Fotbal international

Cât a costat gazonul de Euro 2021 de pe Arena Naţională. Ce lucrări mai trebuie efectuate

22.04.2021 | 22:07
Cat a costat gazonul de Euro 2021 de pe Arena Nationala Ce lucrari mai trebuie efectuate
ADVERTISEMENT

Cu 50 de zile înainte de începerea turneului final al Campionatului European de Fotbal 2021, schimbarea gazonului de pe Arena Naţională a fost finalizată. Primăria Capitalei a anunţat cât a costat întreaga procedură, dar şi ce mai trebuie făcut înainte de startul competiţiei.

2,2 milioane de lei a costat noul gazon de pe Arena Naţională

Capitala României va găzdui 4 partide la EURO 2021, trei din Grupa C şi o optime de finală. UEFA a confirmat că Bucureşti va fi una dintre gazdele turneului, după ce autorităţile au acceptat desfăşurarea meciurilor cu spectatori în tribune. Aproximativ 13.000 de fani vor avea voie să asiste la meciuri, 25% din capacitatea celei mai mari arene din ţara noastră.

ADVERTISEMENT

Pentru o competiţie la cel mai înalt nivel, gazonul a fost înlocuit complet, noua suprafaţă de joc fiind una hibridă, o combinaţie de iarbă naturală şi sintetică.

Primăria Capitalei, cea care administrează stadionul, a dat un comunicat de presă, în care a precizat costurile implicate în schimbarea gazonului. Acestea s-au ridicat la aproximativ 2,2 milioane de lei (fără TVA), conform autorităţilor.

ADVERTISEMENT

Primăria Municipiului Bucureşti a finalizat operaţiunile de schimbare a gazonului de pe Arena Naţională, în vederea găzduirii celor 4 meciuri din Campionatul Euro 2020 din această vară. Vechea suprafaţă de joc a fost înlocuită cu un gazon hibrid (natural şi sintetic).

Operaţiunile de montare a noului gazon au durat aproximativ 2 săptămâni şi au costat circa 2,2 milioane de lei, fără TVA (procurare, montare, asigurare servicii mentenaţă). Producția de gazon hybrid a fost realizată la o pepinieră localizata în Cusago – Italia, conform protocoalelor de cultivare recomandate de ghidul USGA şi FIFA pentru cultivarea gazonului destinat terenurilor sportive.

ADVERTISEMENT

Cultivarea a urmat un program ecologic care presupune utilizarea de produse biologice, astfel încât să reducă cât mai mult utilizarea pesticidelor chimice. Livrarea gazonului a fost realizată în camioane frigorifice pentru reducerea, pe cat posibil, a condițiilor de stres după recoltare pe durata transportului pe ruta Milano-Bucureşti.

Facem precizarea că, în vederea organizării Euro 2020, pe lângă schimbarea gazonului, Primăria Capitalei mai realizează, la Arena Naţională, o serie de investiţii necesare pentru desfăşurarea în condiţii optime a evenimentului“, se arată în comunicatul PMB.

ADVERTISEMENT

Centru Media şi turnicheţi noi. Ce mai trebuie făcut

Nu doar gazonul este nou pe Arena Naţională. Primăria a precizat că s-a făcut un Centru Media pentru Euro, s-au înlocuit scaune şi turnicheţi şi s-a modernizat sistemul de supraveghere video. Lucrările vor continua şi în perioada următoare.

„Până în prezent, au fost înlocuite aproximativ 10.000 de scaune, a fost proiectat şi înfiinţat un Centru Media EURO 2020, a fost înlocuit sistemul de control acces prin montarea de turnicheţi noi, s-au modernizat sistemele de supraveghere video şi s-a realizat unui sistem Voce date hardware Arena EURO 2020.

Au mai rămas de finalizat: modernizarea sistemelor de informare spectatori şi lucrările de reparaţii şi renovări. De asemenea, în perioada următoare va fi realizată şi modernizarea nocturnei“, mai scrie în comunicatul Primăriei.

Arena Naţională găzduieşte 4 meciuri la EURO

Programul meciurilor de pe Arena Naţională este următorul:

Grupa C
Duminică, 13 iunie 2021, ora 19:00
Austria – Macedonia de Nord

Joi, 17 iunie 2021, ora 16:00
Ucraina – Macedonia de Nord

Luni, 21 iunie 2021, ora 19:00
Ucraina – Austria

Optime de finală
Luni, 28 iunie 2021, ora 22:00
1F – 3A/B/C.

 

ADVERTISEMENT
Tags: