Life

Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii într-o piață din București, înainte de Paște 2023. Nu mulți români își vor permite

Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii înainte de Paște? Prețul dintr-o piață din București i-a șocat pe mulți români.
08.04.2023 | 14:52
Cat a ajuns sa coste un kilogram de rosii intro piata din Bucuresti inainte de Paste 2023 Nu multi romani isi vor permite
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii într-o piață din București. Sursă foto: Instagram, Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cât costă un kilogram de roșii înainte de Florii? Este bine cunoscut faptul că în perioada sărbătorilor, fie că vorbim despre Crăciun, sau Paște, prețurile la alimente cresc. Și totuși cât de departe pot să meargă vânzătorii?

Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii într-o piață din București

Dacă până acum am aflat că prețul pentru un kilogram de miel a ajuns la sume record, iată că nici prețul legumelor nu mai este ce a fost. Într-o piață din București, românii au fost surprinși să afle cât a ajuns să coste un kilogram de roșii.

ADVERTISEMENT

Știm prea bine că roșiile sunt unele dintre cele mai accesibile legume. Le folosim în salate, ori în diferite preparate. Iată că înainte de Paște însă, nu oricine își va mai permite să le achiziționeze. În cursul zilei de sâmbătă, într-o piață din București un kilogram de roșii costa 18 lei.

Și să nu uităm că zilele trecute, într-o piață din Albă Iulia, un kilogram de roșii se vindea cu 65 de lei. Vânzătorii spuneau că roșiile provin din Oltenia și că altă soluție nu există. De vină ar fi inflația, dar și alte lucruri care au contribuit la creșterea prețurilor. 

ADVERTISEMENT

Iar prețul pentru roșii și carne de miel nu singurele care le dau mari bătăi de cap românilor. Să nu uităm că și prețul la ceapă a ajuns la valori record în urmă cu mai bine de o lună de zile. Inclusiv Petre Daea a rămas surprins în momentul în care a mers la piață.

Petre Daea, șocat de prețul unui kilogram de ceapă

Se întâmpla la începutul lunii martie, când ministrul Agriculturii a ajuns să plătească 7 lei pentru un singur kilogram de ceapă. El dezvăluia atunci că le-a spus producătorilor că un astfel de preț nu este tocmai rezonabil, având în vedere ce se întâmplă în alte părți ale globului.

ADVERTISEMENT

”Am fost azi dimineaţă în piaţă la Iaşi, am cumpărat ceapă verde. Ceapă uscată am luat ieri de la Botoşani. Le-am spus producătorilor că nu e în regulă să dai cu şapte lei kilogramul de ceapă, doar pentru că există un preţ mare pe piaţa internațională.”, spunea Petre Daea, potrivit botoșaninews.ro.

Iar prețul pentru un kilogram de ceapă a continuat să crească. Astfel, România a ajuns să aibă prețuri mai mari decât țări precum Polonia, Franța ori Olanda. La noi, un kilogram costa 1,6 euro, adică opt lei, pe la mijlocul lunii martie.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, în Franța, un kilogram de ceapă costă doar un euro. În Olanda în schimb, care de altfel este o țară și mai scumpă, un kilogram de ceapă costa nu mai puțin de 1,19 euro. Și nu ar fi exclus ca prețurile să crească și mai mult înainte de Paște.

ADVERTISEMENT