News

Cât ar putea ajunge să coste un litru de benzină sau de motorină de la 1 iulie. Ce taxe noi apar odată cu majorarea salariului minim

Prețurile carburanților vor crește din nou de la 1 iulie. Ce cifre vor vedea românii la pompă, dar și ce noi taxe vor fi introduse
05.06.2024 | 23:07
Cat ar putea ajunge sa coste un litru de benzina sau de motorina de la 1 iulie Ce taxe noi apar odata cu majorarea salariului minim
Prețuri record pentru alimente și carburanți. de la 1 iulie se scumpesc din nou benzina și motorina. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Prețurile continuă să urce vara aceasta. Majorarea salariului minim va declanșa scumpiri, avertizează specialiștii economici. Orice creștere salarială tinde să ducă la creșterea costurilor alimentelor, carburanților, medicamentelor și altor bunuri.

Val de creșteri de prețuri din iulie. Benzina și motorina, mai scumpe cu aproape 10%

Începând cu 1 iulie 2024, accizele la carburanți vor crește. Prețul benzinei va urca cu 43 de bani pe litru, iar motorina se va scumpi cu 39 de bani pe litru.

ADVERTISEMENT

În prezent, conform datelor de la peco-online, un rezervor de 50 de litri de benzină costă 347,5 lei, la un preț de 6,95 lei pe litru. De la 1 iulie, când prețul benzinei va ajunge la 7,38 lei pe litru, același plin va costa 369 de lei, scrie Antena 3 CNN. 

În acest context, Adrian Negrescu, consultant economic la Frames, a vorbit pentru sursa citată despre creșterile de prețuri ce vor urma acestei decizii guvernamentale.

ADVERTISEMENT

„În primul rând vom vedea carburanții cu peste 7 lei/ litru, începând cu 1 iulie. Mai departe, bineînțeles, aceste scumpiri ale carburanților se vor traduce în scumpiri ale serviciilor, produselor alimentare. Încă un puseu de inflație pe care nu ni-l doream, dar care din păcate va trebui să îl suportăm începând din această vară. De la 1 iulie crește și salariu minim pe economie.

Apare și o taxă nouă, taxa pe veniturile nedeclarate. Toate aceste lucruri, puse cap la cap, vor duce la mari probleme în economie, pentru că numai creșterea salariului minim va aduce în plus niște costuri și niște prețuri mai mari pentru tot ceea ce consumăm noi. Noi din păcate suntem campioni europeni la creșteri de prețuri, pentru a cincea lună la rând, începând cu luna iulie”, a spus consultantul economic.

ADVERTISEMENT

Scumpiri pe bandă rulantă

De la 1 iulie, prețurile benzinei și motorinei vor crește din nou, marcând a doua majorare din acest an. Această ajustare va varia în funcție de tipul de combustibil.

Datele oficiale indică faptul că un plin de combustibil va costa cu aproximativ 20 de lei mai mult, însă pentru șoferii cu vehicule pe benzină, costul suplimentar va fi de 21 de lei. Aceasta este a doua majorare a prețurilor carburanților din 2024, după ce accizele au fost crescute în ianuarie.

ADVERTISEMENT

Începând de anul viitor, accizele vor fi majorate cu 72 de bani pe litru pentru benzină și cu 66 de bani pe litru pentru motorină, conform Profit.ro. Guvernul a decis să implementeze această creștere în etape pentru a reduce impactul psihologic asupra populației, însă este de așteptat ca această măsură să fie întâmpinată cu nemulțumire.

Specialiștii au avertizat că anul 2024 va aduce scumpiri generalizate, iar benzina și motorina nu fac excepție. Deja de la 1 ianuarie, șoferii au resimțit primele creșteri la pompă, când accizele au fost majorate, adăugând 6 bani pe litru. Alte două scumpiri au fost programate pentru aprilie și iunie.

 

ADVERTISEMENT