Blocurile fantomă din vremea comunismului au fost, cândva, cămine de nefamiliști sau au fost construite pentru muncitorii veniți să lucreze în centrele industriale.
Se numesc așa pentru că sunt complet goale, într-o stare avansată de degradare. Acest lucru s-a întâmplat după depopularea fostelor orașe muncitorești. Proprietarii încearcă să scape de ele și vor să le vândă cu totul, potrivit adevarul.ro.
În orașul Uricani, județul Hunedoara, avem o situație de genul acesta, unde cea mai înaltă clădire a rămas pustie după anul 1990. Blocul turn, aflat la capătul de est al Văii Jiului, este părăsit.
„Blocul era plin în anii ´70. Înainte de a pleca, unii locatari şi-au vândut apartamentele pe nimic. Cu o ladă de bere îți puteai lua locuință aici. Alţii le-au devastat, luând cu ei chiar şi ferestrele”, îşi amintea un fost miner, scrie sursa citată.
Mai sunt și alte blocuri din orașele din Valea Jiului pentru care nu s-a mai făcut nimic. Unele dintre ele au fost scoase pe site-urile de licitații. Spre exemplu, o clădire cu 115 camere din Petroșani poate fi cumpărată cu 700.000 de euro.
„Sunt 115 camere și 60 apartamente. Geamuri termopan la tot blocul, hidranți noi, pluvială, apă rece, apă caldă, canalizare, toate noi. Parterul este amenajat. Anunț valabil până în Decembrie. Discount 10 la sută la plata cash”, se arată în anunț, potrivit sursei.
În cazul unui alt bloc din Petroșani, acesta este scos la vânzare pentru suma de 500.000 de euro. În anunț se precizează faptul că are 40 de apartamente cu două sau trei camere, însă necesită lucrări de renovare.
Și în județul Bihor sunt astfel de blocuri. Spre exemplu, în orașul Ștei, un oraș construit de la zero la începutul anilor ’50, unele apartamente sunt scoase la vânzare la prețuri de 28.000 – 30.000 de euro.
Se găsesc și cămine de nefamiliști puse la vânzare în întregime. Un cămin cu 66 de camere costă 396.000 de euro, adică 6.000 de euro camera. Un alt cămin, cu patru etaje și 75 de camere, poate fi cumpărat cu 450.000 de euro, potrivit adevarul.ro.