Înainte de Crăciun, prețul pentru un porc bio este unul destul de mare. Produsul a ajuns să coste chiar mai mult decât un iPhone 16 și nu oricine și-l permite.
Înainte de Crăciun, multe persoane fac pregătirile necesare pentru sărbători, mai ales în cazul preparatelor tradiționale. Carnea de porc este la mare căutare în această perioadă.
Cu toate acestea, se anunță scumpiri pentru carne înainte de sărbători, inclusiv pentru cea de porc. Producătorii au anunțat deja că tarifele vor crește pentru acest aliment.
Anul acesta, mai mult de 71.000 de porci au fost sacrificați în fermele de la noi din țară, din cauza pestei porcine africane, conform ANSVSA. În acest moment, mai sunt active 19 focare de infecție pe teritoriul României.
Din această cauză, carnea de porc românească va costa și mai mult. În această perioadă, în prag de sărbători, prețurile vor crește cu 15%, conform estimărilor.
Mulți români vor să cumpere carne de porc direct de la producători, însă tarifele nu sunt deloc accesibile din cauza scumpirilor.
Tenorul Vlad Miriță a investit bani în ferma pe care o deține în Târgoviște. În prezent, este un fermier dedicat, iar produsele sale se numără printre cele mai apreciate. Artistul are multe comenzi pentru aceste sărbători.
Clienții pot cumpăra, de la ferma lui Vlad Miriță, “cea mai sănătoasă și gustoasă carne”, a spus acesta. Carnea de porc este bio, de aici și prețurile mai mari.
“Avem cârnați afumați, la prețul de 118 lei kg, jumări, la 84 de lei kg, slănină afumată, la 79 de lei kg, leberwurst, la 114 lei kg, șorici- la 140 lei kilogramul, dar se vând și la 200 de grame sau în ce cantitate dorește fiecare.
Leberwurst conține ingrediente selecte, cu carne și ficat de porc 25%, cu șorici, slănină, sare, apă și e condimentat natural cu nucșoară, sare, piper și ceapă prăjită!”, a mai spus Vlad Miriță, potrivit romaniatv.net.
Pentru un porc întreg de la ferma lui Vlad Miriță, românii trebuie să plătească 6.280 de lei. Acesta are 120 de kilograme. Un kilogram de carne de porc costă în jur de 50 de lei.
“Un porc întreg, de 120 kg, costă 6.280 de lei, iar un porc de 40 kg costă 2.240 de lei. Carnea de porc costă în jur de 50 de lei kilogramul. Am deja comenzi, pentru Crăciun, de 50 de grăsunei”, a mai spus acesta.
Porcul pășunat întreg costă 6.048 de lei, acesta fiind doar prețul redus, de la cel inițial de 6.720 de lei. Cu reducere, jumătate de porc pășunat costă 3.132 de lei, redus de la 3.480 de lei.
În octombrie, crescătorii cereau 11 lei pentru kilogramul în viu. Unii fermieri cereau, însă, și 23 de lei. Pentru un kilogram de carne de porc în viu, prețul la producător este de aproximativ 16 – 18 lei. La raft, produsul poate să coste și 35 – 40 de lei sau mai mult.
Pentru decembrie se estimau creșteri mari, de cel puțin 10 – 15% pe kilogram, întrucât cererea a fost una crescută. Unii producători cer prețuri cuprinse între 15 și 17 lei pe kilogram în viu, dar și la 13 lei.
Prețurile purceilor pentru îngrășat, la noi în țară, sunt diferite în funcție de greutatea acestora. Pentru purcei cu greutatea medie de 30 – 35 kg, prețul e de 600 – 800 de lei/cap la poarta ferme. În cazul purceilor cu greutatea medie de 46 – 50 kg, prețul e de 700 – 900 de lei/cap, fără TVA.
La supermarketuri, prețul pentru un kilogram de ceafă, coaste sau cotlet variază între 19 și 29 de lei, dar se poate ajunge și la 60 de lei per kilogram.
Carnea de Mangalița, cunoscută și ca “porcul somon”, deoarece are un nivel mai redus de colesterol, va fi mai scumpă cu 8 – 10%, conform termene.ro. Porcul crescut în gospodărie are prețul de 14 – 17 lei pe kilogram.