News

Cât a costat vizita lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a avut în delegație și un medic, dar acesta a zburat cu o cursă de linie

Vizita în Qatar al premierului Ciolacu, în luna aprilie, s-a efectuat cu o aeronavă închiriată de la Tarom, însă antemergătorii au mers cu zboruri de linie.
23.05.2024 | 18:37
Cat a costat vizita lui Marcel Ciolacu in Qatar Premierul a avut in delegatie si un medic dar acesta a zburat cu o cursa de linie
Marcel Ciolacu a zburat în Qatar cu o aeronavă închiriată de la compania Tarom / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Guvernul României / Tarom
ADVERTISEMENT

În cursul lunii aprilie, premierul Marcel Ciolacu, însoțit de mai mulți oficiali de la București, a efectuat o vizită de două zile în Emiratul Qatar, obiectivul declarat fiind acela de a atrage investitori pentru țara noastră. Premierul României a zburat la Doha cu un avion Boeing 737 închiriat de la compania românească Tarom.

Ciolacu a închiriat un Boeing, în timp ce Iohannis a zburat în Coreea de Sud cu un private-jet

Ciolacu a preferat o cursă specială, în ciuda faptului că între București și Doha sunt operate trei zboruri comerciale pe zi. Și președintele Iohannis zboară în deplasări cu aeronave închiriate, însă acesta preferă avioanele de lux sau cele de tip business. De exemplu, tot în aprilie, președintele a mers în Coreea de Sud cu un Gulfstream G550, capabil să transporte 14-16 pasageri, în funcție de configurare.

ADVERTISEMENT

Interesant este că, în cazul vizitei lui Ciolacu în Qatar, însoțitorii delegației precum și câțiva angajați ai Cancelariei Prim-Ministrului nu au mai prins locuri în aeronava Tarom, așa că au mers cu zboruri de linie. Costurile deplasării pentru aceștia au fost de 25.347,62 de lei și au inclus biletele de avion și diurna, potrivit unui răspuns al CPM la o interpelare a deputatului de Maramureș, Darius Pop.

În afară de diverși consilieri de stat din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, membri ai echipei tehnice implicați în organizarea vizitei, în stafful premierului și-a făcut loc și un medic specialist. Din răspunsul la interpelare nu reiese care a fost rolul medicului, dar se presupune că acesta a fost inclus în delegație pentru a asigura asistență în caz de urgență.

ADVERTISEMENT

Fiecare ministru și-a plătit deplasarea din propriul buget

Închirierea navei Tarom pentru vizita oficială a premierului Ciolacu în Qatar s-a făcut în art. 10, alin (3) din HG nr 518/1995 ”privind unele drepturi și obligații ale personalului român trimis în străinătate ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, cu modificările și completările ulterioare”, care spune că transportul delegațiilor conduse de către prim-ministru se poate face cu avioane care efectuează curse speciale.

În ceea ce privește costul deplasării lui Marcel Ciolacu, acesta a fost suportat de partea qatareză, potrivit cutumei diplomatice. Cheltuielile pentru ceilalți membri ai delegației oficiale au fost împărțite între ministere și instituții, care au trimis câte un reprezentat la Doha.

ADVERTISEMENT

În răspunsul Cancelariei Prim-Ministrului nu apar informații referitoare la costurile de închiriere a aeronavei Boeing 737, de la Tarom. Potrivit Boarding Pass, prețul estimativ al închirierii navei a fost de cel puțin 100.000 de euro.

Cine a făcut parte din delegația României

Din delegația oficială a României, în Qatar, au făcut parte:

  • Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii
  • Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe
  • Ștefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, Antrepretoriatului și Turismului
  • Florin-Ionuț Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
  • Sebastian Burduja, ministrul Energiei
  • Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării
  • Valeriu Zgonea, președinte ANCOM
  • Alexandru Bociu, președinte ANSVSA
  • Karoly Borbely, președinte Hidroelectrica
  • Mihai Teodorescu, directorul Portului Constanța
ADVERTISEMENT

Investiții de 15 miliarde de euro, așteptate din Qatar

Obiectivul declarat al vizitei lui Marcel Ciolacu în Qatar a fost acela de a atrage investiții de 15 miliarde de euro, în infrastructura de transport, noi tehnologii, digitalizare, energie și agricultură. De asemenea, vizita a avut și o componentă politică.

”Prim-ministrul Ciolacu a transmis faptul că România este alături de Qatar pentru ca împreună cu partenerii cheie să sprijinim eforturile de pace și securitate în Orientul Mijlociu”, se mai arată în răspunsul Cancelariei.

În cadrul vizitei, Marcel Ciolacu a avut întâlniri cu prim-ministrul Statului Qatar și ministrul Afacerilor Externe, Șeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani. Cei doi au participat la ceremonia de semnare a unor documente bilaterale.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”