În cursul lunii aprilie, premierul Marcel Ciolacu, însoțit de mai mulți oficiali de la București, a efectuat o vizită de două zile în Emiratul Qatar, obiectivul declarat fiind acela de a atrage investitori pentru țara noastră. Premierul României a zburat la Doha cu un avion Boeing 737 închiriat de la compania românească Tarom.
Ciolacu a preferat o cursă specială, în ciuda faptului că între București și Doha sunt operate trei zboruri comerciale pe zi. Și președintele Iohannis zboară în deplasări cu aeronave închiriate, însă acesta preferă avioanele de lux sau cele de tip business. De exemplu, tot în aprilie, președintele a mers în Coreea de Sud cu un Gulfstream G550, capabil să transporte 14-16 pasageri, în funcție de configurare.
Interesant este că, în cazul vizitei lui Ciolacu în Qatar, însoțitorii delegației precum și câțiva angajați ai Cancelariei Prim-Ministrului nu au mai prins locuri în aeronava Tarom, așa că au mers cu zboruri de linie. Costurile deplasării pentru aceștia au fost de 25.347,62 de lei și au inclus biletele de avion și diurna, potrivit unui răspuns al CPM la o interpelare a deputatului de Maramureș, Darius Pop.
În afară de diverși consilieri de stat din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, membri ai echipei tehnice implicați în organizarea vizitei, în stafful premierului și-a făcut loc și un medic specialist. Din răspunsul la interpelare nu reiese care a fost rolul medicului, dar se presupune că acesta a fost inclus în delegație pentru a asigura asistență în caz de urgență.
Închirierea navei Tarom pentru vizita oficială a premierului Ciolacu în Qatar s-a făcut în art. 10, alin (3) din HG nr 518/1995 ”privind unele drepturi și obligații ale personalului român trimis în străinătate ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, cu modificările și completările ulterioare”, care spune că transportul delegațiilor conduse de către prim-ministru se poate face cu avioane care efectuează curse speciale.
În ceea ce privește costul deplasării lui Marcel Ciolacu, acesta a fost suportat de partea qatareză, potrivit cutumei diplomatice. Cheltuielile pentru ceilalți membri ai delegației oficiale au fost împărțite între ministere și instituții, care au trimis câte un reprezentat la Doha.
În răspunsul Cancelariei Prim-Ministrului nu apar informații referitoare la costurile de închiriere a aeronavei Boeing 737, de la Tarom. Potrivit Boarding Pass, prețul estimativ al închirierii navei a fost de cel puțin 100.000 de euro.
Din delegația oficială a României, în Qatar, au făcut parte:
Obiectivul declarat al vizitei lui Marcel Ciolacu în Qatar a fost acela de a atrage investiții de 15 miliarde de euro, în infrastructura de transport, noi tehnologii, digitalizare, energie și agricultură. De asemenea, vizita a avut și o componentă politică.
”Prim-ministrul Ciolacu a transmis faptul că România este alături de Qatar pentru ca împreună cu partenerii cheie să sprijinim eforturile de pace și securitate în Orientul Mijlociu”, se mai arată în răspunsul Cancelariei.
În cadrul vizitei, Marcel Ciolacu a avut întâlniri cu prim-ministrul Statului Qatar și ministrul Afacerilor Externe, Șeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani. Cei doi au participat la ceremonia de semnare a unor documente bilaterale.