News

Cât ar mai dura perioada de distanțare socială! Adrian Streinu Cercel dezvăluie când am putea scăpa de restricţii

06.04.2020 | 07:37
Cat ar mai dura perioada de distantare sociala Adrian Streinu Cercel dezvaluie cand am putea scapa de restrictii
ADVERTISEMENT

Bilanțul cazurilor de infectare cu noul coronavirus pe teritoriul României a ajuns deja la pragul de 3.864, potrivit celor mai recente informații oferite de actualități și riscă să capete cote dramatice pe zi ce trece, mai ales că s-au înregistrat până în momentul de față 151 de decese. În aceste condiții, este greu de crezut că măsurile de distanțare socială impuse pentru stoparea răspândirii bolii se vor putea relaxa foarte curând.

Adrian Streinu Cercel anunță că restricțiile ar putea rămâne în vigoare pentru încă 8 săptămâni

De altfel, această idee este întărită și de managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, care avertizează că am putea rămâne în case pentru încă 8 săptămâni. Singura soluție pentru a scurta durata restricțiilor o reprezintă adoptarea unora mult mai drastice, subliniază medicul.

ADVERTISEMENT

Eu spun că avem nevoie de încă opt săptămâni pentru a rezolva problema. Trebuie să aplicăm un plan de măsuri în forță. Dacă ținem planul de măsuri actual, terminăm în 8 săptămâni începând de mâine (n.r. luni, 6 aprilie)”,a declarat Streinu Cercel, duminică seara, la Antena 3, precizând, totodată, că datele se pot schimba de la săptămână la săptămână, în funcție de evoluția bolii.

România se apropie de vârful epidemiologic. Anunțul lui Raed Arafat

În altă ordine de idei, autoritățile se pregătesc pe zi ce trece pentru a face față vârfului acestei crize sanitare, estimat la sfârșitul lunii aprilie sau, cel târziu, în primele zile din mai. Potrivit lui Raed Arafat, sistemul nostru medical poate face față situației, însă numai cu o condiție: să nu ne confruntăm cu un val de infectări similar celui din Italia.

ADVERTISEMENT

Acum, spitalele sunt mai pregătite decât la început. Dacă vrem să spunem că urmează o situație similară cu ce a apărut de exemplu în Italia, clar că și noi putem să fim depășiți. Depinde cum apare acest vârf de criză și cum crește numărul cazurilor.

Până acum, noi am avut o creștere totuși mai lină decât în alte zone. Dar dacă avem o creștere bruscă, e posibil să ajungem la depășirea capacității, de exemplu. Și de aici a venit și ideea de a deschide și de a operaționaliza spitale de campanie precum cel de lângă București, la Ana Aslan, făcut de către MapN, cel de la Constanța.

ADVERTISEMENT

Se găsesc alte spații pentru bolnavii mai puțin afectați, asimptomatici, cum de exemplu a venit o rețea de hypermarketuri împreună cu parteneri de-ai lor și facem deja astfel de zonă în București, cu peste 350 de paturi. Deci ne pregătim mai departe și cu siguranță fiecare zi ne prinde cu încă un pas în plus făcut pentru a face față unei situații cu care sperăm să nu ne confruntăm.

Mai dau un exemplu. Preluarea tuturor ventilatoarelor care aveau defecțiuni, și nereparate la spitale. Am atins aproape numărul 190. Sunt deja peste 100 aduse de pompieri la București. S-a alocat o hală și urmează de mâine să începem repararea lor de către firma fabricantă.

ADVERTISEMENT

Din acest punct de vedere se fac pași foarte importanți, pentru a ne pregăti mai bine. Echipe de consultanță trimise la Arad, la Hunedoara… Acolo unde trebuie, putem să trimitem echipe formate din specialiști epidemiologi, medici de terapie intensivă, de urgență pe partea UPU, care să vină în sprijinul celor care doresc acest lucru.

Am început să detațăm medici la solicitarea prefecților, a direcțiilor de Sănătate Publică, și cu acordul medicilor care au acceptat detașarea. Toate aceste mișcări ne duc să fim ceva mai bine pregătiți. În fiecare zi se face un pas înainte”, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

ADVERTISEMENT