News

Cât a ajuns să coste 1 litru de motorină în România. Creștere record a prețului

Prețul motorinei a atins un record în țara noastră, după ce în ultimele luni s-a aflat pe o pantă ascendentă. 
27.10.2021 | 23:42
Cat a ajuns sa coste 1 litru de motorina in Romania Crestere record a pretului
Prețul motorinei a crescut. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Vești neplăcute pentru conducătorii auto. Pe data de 26 octombrie 2021 motorina a ajuns să coste 6,39 lei pe litru, transmite site-ul Peco-online.

O astfel de majorare nu a mai fost atinsă din aprilie 2014, când motorina costa 6,36 lei pe litru. De această dată, spre deosebire de luna septembrie, prețul mediu al unui litru de motorină a urcat cu 8.7%, potrivit sursei menționate anterior.

ADVERTISEMENT

Din 2014 prețul motorinei nu a mai fost atât de mare. Cost major și pentru litrul de benzină

Drept urmare, un plin de 50 de litri se va putea face cu 25,5 lei mai mult decât în luna precedentă. Cifrele nu sunt îmbucurătoare nici pentru șoferii care conduc mașini pe benzină. Prețul acestui carburant a fost unul tot record la începutul acestei luni, cu 6,09 pe litru.

De atunci, benzina se menține pe o pantă ascendentă. La fel ca motorina, din 2014 benzina nu s-a mai vândut la un preț atât de mare, mai exact din iulie 2014. În mai 2020, benzina a atins un minimum comparativ cu ultimii 10 ani în România, asemeni motorinei.

ADVERTISEMENT

Prețul benzinei și motorinei în marile orașe din țară

Capitala are cel mai mare preț la benzină și motorină din țară. În București, cel mai mic preț la benzină este de 6,22 lei pe litru, iar la motorină 6,35 lei pe litru, GPL-ul, 3,25 lei pe litru.

După București, se situează Timișoara cu un preț la benzină de  6,23 lei litrul, motorina 6,32 litrul și 3,29 litrul de GPL. Timișoara este urmată de Iași, cu 6,24 lei litrul de benzină. Aici motorina costă 6,30 lei pe litru și 3,29 litrul de GPL.

ADVERTISEMENT

După București, Timișoara și Iași, se află Constanța cu 6,25 lei litrul de benzină, 6,28 litrul de motorină, 2,80 litrul de GPL. Cluj Napoca ar avea cel mai mic litru de benzină și motorină dintre marile orașe ale României: litrul de benzină- 6,22 lei, 6.27 litrul de motorină iar  3,28 lei litrul de GPL.

Din iarnă, motorina ar putea depăși prețul de 7 lei

Există temeri că motorina ar putea depăși prețul de 7 lei/litru din iarnă, dacă-și va menține ritmul de creștere. Anul acesta, prețul carburanților este cu 30% mai mare, decât 2020.

ADVERTISEMENT

”Avem cel mai scump combustibil, și dacă-l raportăm la salariul mediu, la puterea de cumpărare din România, suntem cea mai piperată țară din UE din această perspectivă.

În medie, o familie alocă 10% pentru transport, incluzând și combustibil pentru cei care au mașini. Cred că e o presiune pentru buzunarul românilor. Principalii factori pentru scumpire sunt revenirea economiei și producția din industrie care duce la creșterea cererii.

Principala materie pentru combustibilul folosit la autoturisme s-a scumpit. În luna septembrie 2020 prețul barilului de petrol era 186 lei, acum s-a dus la 304 lei, deci scumpire cu 63%., a spus Iancu Guda, analist economic, pentru Digi 24.

ADVERTISEMENT