Dacă vă întrebați cât costă un litru de must în acest sezon, trebuie să aflați că prețurile au crescut față de anul trecut. Scumpiri se constată și în cazul mâncărurilor specifice acestei perioade, precum plăcinte, murături sau pastramă.
Toamna are un farmec aparte, atât datorită peisajului impresionant și culorilor calde, dar și prin prisma deliciilor culinare. Festivalurile gastronomice sunt în plină desfășurare, în mai multe localități din România, deși vremea aduce aminte mai degrabă de jumătatea verii.
Un astfel de târg a avut loc, sâmbătă, în București, iar vedeta a fost mustul, băutura „minune” pentru organism, care nu conține alcool. Însă, cât costă un litru de must în toamna lui 2024?
Cei care vor să guste un must din struguri românești trebuie să scoată din portofel 15 lei pentru un litru. De asemenea, prețul pentru o sută de grame de pastramă este între 15 și 20 de lei, potrivit Observator News.
„În comparație cu alți ani, anul acesta nu prea a plouat și sunt foarte dulci strugurii. Căpșunica e cel mai preferat, are o aromă mai intensă”, a transmis Adriana Cobzaru, producător local, pentru sursa citată.
Mustul sau sucul de struguri are o mulțime de beneficii pentru organism. Este foarte bogat în vitamine și minerale, fiind recomandat persoanelor care au sistemul imunitar scăzut. În plus, ajută la scăderea colesterolului.
Această băutură este recomandată și în cazul hepatitelor, în tratarea gripei sau prevenirea cancerului. Mustul are un rol important și în tratarea sclerozei. Este recomandat pentru îmbunătățirea circulației sangvine și în cazul afecțiunilor prostatei.
Totuși, specialiștii în nutriție spun că trebuie consumat cu moderație. „Atenție la cantitate, pentru că acolo un volum foarte mare poate fi consumat fără să ne dăm seama.
Un litru de must poate să conțină 100 de grame de zahăr, o cantitate foarte, foarte mare”, spunea expertul în nutriție, Cristian Mărgărit, într-un interviu pentru dcnews.ro.