News

Cât au ajuns să coste benzina și motorina în România. Prețurile care îi înnebunesc pe oameni. Ce măsuri copiate de la alte state UE ar putea să ieftinească imediat carburanții

Prețurile carburanților cresc de la o zi la alta, un litru de motorină a depășit 9,30 lei iar unul de benzină 8,70 lei. Tot mai multe state UE iau măsuri pentru combaterea scumpirilor.
18.06.2022 | 10:39
Cat au ajuns sa coste benzina si motorina in Romania Preturile care ii innebunesc pe oameni Ce masuri copiate de la alte state UE ar putea sa ieftineasca imediat carburantii
Prețurile carburanților au devenit coșmarul românilor Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Un număr de peste 20 de state din Uniunea Europeană fac demersuri pentru a combate creșterea prețurilor mari de la pompă – de la scăderea unor taxe și până la plafonarea prețurilor.

Cât au ajuns să coste benzina și motorina în România

Autoritățile din România par să nu aibă nicio soluție deocamdată pentru combaterea efectelor scumpirilor carburanților.

ADVERTISEMENT

Dacă în urmă cu două săptămâni, prețul unui plin de benzină era 421 de lei, în prezent, acesta este de 438 de lei. Iar dacă vorbim despre motorină, de la 445 de lei a ajuns la 465 de lei.

Cei mai mulți, inclusiv autoritățile, dau vina pe război pentru creșterea necontrolată a prețurilor. Totuși, analiștii spun că statul are de unde să taie.

ADVERTISEMENT

“Guvernul are câteva tipuri de venit. Unul este din TVA și atunci cu cât prețurile sunt mai mari TVA-ul pe care statul îl colectează de la noi, toți cei care alimentăm, care cumpărăm, care consumăm, este mai mare, și o bună parte din prețul la combustibil, la benzină și la motorină, se duce pe accize către statul român”, explică fostul ministru Ilan Laufer, citat de Antena 3.

Din păcate, prognozele legate de evoluția prețurilor nu sunt foarte optimiste.

“Nu mă aștept să avem niște reduceri semnificative de preț. Această structură de plăți din România va păstra prețul carburantului ridicat.

ADVERTISEMENT

Eu cred că la anul devreme n-o să avem prețuri la pompă sub 8 lei sub nicio formă. Deci, partea asta de de cost destul de ridicat o să țină cel puțin 6, 9 poate 12 luni de acum încolo”, afirmă analistul economic Bogdan Mugescu.

Statele UE iau măsuri

Dacă românii încă așteptă ca autoritățile să ia măsuri menite să atenueze efectul scumpirii carburanților, peste 20 de state au luat măsuri în privința prețurilor la pompă.

ADVERTISEMENT

În Olanda, Irlanda sau Polonia au fost reduse accizele, iar în Polonia a fost redus și TVA-ul la pompă, Austria a majorat cu 50% subvențiile pentru cei care fac naveta, în vreme ce Slovenia a optat pentru a fixa prețurile la 1, 50 de euro litrul de benzină și 1,54 de euro litrul de motorină.

În România, măsuri s-au luat, deocamdată, doar pentru transportatori, care primesc o subvenție de 50 de bani pentru fiecare litru de combustibil.

ADVERTISEMENT
Tags: