În ciuda pandemiei, sumele de bani cheltuite de PSD, PNL, USR-PLUS și ceilalți actori implicați în campania electorală pentru alegerile locale sunt extrem de mari, peste cele din 2016.
Din datele oferite de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) rezultă că partidele politice și candidații independenți au raportat contribuții și transferuri în valoare de 125.238.229,33 lei, din care 3.086.207,26 lei provin de la candidații independenți.
Conform datelor oficiale, cea mai mare parte a fondurilor declarate reprezintă contribuţii ale candidaţilor, respectiv (86,7%), apoi din împrumuturi (12.4%), iar cei mai puţini bani au provenit din donaţii (aproape 1%).
România traversează o criză sanitară fără precedent în ultimele decenii, iar campania electorală pentru alegerile locale din 27 septembrie se desfășoară în condiții mult mai restrictive decât orice campanie de până acum.
În ciuda acestui aspect, partidele au bugete mai mari decât în campania din 2016, conform monitorizării finanțării campaniei electorale, realizată de Expert Forum. Deloc surprinzător, cei mai mulți bani pentru cheltuielile de campanie au fost strânși de PNL și PSD, urmate la mare distanță de celelalte partide.
”AEP a raportat contribuţii ale competitorilor în valoare de 125.238.229,33 lei, din care 3.086.207,26 lei provin de la candidaţii independenţi, deşi conform propriilor calcule suma ar fi mai redusă cu aproximativ 3 milioane, întrucât anumite date se repetă.
Suma totală ne arată că finanţarea din 2020 va fi mai mare decât în 2016, în ciuda eventualelor blocaje legate de COVID-19 cu privire la strângerea de donaţii sau cotizaţii.
Cheltuielile efectuate nu pot fi mai mari decât contribuţiile electorale depuse. Partidele vor mai putea depune contribuţii până pe 26 septembrie”, scriu cei de la, Expert Forum, care au realizat un raport de monitorizare a finanţării campaniei electorale, pe baza cifrelor pe care partidele şi candidaţii le-au depus la Autoritatea Electorală Permanentă.
Din datele oficiale AEP rezultă că PNL are cea mai mare contribuție la finanțarea campaniei electorale din acest an. Circa 34,4% din totalul contribuțiilor raportate de AEP provin de la PNL, adică peste 38 de milioane de lei.
Partidul aflat la guvernare este cel care a apelat la cele mai multe împrumuturi pentru finanțarea campaniei electorale, 65.
Cel mai important partid din Parlament, PSD, este al doilea contributor la campania electorală, cu 29,4% din totalul sumei, ceea ce reprezintă aproximativ 34,5 milioane de lei. PSD a apelat la 37 de împrumuturi pentru finanțarea campaniei electorale.
La distanță foarte mare, chiar uriașă de cele două partide anterioare, PSD și PNL, se situează a treia forță politică din țară. Contribuția raportată de USR este de doar 3,4%, adică aproape 4 milioane de lei. De asemenea, USR a apelat la 50 de împrumuturi pentru finanțarea campaniei electorale.