News

Cât au ajuns să ceară zugravii pentru o singură zi de muncă. Prețuri neașteptate pentru renovarea unui apartament

Criza de meseriași din țara noastră îi determină pe puținii zugravi rămași pe aceste meleaguri să ceară prețuri exorbitante pentru o simplă zi de muncă.
31.05.2024 | 22:36
Cat au ajuns sa ceara zugravii pentru o singura zi de munca Preturi neasteptate pentru renovarea unui apartament
Cât au ajuns să ceară zugravii pentru o singură zi de muncă. Prețuri neașteptate pentru renovarea unui apartament. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Prețurile cresc de la an la an, însă oamenii nu prea au de ales pentru că nu există prea mulți meseriași pe piață. În aceste condiții, zugravii pot să ceară chiar și 3.000 de lei pentru o zi de muncă, dacă vorbim despre un apartament cu două camere. O altă mare problemă e că meșterii sunt de cele mai multe ori neserioși și nu își respectă angajamentul inițial.

Prețuri neașteptate pentru renovarea unui apartament

Oricine și-a renovat cel puțin o dată în viață apartamentul știe că orice meseriaș cere inițial un preț, după care va începe să se plângă că de fapt are nevoie de mai mulți bani. Mai mult, deseori estimările referitor la materialele necesare sunt total eronate, astfel că cei care ajung să-și renoveze casa sunt exasperați.

ADVERTISEMENT

Chiar și așa, pentru că nimeni nu poate să aleagă din prea mulți meseriași de încredere, un imobil de 400 de metri pătrați poate să coste chiar și 3.000 de euro. Vorbim despre zugrăvit, o treabă de aproximativ 3 zile. Atenție! La firmele de specialitate prețurile sunt duble, astfel că bucureștenii și alți locuitori ai marilor orașe plătesc, chiar dacă au arici la buzunare.

“Începem să ducem clienţii să-i programăm la două luni, adică dacă ne sună în martie, aprilie, noi deja ajungem cu ei în iunie, iulie cu programările”, explică Victor Dumitrache, directorul unei firme, conform Observatornews.ro. 15% dintre clienții firmelor specializate au fost deja abandonați de zugravi în mijlocul lucrărilor, o altă problemă mare pentru acest tip de ”afacere”.

ADVERTISEMENT

George povestește cum a făcut rost de meseriași printr-o firmă specializată în zugrăvit și mici reparații. Muncitorii i-au spus că manopera îl costă 10.000 de lei pentru 250 de metri pătrați. Omul e nemulțumit de preț, însă nu are de ales. “Mi se pare foarte mult. Am cumpărat 6 găleţi a 20 de litri, 6 amorse, sper să-mi ajungă dacă nu mai vin şi mai cumpăr”, explică George Popescu, conform Observatornews.ro.

Totuși, un avantaj al firmelor specializate ar fi materialele și curățenia de după. Tarifele sunt extrem de piperate, astfel că pentru un apartament cu două camere manopera e 5.000 de lei, însă vopseaua e inclusă aici. Totul ar trebui să se termine într-o zi, însă mulți preferă să plătească 2.000 de lei pe materiale și să se ocupe singuri de toată treaba.

ADVERTISEMENT

Renovarea unui apartament a ajuns să coste o avere

Diferența în această meserie o fac materialele premiul, atât la zugrăvit, cât și la vopsit, lucru confirmat de consultanții de vânzări. Chiar dacă sunt mai scumpe, acestea rezistă mai mult, astfel că investiția e utilă pe termen lung. “Avem preţuri de la 80 de lei la 15 litri pana la 600 si ceva de lei la 15 litri. Deci avem pentru fiecare buzunar în parte. Găsiţi la 15 litri inclusă şi amorsa. Sunt la pachet”, a explicat Cătălin Neacşu, un cunoscut consultant de vânzări.

În general începerea sezonului cald e momentul în care zugravii, meșterii și chiar firmele de profil încep să câștige clienți. O perioadă în care începe renovarea apartamentelor, pentru că vremea de afară permite mai ușor uscarea vopselei. Statistic, românii își zugrăvesc apartamentele o dată la 10 ani, atunci când consideră că e nevoie de o reîmprospătare.

ADVERTISEMENT

“În general renovarea si mobilarea cât de cât modernă a unui apartament poate să crească preţul chiriei destul de mult, estimăm noi între 50% şi 100% comparativ cu un apartament nerenovat. Chiriaşii sunt dispusi să plătească chiar de două ori mai mult pentru un apartament luat în chirie, dacă acel apartament este renovat”, a analizat situația Monica Dudău, reprezentant al unui site de specialitate din domeniul imobiliar.

ADVERTISEMENT
Englezii l-au ironizat pe Edi Iordănescu. Incredibil ce au remarcat jurnaliștii britanici: „Omul...
Englezii l-au ironizat pe Edi Iordănescu. Incredibil ce au remarcat jurnaliștii britanici: „Omul care conduce România...”
Un șofer a ajuns în chinuri groaznice la spital după ce a încercat...
Un șofer a ajuns în chinuri groaznice la spital după ce a încercat să-şi oprească un strănut. Avertismentul medicilor
Septuagenarul care a câștigat 10 miliarde la pariuri. Bărbatul este din Argeș și...
Septuagenarul care a câștigat 10 miliarde la pariuri. Bărbatul este din Argeș și a reușit să se îmbogățească
Reacţia unei turiste străine care a devenit voluntară într-un proiect unic în ţară,...
Reacţia unei turiste străine care a devenit voluntară într-un proiect unic în ţară, la Timiş: "Oamenii vor fi mai fericiți"
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci, lună de lună, de la statul român....
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci, lună de lună, de la statul român. Suma a fost făcută publică
A recunoscut tot, în sfârșit! De ce s-a bătut Anamaria Prodan cu Reghe:...
A recunoscut tot, în sfârșit! De ce s-a bătut Anamaria Prodan cu Reghe: 'Mi-am dat seama că...'
Modificări la SGR din 3 iulie! Se anunță schimbări la Sistemul de Garanție...
Modificări la SGR din 3 iulie! Se anunță schimbări la Sistemul de Garanție – Returnare, transmite ReturRO
EXCLUSIV Dezvăluiri cutremurătoare făcute de Marinela Chelaru. "Nu mă mai sună nimeni." Ce...
EXCLUSIV Dezvăluiri cutremurătoare făcute de Marinela Chelaru. "Nu mă mai sună nimeni." Ce pensie incredibilă are actrița
Paste cu sos de roșii și brânză feta. Un prânz gustos și sățios
Paste cu sos de roșii și brânză feta. Un prânz gustos și sățios
Ilinca Vandici rupe tăcerea despre infidelitatea fostului ei soţ, Andrei Neacşu. „Eu nu...
Ilinca Vandici rupe tăcerea despre infidelitatea fostului ei soţ, Andrei Neacşu. „Eu nu am zis că accept, am zis că iert”
REPORTAJ Lacrimogene de campanie în Mihăilești, Giurgiu: polițiști înarmați și jandarmi au venit...
REPORTAJ Lacrimogene de campanie în Mihăilești, Giurgiu: polițiști înarmați și jandarmi au venit să oprească un protest față de primar
Pepe și Yasmine Ody, nuntă cu peripeții. Aristul a avut mari emoții înainte...
Pepe și Yasmine Ody, nuntă cu peripeții. Aristul a avut mari emoții înainte de eveniment: „I-am comandat pe un site și de patru ori mi-au trimis banii înapoi”