News

Cât ar putea să coste litrul de benzină și motorină. PSD solicită plafonarea la 7 lei: ”Guvernul trebuie să intervină urgent”. Update

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți că social-democrații susțin plafonarea prețurilor la benzină și motorină, în ciuda faptului că nu au ajuns la un acord cu partenerii din coaliția de guvernare.
21.06.2022 | 13:27
Cat ar putea sa coste litrul de benzina si motorina PSD solicita plafonarea la 7 lei Guvernul trebuie sa intervina urgent Update
Ciolacu, în dezacord cu PNL. PSD anunță că prețul benzinei ar putea ajunge la 7 lei/litrul. Foto: hepta.com
ADVERTISEMENT
21-06-2022
11:50

PSD somează Guvernul României să intervină pentru reducerea prețului la benzină și motorină

Într-o postare pe Facebook, reprezentanții PSD au transmis Guvernului României și implicit partenerilor din coaliție că trebuie să ia măsuri urgente pentru plafonarea prețului la benzină și motorină:

PSD solicită ministrului energiei soluții urgente pentru reducerea prețurilor la carburanți. Orice întârziere a unei decizii din partea guvernului pe tema scumpirilor la carburanți afectează grav atât economia națională, cât și puterea de cumpărare a cetățenilor.

Din momentul în care Ministerul Energiei a primit sarcina de a prezenta o soluție de legiferare, prețurile la carburanți s-au majorat cu încă aproximativ 0,5 lei/litru.

Nu mai este timp de analize și dezbateri! E nevoie de acțiune! Guvernul trebuie să intervină urgent pentru a pune capăt acestor creșteri de prețuri!

Din perspectiva PSD, stabilirea unui preț maximal la clientul final sau limitarea adaosului comercial pe tot lanțul comercial, de la producător la benzinărie sunt variante care ar trebui discutate de urgență în cadrul Coaliției de guvernare.”

La aceste declarații s-a ajuns în contextul protestelor organizate în toată țara ca urmare a creșterii continue a prețurilor carburanților. Despre scumpirea benzinei și a motorinei s-a discutat și în coaliția de guvernare, dar nu s-a ajuns la niciun rezultat.

Marcel Ciolacu cere ieftinirea imediată a benzinei și motorinei

Să intervenim unde sunt speculații, cum sunt acum zona de carburanți. Este evident că trebuie o plafonare. Nu se poate să rămânem și să avem reacție cum are Consiliul Concurenței, după 5 ani. Ori suntem niște oameni responsabili politici si ne-am implicat în acest act de guvernare ca să facem viața oamenilor mai bună, ori nu putem construi nimic și cu asta basta!”, a declarat Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Șoferii au protestat în mai multe orașe blocând pompele din benzinării după ce au alimentat cu 50 sau 90 de bani. Mesajul lor a fost legat de plafonarea prețurilor după modelul abordat în Ungaria.

Protestele acestora nu s-au oprit și vor continua la 30 iunie, dată la care este anunțat un protest la care vor participa și transportatorii autorizați.

ADVERTISEMENT

Astfel, PSD a cerut plafonarea prețului pentru benzină și motorină la 7 lei/litrul. Președintele Comisiei Economice, senatorul Daniel Zamfir, a declarat că această valoare nu va sufoca economia.

S-a ajuns la 9,31 bani pentru litru de motorină

Prețul vizat de social-democrați este chiar și cu doi lei sub cele din prezent, când un litru de motorină se vinde chiar și cu 9 lei şi 31 de bani. ”Guvernanții vor regla. Am convingerea că vor regla lucrurile, pentru că au și specialiști. Ei știu cine câștigă foarte mult, cine face specula.

ADVERTISEMENT

Au toate datele problemei. Dacă mâine vor scădea accizele sau TVA, eu spun că prețurile la pompă nu se vor ieftini”, a precizat la Antena 3 Ion Tache, de la Asociației Federală a Benzinarilor Independenți..

Trebuie găsit mecanismul care să reducă prețul, pe termen limitat, la benzină şi motorină, în jur de 7 lei, pentru a nu sufoca economia, în primul rând, şi pentru a ţine sub control preţurile.

ADVERTISEMENT

Reducerea accizei s-a dovedit că nu dă rezultatul scontat. Nu face decât să îngroaşe profitul companiilor”, a spus senatorul Daniel Zamfir.

Consiliul Concurenței nu a descoperit probleme

De cealaltă parte, premierul și totodată președintele PNL, Nicolae Ciucă, a cerut săptămâna trecută ca Ministerul Energiei și Ministerului de Finanțe să verifice ”elementele de preț la carburanți”.

Ulterior, vicepreședintele Consiliului Concurenței, Dan Virgil Pascu, a declarat că nu au fost descoperite indicii cu privire la înțelegeri de tip cartel. De asemenea, în ciuda creșterilor prețurilor la benzină și motorină, el a indicat că în România, prețurile carburanților sunt aliniate cu acelea din restul Europei.

ADVERTISEMENT