News

Cât au ajuns să coste cireșele în piețele bucureștene. Prețuri scandaloase pentru nivelul de trai al românilor

Ca în fiecare an, la începutul lunii mai, prețul foarte mare al cireșelor atrage atenția. Situația nu s-a schimbat nici în 2022, prețul unui kilogram de cireșe ajungând și la 175 de lei.
10.05.2022 | 13:16
Cat au ajuns sa coste ciresele in pietele bucurestene Preturi scandaloase pentru nivelul de trai al romanilor
Cireșele au prețuri prohibitive în fiecare an. Foto: commons.wikimedia.org - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

În prim-plan sunt cireșele vândute în unele dintre cele mai cunoscute piețe din București. Având în vedere că un kilogram de cirește costă 175 de lei, vânzătorii le comercializează chiar și la suta de grame.

Reducere pentru cei care cumpără două kilograme de cireșe

Desigur, există și oferte pentru temerarii care își permit să cumpere două kilograme de cireșe. În loc să dea 350 de lei pentru această cantitate, ei beneficiază de reducere din partea vânzătorilor.

ADVERTISEMENT

Cum este explicat acest preț uriaș pentru cireșe? Comercianții se apără și susțin că fructele sunt importate din țări precum Spania, Grecia sau Turcia.

Mai departe, aceștia au dezvăluit că producția de cireșe din aceste țări a fost mică din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Și așa s-a ajuns la 175 de lei pentru un kilogram de cireșe.

ADVERTISEMENT

Comerciant: A fost frig rău! O lună a nins. Doar știți că era rece atunci… Trebuie neapărat să le dau până la ora 20:00.

Reporter: Deci trebuie să dați 8 lăzi musai acum până în 20:00?

Comerciant: Vreau să le dau. Mai am două promise la cineva și e bine să nu le ții în frigider, pentru că mai scad”, se arată în reportajul realizat de Antena 3.

ADVERTISEMENT

În 2021, un kilogram de cireșe costa și mai mult

Amintim că în 2021, FANATIK dezvăluia că samsarii reprezentau adevărata cauză a prețului prohibitiv pentru un kilogram de cireșe. Asta susțineau producătorii români la acea vreme.

Tot atunci se stabilea un preț amețitor pentru un kilogram de cireșe: 250 de lei, în piaţa Băneasa. Acolo, jurnaliștii FANATIK au vorbit cu mai mulți producători și au observat că între prețul de pornire și cel care ajungea la cumpărător era o diferență uriașă.

ADVERTISEMENT

Fructele cresc în pom, e adevărat, dar nu și banii. Să știți că, în România, mai toată lumea trebuie să le și păzească și culeagă.  Dacă eu plec la piață să vând 100 de kilograme de cireșe când mă întorc nu mai găsesc nimic. Și Poliția ridică din umeri și îmi spune că poate o fi luat vreun copil câteva. Câteva, da, dar nu 100 de pomi.

Pe lângă faptul că nu intri când vrei tu în piețe pentru că acolo alții fac legea și prețul. Și prețul e în funcție de zile și de ore, tu trebuie să te gândești și la ce rămâne acasă. Am mers într-o piață, să mă omoare ăia pe acolo dacă nu respectam prețul lor”, declara Bocotan George, un producător din zona Argeșului.

 

ADVERTISEMENT
Tags: