News

Cât a contribuit energia verde la creșterea facturilor. Electricitatea Europei depinde de cât de tare bate vântul

Creșterea prețurile la energie electrică ridică dubii privind politicile UE de promovare a utilizării energiei verzi.
16.09.2021 | 18:54
Cat a contribuit energia verde la cresterea facturilor Electricitatea Europei depinde de cat de tare bate vantul
Costurile energiei electrice au crescut în întreaga Uniune Europeană/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În întreaga Uniune Europeană prețurile la energia electrică au crescut considerabil, iar unii politicieni dau vina pe Comisia Europeană care și-a fixat ca țintă reducerea emisiilor de carbon prin renunțarea treptată la combustibilii fosili.

În schimb, oficialii europeni susțin că majorările de prețuri ar trebui tocmai să fie un stimulent pentru trecerea completă la energia verde, întrucât principalul motiv pentru care s-a ajuns în această situație este tocmai majorarea prețului la gazele naturale.

ADVERTISEMENT

Însă criticii reclamă că prețul electricității a crescut pentru că sursele alternative de energie nu au reușit să compenseze deficitul de gaze naturale și creșterea subsecventă a prețului.

„Harababura costisitoare” a tranziției cătr energia verde

O analiză Bloomberg arată că tranziția ambițioasă a UE către un viitor fără emisii de carbon este în prezent „o harababură costisitoare” generată de prăbușirea livrărilor de gaz naturale și de reducerea producției din resurse regenerabile, mai ales din cauză că vânturile din Marea Nordului au avut cea mai redusă intensitate din ultimii 20 de ani afectând direct principalii producători de energie eoliană din UE: Germania, Marea Britanie și țările scandinave.

ADVERTISEMENT

Economiile europene și-au revenit după pandemie, iar reintensificarea activității industriale a dus la creșterea cererii tocmai într-un moment în care oferta era foarte redusă. „Centralele pe bază de cărbune ale Europei au fost închise, rezervele de gaze sunt reduse și dependența în creștere a continentului de surse regenerabile de energie îi expun vulnerabilitatea. Chiar și cu vremea blândă din septembrie, prețul la gaze și electricitate depășesc recordurile de-a lungul întregului continent”, precizează sursa citată.

În mod obișnuit, la sfârșitul verii se fac stocurile de gaze pentru iarnă, iar stocurile erau deja la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu după o iarnă mai rece decât se estima și după consumul ridicat de la începutul anului. Rusia a exportat mai puține gaze naturale întrucât își pregătește și ea stocurile pentru această iarnă, iar Norvegia, un alt producător important, a făcut lucrări ample de reparații și întreținere la rețeau de gaz.

ADVERTISEMENT

O sursă alternativă ar fi gazele lichefiate aduse cu vapoarele, însă transporturile nu ar fi rentabile decât dacă prețurile ar crește și mai mult, iar majoritatea acestor vase oricum merg către China, care și ea își face stocuri pentru iarnă.

Energia electrică este greu de stocat și de aceea există o volatilitate accentuată a prețului ei la orice modificare a prețului combustibililor din care este obținută astfel că scumpirea gazelor s-a transferat imediat în facturile la curentul electric. Volatilitatea este încă și mai accentuată la energia regenerabilă – solară sau eoliană – iar aceste surse nu au furnizat suficientă energie pentru a compensa scumpirile la gaze. Asta în pofida subvențiilor generoase acordate acestui sector de către statele europene.

ADVERTISEMENT

Actuala criză a divizat decidenții europeni. Primul-ministru polonez Mateusz Mazowiecki nu s-a ferit să arate cu degetul către Bruxelles. „Prețurile la energie din Polonia sunt legate de politicile privind clima ale Uniunii Europene”, a spus Mazowiecki săptămâna trecută.

UE, cu alternative puține la gazele naturale

Potrivit Politico.eu, oficialii de la Bruxelles sunt îngrijorați că majorarea prețurilor ar putea să determine o reacție negativă a europenilor în ansamblu față de Green Deal-ul asumat de către Comisia Europeană. Mai ales că au început să fie criticat mecanismul Emissions Trading System (ETS) adoptat de UE prin care este impusă plata pentru cantitatea de dioxid de carbon emisă. Astfel, costul pentru emiterea unei tone de CO2 a crescut de peste două ori față de anul trecut ajungând la circa 60 de euro, iar acest lucru s-a regăsit în facturile emise către populație de producătorii de energie care folosesc combustibili fosili.

Prin ETS, Uniunea Europeană a vrut să impună costuri mai mari pentru surse poluante de energie precum petrolul, cărbunele și gazul și să încurajeze producerea de energie solară, eoliană, hidro sau nucleară. Numai că statele membre au început să închidă, pe lângă centralele pe cărbune, și pe cele nucleare astfel că două surse alternative la gaz au dispărut. Lipsa vântului sau vremea înorată a afectat rapid producția de energie, iar gazul a trebuit să suplinească deficitul.

Comisarul pentru aplicarea Green Deal, Frans Timmermans, susține însă că numai 20% din majorarea costului energiei poate fi atribuită creșterii prețului ETS, restul fiind cauzat de către livrările reduse de gaz. Mai mult, într-o dezbatere desfășurată, marți, în Parlamentul European, Timmermans a susținut că actualele costuri ridicate sunt un argument în plus pentru trecerea la surse de energie mai curată, astfel încât să se depășească situația în care furnizările de gaze să influențeze major costul energiei.

Chiar dacă unii europarlamentari au fost de acord cu afirmațiile comisarului Timmermans, alții sunt mai reticenți în ce privește renunțarea cât mai rapidă la combustibili fosili. Președintele comisiei de mediu a PE, francezul Pascal Confin, a anunțat că grupul Renew Europe se va opune unei propuneri a Comisiei Europene prin care sistemul ETS să fie extins la transportul rutier și la clădiri. „Credem că este extrem de ridicat costul politic și impactul asupra climei este foarte scăzut”, a declarat Confin.

ADVERTISEMENT