Cât a ajuns să coste un pui de țară în piață. În condițiile în care absolut toate s-au scumpit, de la energie la furaje, prețul pentru această carne populară printre români a explodat în această perioadă.
În 2023, fără exagerare, carnea de pui sau de găină, crescută ca pe vremea bunicilor, a devenit o delicatesă. Tot mai puţini români şi-o permit. Anul acesta, alimentul este cu aproape 20 de procente mai scump decât în 2022.
În ciuda acestui aspect care lovește crunt în economiile cetățenilor, cumpărători există. Vorbim în general de cetățenii care sunt atenţi la calitatea produselor pe care le consumă.
Nu sunt puțini românii care, din varii motive, au renunțat de câţiva ani la carnea din supermarket şi încearcă să ia doar pui de ţară. Ei sunt conștienți că asta înseamnă mai mulți bani cheltuiți.
În prezent, carnea de pasăre crescută ca odinioară, doar cu mâncare naturală, s-a scumpit cu aproape 20%. Prețul pentru un kilogram de carne de pui crescut la țară pleacă de 25 de lei și poate ajunge la 30 de lei, notează Observator News.
Astfel, cei care vor să cumpere un pui de două kilograme vor scoate din buzunar cel puțin 50 de lei. Dacă vorbim de curcan, prețul este și mai ridicat. Poate ajunge și la 40 de lei pe kilogram.
De notat că, în cazul puiului, preţurile diferă de la zonă la zonă. De exemplu, în localitățile din Maramureş, carnea de pui se vinde cu 23 de lei kilogramul, în timp ce în Lugoj sau Timişoara ajunge la 30 de lei pe kilogram.
Între carnea de pui pe care o găsim în supermarket și cea de la țară sunt foarte multe și importante diferențe. E important de subliniat că nu doar prețul face notă discordantă între ele, ci și gustul și calitatea.
”Carnea provenită de la animale crescute libere sau la ferme sau de ţărani are tendinţa de a fi mult mai curată şi are o amprentă pozitivă asupra alimentaţiei”, spune Ionuţ Ignat, nutriţionist, pentru sursa citată.