Life

Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii într-o piață din România. Vânzătorii promit un gust autentic

Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii într-o piață din România? Mulți vânzători le promit clienților o calitate superioară, dar și un gust autentic.
29.05.2023 | 10:29
Cat a ajuns sa coste un kilogram de rosii intro piata din Romania Vanzatorii promit un gust autentic
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii într-o piață din România. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii într-o piață din România? Aflați că avem prețuri total diferite față de cele de acum mai bine de o lună de zile. Chiar și așa, vânzătorii ne promit o calitate superioară, dar și un gust autentic.

Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii într-o piață din România

Prețurile pentru legume și fructe au explodat în ultima perioadă. Un kilogram de cireșe a ajuns să coste mai bine de 100 de lei spre exemplu. Și nici prețul pentru un kilogram de varză nu este chiar pentru oricine, ori cel al castraveților.

ADVERTISEMENT

La capitolul roșii însă, românii s-ar putea să aibă parte de niște surprize. Știm prea bine că această legumă este des utilizată în salate, dar și în numeroase mâncăruri. Cei care nu o au însă în curte, sunt nevoiți să meargă fie în hipermarketuri, fie în piețe.

Cât costă un kilogram de roșii într-o piață din România? Producătorii au făcut mari eforturi pentru a putea să le ofere clienților o calitate pe măsură. Cu toate astea, costurile nu sunt mai mari, dacă stăm să facem o comparație cu cele de anul trecut.

ADVERTISEMENT

Prima recoltă de tomate românești putem spune că este destul de accesibilă. Vânzătorii ne promit un gust autentic, pentru un preț decent, spun ei. Potrivit Botoșăneanul, într-o piață din Botoșani, un kilogram de roșii costă 20 de lei.

Se poate spune deci că avem un preț cât se poate de accesibil. Să nu uităm că în ultimele luni, prețul pentru un kilogram de roșii era aproape triplu. Mai exact, în luna mai, un kilogram de roșii se vindea cu 65 de lei în anumite piețe din România.

ADVERTISEMENT

În luna aprilie prețul era de 65 de lei

O reacție în acest sens venea atunci și de la prim-vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor, Ionuț Radu. La rândul său, acesta cultivă de nai buni roșii în solarii, iar prețul de 65 de lei era cu mult prea exagerat.

De asemenea, el mai dezvăluia că statul român este nevoit să se implice astfel încât românii să se bucur de prețuri corecte. Se poate spune deci că ceva s-a schimbat în ultimele două luni de zile, drept dovadă, actualele prețuri din piețe.

ADVERTISEMENT

”Am un hectar de spații protejate, nu am ieșit cu roșiile, eu ies mai târziu, prin mai, pentru că am foarte multe testări. Prețurile mari de la tarabe din Alba Iulia și din alte piețe sunt exagerate, e clar că nu vin de la producător, ci prin intermediari. Un preț corect acum ar fi de 20 de lei pe kilogram, la producător.

Asta ca să putem și noi să supraviețuim, dar să ajungă la 65 de lei, este prea mult. Trebuie să ținem cont că puterea de cumpărare a populației a scăzut. Noi putem să cerem oricât, dar cine le cumpără? Statul ar trebui să intervină în piață să regleze aceste decalaje”, declara Ionuț Rau, în urmă cu ceva timp, pentru Agrointel.

ADVERTISEMENT
Tags: