News

Cât a ajuns să coste acum un kilogram de roșii de la fermieri. Prețurile au scăzut considerabil

Prețul unui kilogram de roșii a ajuns la un preț neașteptat pentru producători și cumpărători. Scăderile sunt semnificative
14.05.2024 | 07:52
Cat a ajuns sa coste acum un kilogram de rosii de la fermieri Preturile au scazut considerabil
Scăderea prețurilor roșiilor. Cum afectează piața legumelor și producătorii. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Prețul tomatelor autohtone a înregistrat o scădere semnificativă după sărbătorile pascale. Fermierii din zona Matca, un hub important pentru producția de legume, afirmă că prețul a coborât de la 20 de lei pe kilogram acum două săptămâni la 5-7 lei în prezent.

La ce preț se vinde acum un kilogram de roșii

În piața locală din Matca, prețurile roșiilor au înregistrat o scădere considerabilă în ultima perioadă. Diminuarea este de aproximativ 70-80% într-un interval de doar 14 zile.

ADVERTISEMENT

Un număr semnificativ de producători au introdus marfa pe piață, însă cererea încă nu s-a ridicat la nivelul așteptat. Se preconizează că prețurile vor scădea și mai mult pe măsură ce oferta de roșii va crește pe piață, conform estimărilor fermierilor.

„Prima recoltă de roșii s-a vândut cu 20 de lei kilogramul. În doar câteva zile, prețul a luat-o la vale. De la 20 de lei la 10 lei, iar acum a ajuns la la 5-7 lei kilogramul.

ADVERTISEMENT

Așa se întâmplă în fiecare an, pe măsură ce apar mai multe roșii în piață, prețul scade foarte mult. Doar câțiva producători din Matca au reușit să iasă pe piață mai devreme cu roșii”, spune Sorin Dragomir, legumicultor, citat de adevărul.ro.

Metoda la care recurg intermediarii până ajung legumele la vânzare

Cu toate acestea, consumatorii nu vor observa o reducere atât de drastică a prețului. Chiar dacă prețul la producător este între 5 și 7 lei pe kilogram, intermediarii dublează prețul în piețe.

ADVERTISEMENT

Fermierii susțin că fără intermediari ar fi dificil să își vândă marfa. „Nu am putea supraviețui fără acești intermediari, care vin și cumpără marfa noastră”, mai spun legumicultorii.

În Capitală, la Târgul Pucheni, prețul este puțin mai mare, ajungând la 8 lei pe kilogram. Cu toate acestea, pentru a-și valorifica producția aici, fermierii trebuie să parcurgă zeci sau chiar sute de kilometri, fără a avea siguranța că își vor vinde marfa.

ADVERTISEMENT

De unde s-a dezvoltat piața din Matca

Potrivit adevărul.ro, localitatea Matca din județul Galați este recunoscută ca una dintre cele mai extinse zone dedicate agriculturii din țară, cu peste 1.000 de hectare de sere și 2.000 de hectare de teren cultivat în aer liber. Locuitorii din zonă povestesc că primul solar a fost construit acum aproximativ 70 de ani de către un fost prizonier politic, care și-a dobândit abilitățile în domeniu de la un alt deținut cu care a fost închis.

Acest pionier a fost Haralambie Chicoș, care a ridicat primul solar în satul său în jurul anului 1971. Se spune că era un individ foarte educat, cu cunoștințe vaste în diverse domenii. Din cauza opoziției sale față de regimul comunist, a fost persecutat și a ajuns să execute o pedeapsă ca deținut politic.

ADVERTISEMENT