News

Cât ajunge să câștige un român de doar 23 de ani în Belgia: ”În România îți trebuie bani”

Cât ajunge să câștige un român de doar 23 de ani în Belgia: ”În România îți trebuie bani”. Tinerii preferă să ajungă în străinătate la muncă și să se lase de școală.
26.05.2023 | 07:49
Cat ajunge sa castige un roman de doar 23 de ani in Belgia In Romania iti trebuie bani
Cât ajunge să câștige un român de doar 23 de ani în Belgia. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Cât ajunge să câștige un român de doar 23 de ani în Belgia: ”În România îți trebuie bani”. Tinerii preferă să ajungă în străinătate la muncă și să se lase de școală. Greva din educație a atras atenția asupra unui sistem defect, care produce pe bandă rulantă analfabeți. Mai mult, 15% dintre tinerii din România, cu vârste între 18 și 24 de ani au cel mult opt clase, un eșec total al statului când vine vorba de reformă în educație.

Cât ajunge să câștige un român de doar 23 de ani în Belgia

Conform Digi 24, Gabriel Dumitrache e doar unul dintre sutele de mii de tineri care au abandonat școala și au plecat ”la străinătate” ca să facă bani mulți. Nu se fac ușor, căci majoritatea lucrează în construcții, însă se fac cu siguranță mai mulți decât s-ar face în țară, lucru recunoscut chiar de Gabriel.

ADVERTISEMENT

Din cauza lipsei de bani, pentru că în România ca să te ții de școală, să îți continui studiile, îți trebuie bani, să te ajute părinții. Ce am realizat aici în Belgia, poate nici într-o viață de om nu realizam în România”, explică tânărul, atunci când a fost întrebat de ce a plecat din țară.

Bărbatul se laudă că are un salariu lunar de 3000 – 4000 de euro și, deși nu prezintă nicio dovadă în acest sens, cifrele statistice par să-i dea dreptate. În Belgia, muncitorii din construcții câștigă în medie, anual, 47.000 de euro, salarii la care puțini români visează. Desigur și costurile pentru a trăi sunt mult mai ridicate, însă aceasta e altă poveste.

ADVERTISEMENT

Mihaela Năbar, directorul executiv al unei organizații umanitare, subliniază că țara noastră se împarte în două când vine vorba de abandonul școlar. Așadar, în mediul rural și în mediile sărace oamenii tind să se lase de școală pentru a alerga după salarii mai mari în străinătate, cu toate că trebuie să își sacrifice sănătatea pentru a practica munci de jos, refuzate de intelectuali.

“Dacă ar fi să mă uit la părăsirea timpurie a școlii este 24,6% în rural. Ceea ce înseamnă că vorbim de două Românii”, explică Năbar. Gelu Duminică, faimosul sociolog de la noi, a remarcat și el această situație: “Rata de abandon școlar este conectată foarte tare cu rata de sărăcie din România. Clasa a 6-a, clasa a-7-a. Acolo avem cea mai mare curbă de abandon”.

ADVERTISEMENT

La nivelul Uniunii Europene, rata de abandon școlar a scăzut sub 10%, iar obiectivul ar fi de 9% în 2030, cu toate acestea în România rata era la 17.8% în 2012, cu toate că existau speranțe că în 2020 va ajunge la 11.3%. ”Sărăcia, anturajul, părinți care consideră că școala nu este prioritară în viața copilului, sentimentul de stigmatizare, lipsa unor consilieri educaționali sunt doar o parte din cauze”, explică sociologii.

Lipsa de motivație a profesorilor și salariile foarte mici din sistem nu fac decât să atragă debutanți slab pregătiți și care se prezintă la catedră fără nicio motivație. În aceste condiții nici elevii nu simt că ar exista o adevărată provocare să meargă la școală și mulți preferă să ajungă muncitori pe șantiere.

ADVERTISEMENT

“Lipsa de motivație a profesorilor poată să aibă un impact în actul de învățământ pentru că ei sunt unii dintre cei care poate să îi țină pe copii la școală”, punctează și sociologul Antonio Amuza. Așadar, nu e de mirare că 4 din 10 elevi români sunt analfabeți funcțional, deci știu să citească, dar nu înțeleg ce au citit. Între timp, profesorii sunt ademeniți cu vouchere, în speranța că greva din învățământ va înceta, lucru considerat umilitor de dascăli.

ADVERTISEMENT