News

Cât a ajuns să coste 1 litru de motorină în România. Creștere record a prețului

Prețul motorinei a atins un record în țara noastră, după ce în ultimele luni s-a aflat pe o pantă ascendentă. 
27.10.2021 | 23:42
Cat a ajuns sa coste 1 litru de motorina in Romania Crestere record a pretului
Prețul motorinei a crescut. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Vești neplăcute pentru conducătorii auto. Pe data de 26 octombrie 2021 motorina a ajuns să coste 6,39 lei pe litru, transmite site-ul Peco-online.

O astfel de majorare nu a mai fost atinsă din aprilie 2014, când motorina costa 6,36 lei pe litru. De această dată, spre deosebire de luna septembrie, prețul mediu al unui litru de motorină a urcat cu 8.7%, potrivit sursei menționate anterior.

ADVERTISEMENT

Din 2014 prețul motorinei nu a mai fost atât de mare. Cost major și pentru litrul de benzină

Drept urmare, un plin de 50 de litri se va putea face cu 25,5 lei mai mult decât în luna precedentă. Cifrele nu sunt îmbucurătoare nici pentru șoferii care conduc mașini pe benzină. Prețul acestui carburant a fost unul tot record la începutul acestei luni, cu 6,09 pe litru.

De atunci, benzina se menține pe o pantă ascendentă. La fel ca motorina, din 2014 benzina nu s-a mai vândut la un preț atât de mare, mai exact din iulie 2014. În mai 2020, benzina a atins un minimum comparativ cu ultimii 10 ani în România, asemeni motorinei.

ADVERTISEMENT

Prețul benzinei și motorinei în marile orașe din țară

Capitala are cel mai mare preț la benzină și motorină din țară. În București, cel mai mic preț la benzină este de 6,22 lei pe litru, iar la motorină 6,35 lei pe litru, GPL-ul, 3,25 lei pe litru.

După București, se situează Timișoara cu un preț la benzină de  6,23 lei litrul, motorina 6,32 litrul și 3,29 litrul de GPL. Timișoara este urmată de Iași, cu 6,24 lei litrul de benzină. Aici motorina costă 6,30 lei pe litru și 3,29 litrul de GPL.

ADVERTISEMENT

După București, Timișoara și Iași, se află Constanța cu 6,25 lei litrul de benzină, 6,28 litrul de motorină, 2,80 litrul de GPL. Cluj Napoca ar avea cel mai mic litru de benzină și motorină dintre marile orașe ale României: litrul de benzină- 6,22 lei, 6.27 litrul de motorină iar  3,28 lei litrul de GPL.

Din iarnă, motorina ar putea depăși prețul de 7 lei

Există temeri că motorina ar putea depăși prețul de 7 lei/litru din iarnă, dacă-și va menține ritmul de creștere. Anul acesta, prețul carburanților este cu 30% mai mare, decât 2020.

ADVERTISEMENT

”Avem cel mai scump combustibil, și dacă-l raportăm la salariul mediu, la puterea de cumpărare din România, suntem cea mai piperată țară din UE din această perspectivă.

În medie, o familie alocă 10% pentru transport, incluzând și combustibil pentru cei care au mașini. Cred că e o presiune pentru buzunarul românilor. Principalii factori pentru scumpire sunt revenirea economiei și producția din industrie care duce la creșterea cererii.

Principala materie pentru combustibilul folosit la autoturisme s-a scumpit. În luna septembrie 2020 prețul barilului de petrol era 186 lei, acum s-a dus la 304 lei, deci scumpire cu 63%., a spus Iancu Guda, analist economic, pentru Digi 24.

ADVERTISEMENT
Cel mai nou cuplu din tenis! Jannik Sinner a confirmat la Roland Garros...
Cel mai nou cuplu din tenis! Jannik Sinner a confirmat la Roland Garros relația cu jucătoarea din circuitul WTA
O modificare facială ar putea fi un semn de cancer pulmonar, spun pneumologii
O modificare facială ar putea fi un semn de cancer pulmonar, spun pneumologii
FOTO EXCLUSIV Echipamentul jalnic al lotului olimpic al României a înfuriat-o pe Dana...
FOTO EXCLUSIV Echipamentul jalnic al lotului olimpic al României a înfuriat-o pe Dana Budeanu: „Arată ca puii de Crevedia”. COSR a primit bani de la Dedeman pentru o vestimentație comparată cu hainele de lucru ale muncitorilor nepalezi
Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale...
Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale pentru toate comenzile
Surpriză totală pentru Irinel Columbeanu, în ziua în care a împlinit 67 de...
Surpriză totală pentru Irinel Columbeanu, în ziua în care a împlinit 67 de ani. Fostul fotomodel l-a făcut să uite de probleme
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu:
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu: "Nu te mai posta cu abundență, lux. Ține-le pentru tine". Ce a dezvăluit Teo Trandafir despre Gabi Bădălău
Un ALT IMPOZIT la PENSIE după RECALCULARE. Anunțul ministrului MUNCII
Un ALT IMPOZIT la PENSIE după RECALCULARE. Anunțul ministrului MUNCII
Zi liberă pentru elevi și profesori! Ce se sărbătorește pe 5 iunie 2024
Zi liberă pentru elevi și profesori! Ce se sărbătorește pe 5 iunie 2024
Vremea o ia razna în România. Vești din ce în ce mai rele...
Vremea o ia razna în România. Vești din ce în ce mai rele de la ANM
Radu Mazăre, tată la 55 de ani din închisoare. Imagini din camera intimă...
Radu Mazăre, tată la 55 de ani din închisoare. Imagini din camera intimă de la Jilava, unde el și soția lui l-au conceput pe Aris.
VIDEO. Familie din Timișoara, terorizată de vecinii cu care împarte aceeași casă. Dominic...
VIDEO. Familie din Timișoara, terorizată de vecinii cu care împarte aceeași casă. Dominic Fritz: „În 2024, încă sunt timișoreni agresați și hărțuiți fără ca statul român să-i protejeze”
Scriitorul român căruia soția îi căuta amante: „Gospodăria noastră s-a despărţit în două..”
Scriitorul român căruia soția îi căuta amante: „Gospodăria noastră s-a despărţit în două..”