euro, adică aproximativ 18.000 de lei. Această valoare se referă la o săptămână de lucru cu 40 de ore pe săptămână.

ADVERTISEMENT
Tags: