News

Cât a ajuns să coste, de fapt, un şezlong pe o plajă din Eforie Nord. Preţurile vor crește de la 1

Cât costă, de fapt, un șezlong pe o plajă din Eforie Nord. Începând cu 1 iulie, prețurile vor crește iar în vârf de sezon se vor cere bani grei
29.06.2024 | 19:31
Cat a ajuns sa coste de fapt un sezlong pe o plaja din Eforie Nord Preturile vor creste de la 1
Șezlongurile au devenit o afacere bănoasă pe litoralul românesc / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

La Eforie Nord, ca de altfel pe tot litoralul românesc, șezlongurile sunt la mare căutare. Prețurile vor crește începând cu 1 iulie dar asta nu-i va împiedica pe români să scoată mai mulți bani din buzunar. Ca în fiecare an de altfel.

Șezlongul, un statut pentru români

Românii au renunțat de mult la pătură sau la cerceaf atunci când merg la plajă la mare. Șezlongul a devenit deja un statut pentru români, chiar dacă deseori stau îngrămădiți pe plajă ca sardinele pe ele. De la an la an, bătaia românilor pe șezlonguri aduce bani mulți, mai cu seamă că în fiecare vară litoralul românesc intră în sezon cu prețuri mereu mai mari.

ADVERTISEMENT

Dar pentru confortul personal pe plajă mulți nu ezită să scoată în fiecare an mai mulți bani din buzunar, deși e vorba de aceleași servicii. Eforie Nord nu face excepție de la aceste reguli așa că, și aici, prețurile vor crește începând cu 1 iulie. Cazarea, băutura, mâncarea, toate vor fi mai scumpe, inclusiv șezlongurile.

Prețuri mai mari de la 1 iulie

În Eforie Nord, în weekend un șezlong costă 40 de lei, cu 10 lei mai mult decât în cursul săptămânii. De la 1 iulie, șezlongul va costa cu zece lei mai mult. Paharul de bere costă 6 lei, doza 7 lei, apa plată 6 lei iar un cocktail minimum 17 lei, potrivit Observator.

ADVERTISEMENT

În funcție de mâncarea aleasă, un meniu la „impinge tava” pleacă de la 27 de lei. La cazare, tarifele vor crește cu 15% pe noapte în Eforie Nord. Un hotel de două stele va cere de la 159 de lei pe noapte, pentru unul de trei stele se va plăti 169 de lei pe noapte iar la patru stele se cer 671 de lei pe noapte.

Revenind la șezlonguri, pe măsură ce se intră în vârful de sezon prețurile în stațiuni, indiferent dacă e vorba de Costinești, Eforie Nord, Mamaia, Venus sau Vama Veche, sunt așteptate să crească vertiginous, astfel că închirierea unui șezlong poate să ajungă și la 60 de lei pe zi.

ADVERTISEMENT

Deși mulți români preferă să lase litoralul românesc pentru alte destinații, cum ar fi Grecia, Turcia sau Bulgaria, și anul acesta stațiunea Mamaia este preferată de majoritatea turiștilor, urmată de Eforie Nord, Venus, Neptun-Olimp, Jupiter, Saturn, Cap Aurora, Costineşti, Vama Veche, Eforie Sud, Techirghiol, Mangalia.

ADVERTISEMENT

Invazia șezlongurilor în Grecia

Recent, autoritățile din Grecia au anunțat noi reglementări pentru amenajarea plajelor, în fața invaziei de șezlonguri. A fost cu siguranță vorba despre confort la început, dar acum a devenit o pacoste pentru mulți localnici. Șezlongurile, mesele de restaurant și prosoapele au invadat literalmente plajele grecești.

Mulți cei care doresc revenirea plajelor la aspectul natural, spun că antreprenorii care, fie cu un permis, fie nu, acoperă părți din coastă cu șezlonguri, umbrele de soare, mese și chiar structuri permanente.

Confruntat cu aceste critici, guvernul grec a decis să ia măsuri. Autoritățile au lansat o aplicație care permite trecătorilor să semnaleze prezența de șezlonguri sau instalații neautorizate pe anumite porțiuni de plajă. De asemenea, au fost trimise drone pentru a monitoriza zonele potențial afectate de aceste obiecte. De asemenea, autoritățile au decis că 70% din plaje trebuie să fie libere de șezlonguri.

Alte țări europene de coastă se confruntă cu același tip de probleme și ar putea foarte bine să se inspire din exemplul Greciei pe termen scurt sau mediu. Spania și Franța au luat deja măsuri pentru a combate invadarea plajelor.