A crescut numărul de pensiuni și vile din Delta Dunării scoase la vânzare. Motivul ar fi scăderea duratei medii a sejururilor și a impactului negativ al conflictului din Ucraina asupra turismului din zonă.
Deși numărul turiștilor a crescut ușor față de anul anterior, acesta rămâne sub nivelul din 2019, iar capacitatea de cazare din județul Tulcea este de aproximativ 7.900 de locuri. „Durata sejurului s-a redus, turiştii petrec în medie doar trei nopţi în unităţile de cazare”, notează Ziarul Financiar.
Sunt peste 20 de unități de cazare din Delta Dunării care sunt scoase vânzare pe platformele specifice, iar cea mai scumpă este un complex hotelier din Crișan, care este evaluat la 1,2 milioane de euro, conform datelor colectate de ZF.
„Am scos pensiunea la vânzare pentru că numărul de turişti din Dunăvăţu a scăzut, fie din cauza războiului, fie din alte cauze. Nu avem nicio susţinere, dacă la Jurilovca autorităţile au făcut investiţii, inclusiv în port şi promovare, aici nu s-au implicat”, a spus Iulian conform ZF, care a listat pensiunea cu 296.000 de euro pe un site de profil.
Conform informațiilor de pe site-urile olx.ro și storia.ro, sunt disponibile la vânzare și alte pensiuni sau vile situate în Crișan, Mahmudia, Murighiol, Chilia și Dunăvățu de Jos.
Printre proprietățile disponibile se numără și hotelul de patru stele Danube Delta Resort, care oferă cazare pentru 56 de persoane și are o capacitate de 120 de locuri în restaurant, amplasat în Crișan, chiar în inima Deltei Dunării, la 50 km de Tulcea. Prețul cerut pentru această proprietate este de 1,25 milioane de euro.
Durata sejururilor în Deltă s-a redus la 3-4 zile, față de o săptămână cum era obișnuit. Acum turiștii aleg să își combine vacanțele cu sejururi pe litoralul românesc sau cu circuite care includ alte destinații.
„Media sejurului s-a redus la 3 nopţi şi vin în special turişti români. Avem un grad mediu de ocupare de 50% pe timp de vară. Nu mai vindem complexul, sezonul din acest an pentru noi este ceva mai bun”, a spus pentru ZF Mihaela Găină, manager al complexului turistic Cormoran din Delta Dunării, a cărui construcţie a început în 1994.
Complexul Cormoran din Uzlina, județul Tulcea, se întinde pe o suprafață totală de 9.000 de metri pătrați și cuprinde un hotel de trei stele, o pensiune și 15 vile, oferind în total 200 de locuri de cazare.
Datele de la Institutul Național de Statistică arată că în prima jumătate a acestui an, județul Tulcea a atras doar 53.500 de turiști în unitățile de cazare, o creștere de 18% față de anul anterior. Un nivel mai mare decât acesta, de 55.600 de turiști din aceeași perioadă, s-a înregistrat în anul 2019, cel mai bun an pentru turismul din zonă.
Înregistrările actuale nu includ însă turiștii care optează pentru cazarea în casele localnicilor din Delta Dunării. Cele mai populare destinații rămân Sulina, Sfântu Gheorghe, Crișan, Murighiol și Chilia Veche.
În 2023 au fost 144.000 de turiști care au vizitat unitățile de cazare din județul Tulcea, în scădere față de cei 168.000 din 2019. După declanșarea conflictului de la graniță, regiunile din Delta Dunării mai apropiate de Ucraina au pierdut turiști, aceștia preferând zonele mai îndepărtate de frontieră.
Delta Dunării se pare că a suferit din cauza războiul de la graniță, mai ales din cauza incidentelor cu drone sau resturi de drone care au ajuns pe teritoriul românesc. Aceste evenimente au amplificat temerile turiștilor de a-și petrece vacanțele în Deltă.
Capacitatea totală de cazare din județul Tulcea se ridică la 7.900 de locuri în hoteluri, vile și pensiuni, dintre care 4.500 sunt situate în Sulina, Sfântu Gheorghe, Murighiol, Chilia Veche și Crișan.