Life

Cât a ajuns să coste o cafea în România. Ce sume scot din buzunar românii pentru o singură cană

Nu doar facturile au devenit mai mari în România, ci și prețurile la cafea. O singură ceașcă băută într-un local din România nu mai este chiar atât de accesibilă.
01.03.2023 | 16:21
Cat a ajuns sa coste o cafea in Romania Ce sume scot din buzunar romanii pentru o singura cana
Cât a ajuns să coste o cafea în România. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Odată cu explozia inflației, România s-a trezit cu un val de scumpiri din toate punctele de vedere. Alimentele de bază au înregistrat prețuri record, iar fructele, legumele, facturile, dar și prețurile la carburanți au devenit și ele dificil de digerat pentru multe persoane.

Cafeaua din România, mai scumpă decât în Italia sau Spania

Și nici cafeaua, una dintre băuturile adorate de români, nu a scăpat de scumpirile în masă. Cei mai mulți români au observat că prețurile de la raft nu mai sunt aceleași, însă cei care s-au obișnuit cu ea în fiecare dimineață depășesc acest aspect și o cumpără în continuare, având în vedere că nu pot renunța la ea.

ADVERTISEMENT

Totuși, scumpirile de la raft se resimt și în rândul patronilor de cafenele, care au fost nevoiți să majoreze prețul cafelei. S-a ajuns la tarife care sunt mai mari decât cele din Spania și Italia, iar deși patronii vor să nu își piardă clienții, din păcate, creșterea prețului materiei prime, dar și al energiei și-au spus cuvântul în cazul lor.

În general, românii consumă o cafea dimineața, iar mai apoi, unii dintre ei optează și pentru una pe parcursul zilei. Ce se întâmplă dacă nu o bem acasă și alegem să o bem la un restaurant sau la o cafenea? Putem ajunge să scoatem din buzunar sume chiar mărișoare.

ADVERTISEMENT

O alternativă pentru mulți este cafeaua rece care poate fi achiziționată din diferite supermarketuri. Aflați că și aceasta s-a scumpit cu 3, sau chiar 4 lei. Astfel, dacă înainte o astfel de cafea costa 4 sau 9 lei, în funcție de brand, acum, românii pot să ajungă să plătească chiar și între 8 și 15 lei.

Cât a ajuns să coste o cafea la un restaurant din România

Să vedem care este situația și în restaurantele din țară. Un caffe latte costă în unele cafenele sau restaurante chiar și 18 lei. De asemenea, cappuccino, care de altfel este și preferatul românilor poate să coste între 18-20 de lei, diferența făcând-o locația de unde ajungem să îl achiziționăm.

ADVERTISEMENT

O cafea care conține perle de tapioca în schimb costă în jur de 19 lei. Toate aceste majorări ar fi de 20-35% spun specialiștii, care subliniază faptul că prețul pentru o cafea variază în funcție de mărimea ei, dar și de laptele folosit. Spre exemplu, cei care vor lapte vegetal plătesc mai mult.

Există persoane care au intoleranță la lactoză și preferă laptele vegetal, fie el de ovăz, de soia sau de cocos, care evident, sunt mult mai scumpe decât laptele normal, iar asta se va vedea pe factura finală. Și oricum, nu doar laptele vegetal s-a scumpit ci și laptele normal.

ADVERTISEMENT

Iar fermierii estimează că scumpirile vor continua și ajung chiar și până la 30% în cazul produselor lactate, iar asta este valabil inclusiv la cașcaval, dar și la brânză. Prețuri mari avem și la ulei, ouă, dar și carne, adică alimentele de bază ale populației.

ADVERTISEMENT
Tags: