Life

Cât a ajuns să coste pământul în România. Mulţi oameni regretă că au vândut pe preţuri de nimic

Cât a ajuns să coste pământul în România? Nu puțini sunt cei care regretă că au vândut hectare întregi pe prețuri de nimic.
14.05.2023 | 07:30
Cat a ajuns sa coste pamantul in Romania Multi oameni regreta ca au vandut pe preturi de nimic
Cât a ajuns să coste pământul în România. Sursă foto: Hepta, Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dacă vă întrebați cât a ajuns să coste pământul în România, veți avea o reală surpriză. Cele mai recente date publicate la nivel european arată prețuri ceva mai mari față de anii trecuți. Drept urmare, cei care au apucat deja să vândă anumite hectare, regretă amarnic acum.

Cât a ajuns să coste pământul în România

Piața imobiliară din România a explodat, iar odată cu ea și prețurile pentru terenurile agricole. Cât a ajuns să coste pământul în România? Vorbim despre mii de euro pentru un sigur hectar de teren agricol.

ADVERTISEMENT

În fiecare an, prețul terenurilor din România crește, arată datele publicate de Eurostat. Astfel, dacă în 2020, prețul pentru un hectar agricol era de 7,163 de euro, lucrurile aveau să se schimbe ceva mai târziu.

În 2021, prețul pentru aceeași bucată de pământ a ajuns la 7.601 euro. Trebuie menționat că toate aceste prețuri sunt cu mult mai mari decât cele din Franța, Ungaria, ori Bulgaria. Mai exact, în 2021, un hectar de teren arabil costa în Bulgaria 6.096 de euro.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, aceeași suprafață de teren din Franța costa 5,940 de euro, iar în Ungaria prețul pentru un hectar de teren agricol era de 5,187 de euro. Și în Croația, Slovacia, Lituania, Letonia ori Estonia, prețurile sunt cu mult mai mici decât în România.

Cât costă un hectar de teren arabil în România în 2023

Și totuși cât a ajuns să coste pământul din România în 2023? Dacă aruncăm o privire pe site-urile cu anunțuri de vânzare observăm prețuri neașteptate și diferite. O persoană vinde în zona Timiș cinci hectare de teren agricol pentru 110.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Practic vorbim despre circa 22.000 de euro pentru un singur hectar agricol. Alte persoane în schimb cer undeva pe la 6.500 de euro pentru un hectar, în timp ce altele au prețuri cu mult mai accesibile de până la 5.000 de euro. Evident însă, acestea sunt fie pe lângă Tulcea, fie pe lângă Arad.

Care este cea mai scumpă zonă când vine vorba de terenuri arabile? Regiunea București-Ilfov. Aici se găsesc cela mai mari prețuri. Un hectar ajungea să coste anul trecut chiar și peste 10.707 de euro. De cealaltă parte, cel mai ieftin pământ din România îl găsim în Nord-Vestul țării.

ADVERTISEMENT

Aici, un hectar putea fi achizițonat anul trecut cu 6.206 lei. Trebuie menționat că prețurile sunt cu mult mai diferite față de anul 2020. Chiar și așa, cei care și-au vândut terenurile cu ani în urmă rămân cu un gust amar, având în vedere creșterea spectaculoasă a prețurilor.

ADVERTISEMENT