News

Cât au costat deplasările externe ale miniștrilor României, în 2022. Au zburat la ”business class” dar și-au decontat taxiul, 20 de euro

Statul român a cheltuit o sumă importantă pentru deplasările externe ale miniștrilor, în primele zece luni ale anului trecut.
30.03.2023 | 09:32
Cat au costat deplasarile externe ale ministrilor Romaniei in 2022 Au zburat la business class dar siau decontat taxiul 20 de euro
Miniștrii din guvernul Ciucă au decontat peste 250.000 de euro pentru deplasările externe, în 2022 / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Peste un sfert de milion de euro au fost cheltuiți în perioada ianuarie – octombrie 2022 pentru deplasări externe ale miniștrilor din Guvernul României. Suma include transportul, cazarea și diurna, doar pentru delegațiile în străinătate ale miniștrilor, nu și pentru cele ale secretarilor și subsecretarilor de stat care i-au însoțit.

Klaus Iohannis a cheltuit în câteva zile, cât tot guvernul într-un an

În general, miniștrii au folosit curse de linie, însă au achiziționat bilete la clasa business. De asemenea, în unele cazuri, cheltuielile de cazare au fost asigurate de țara gazdă. Există, totuși, câteva cazuri în care miniștrii și-au decontat drumul cu taxiul sau au încărcat nota de plată cu diverse cheltuieli de ”protocol”. Chiar și așa, suma totală cheltuită de aceștia în zece luni, nu o depășește pe cea folosită de președintele Klaus Iohannis pentru o singură deplasare cu avionul, în Japonia și Singapore.

ADVERTISEMENT

Informațiile apar într-un răspuns al Secretariatului General al Guvernului la interpelarea deputatului Dumitru-Viorel Focșa.

Bogdan Aurescu a avut 34 de deplasări externe

Cele mai multe deplasării în străinătate le-a avut, cum era de așteptat, Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe. Acesta a avut 34 de plecări din țară, în state precum: Franța, Elveția, Moldova, Germania, Polonia, SUA, etc. Aurescu a încasat peste 20.000 de lei doar din diurnă iar transportul cu avionul a costat ministerul peste 312.000 lei. În total, incluzând și cheltuieli de cazare, deplasările externe ale ministrului Aurescu au ajuns la 377.426 lei, adică peste 77.000 euro.

ADVERTISEMENT

Fostul ministru Cîmpeanu a plătit 781 de lei pe transportul de la aeroport la hotel

În mod oarecum surprinzător, al doilea în clasamentul celor mai cheltuitori șefi din guvern este Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației.

Pentru opt deplasări externe, Cîmpeanu a decontat 123.114 lei, adică peste 25.000 de euro. Aproape o jumătate din sumă (50.969 lei) au fost dați pe o deplasare în Statele Unite ale Americii, acolo unde ministrul s-a aflat în perioada 15-20 septembrie. Sorin Cîmpeanu a mai fost în Luxemburg, Germania și în Franța (de patru ori). La una din vizitele la Paris, Sorin Cîmpeanu a decontat suma de 781 de lei, reprezentând cheltuieli de transport aeroport-hotel și retur.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila și-a petrecut nouă zile în Cuba

Deși a fost război, Ministerul Apărării Naționale a cheltuit mai puțin decât cel al învățământului. În perioada menționată, în care cabinetul era condus de Vasile Dîncu, suma totală cheltuită pentru deplasări externe a fost de 63.216 lei (aproximativ 22.500 euro), din care 12.025 lei au reprezentat diurna, 34.900 lei – cazarea și 63.216 lei – transportul cu avionul.

Marius Constantin Budăi, ministrul Muncii, a avut parte de câteva deplasări ”exotice”, anul trecut, cum ar fi cea din Columbia și cea din Kazahstan. Acestea au ridicat ”nota de plată” a ministerului la 108.781 lei (22.200 euro). Alte locații vizitate de Marius Budăi: Franța, Elveția, Luxemburg, Germania, Slovacia și Cehia.

ADVERTISEMENT

Și Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a avut un an aglomerat din acest punct de vedere. În primele zece luni ale anului 2022, Rafila a avut 11 deplasări externe, din care cea mai scumpă (dar și cea mai lungă) a fost în Cuba (nouă zile, în luna octombrie). Invitația a venit de la omologul său, Jose Angel Portal Miranda, alături de care a participat la Conferința internațională în domeniul sănătății, ”Cuba Salud 2022”. Doar transportul în Cuba a costat ministerul peste 24.000 de lei. În total, pentru deplasările ministrului Rafila s-a achitat peste 18.000 de euro (81.697 lei, 1960 euro și 113 dolari).

Vîlceanu și Boloș au zburat cu clasa business și au decontat 20 de euro, taxiul

Ministerul Dezvoltării Rurale a fost condus, până în luna iunie, de Adrian Ionuț Chesnoiu, care a avut 6 deplasări externe. Cea mai scumpă a fost cea de patru zile în Emiratele Arabe Unite (la a doua sesiune de cooperare între guvernele României și EAU) și Azerbaidjan (reuniunea comisiei mixte interguvernamentale pentru cooperare), unde a fost cheltuită suma se 11.715 lei. Astfel, în primele șase luni, costul deplasărilor pentru ministrul Chesnoiu s-a ridicat la 40.538 de lei (aproximativ 9.200 euro).

Succesorul său, Petre Daea, a preferat drumurile mai scurte, în Cehia, Belgia și Luxemburg, pentru care s-a mai plătit 32.523 de lei, adică 6.600 euro.

decont ministerul investitiilor
Cheltuielile pentru deplasări externe la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

La Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu și Marcel Boloș au folosit clasa business, pentru deplasările la Bruxelles. De la aeroport, fostul și actualul ministru s-au deplasat cu taxiul și au decontat câte 20 de euro. Pentru vizita oficială din octombrie, Marcel Boloș a decontat 1.000 de euro pentru protocol și 900 de euro, la cazare. În total, ministerul a cheltuit 65.000 de lei (14.000 de euro) pe deplasările externe ale miniștrilor.

Florin Spătaru a mers gratis în Emiratele Arabe Unite

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a avut 12 deplasări externe în interval de zece luni, cea mai scumpă fiind cea din luna mai, în Statele Unite. Aici, ministrul a avut cazarea asigurată, așa că guvernul nu a mai plătit decât 10.736 lei. În total, Lucian Bode a decontat 66.366 lei, adică 13.500 de euro.

Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, nu a specificat locurile pe care le-a vizitat anul trecut, pentru care statul român a plătit 58.450 lei, adică aproape 12.000 de euro.

Florin Spătaru, ministrul Economiei, a văzut nouă țări străine, în anul 2022, deplasări care au costat 49.477 lei, adică peste 10.000 de euro. În martie, ministrul a mers în Emiratele Arabe Unite, însă toate cheltuielile au fost acoperite de țara gazdă. Pentru această deplasare, Spătaru a încasat doar o diurnă de 799 de lei.

Ministrul Turismului a văzut doar trei țări în 2022

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, a avut șapte deplasări în zece luni, pentru care a cheltuit mai puțin de 34.029 lei (mai puțin de 7.000 de euro). Cele mai ieftine delegații au fost la: Ruse – 126 de lei, Varșovia – 138 de lei și Chișinău, unde Grindeanu a mers gratis și nu a solicitat nici măcar diurnă.

Sebastian Burduja și Marcel Ioan Boloș, în calitate de miniștri ai Cercetării, Inovării și Digitalizării, au cheltuit, împreună, mai puțin de 35.000 de lei (6.000 de euro), în decurs de zece luni.

Paradoxal, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, s-a plimbat foarte puțin, în anul 2021. Constantin-Daniel Cadariu a avut doar trei deplasări în zece luni: la Istanbul, Varșovia și Milano. Pentru aceste delegații, Cadariu și-a aprobat cheltuieli de 26.938 lei, adică 5.497 euro.

Miniștrii care au cheltuit sub 5.000 de euro pentru deplasările externe

Eduard Carol Novak, ministrul Sportului, a fost de trei ori la Budapesta, însă a mai bifat delegații și la Varșovia sau Paris. În total, oficialul român a cheltuit 23.962 lei, adică aproape 4.900 de euro.

Printre miniștrii ”economi” se numără și Adrian Câciu, șeful finanțelor, care a mers în Belgia (de două ori), Franța, Polonia, Luxemburg și Republica Cehă. Cum majoritatea costurilor au fost acoperite de partenerii externi, Câciu a mai decontat doar 16.073 lei, adică aproximativ 3.300 de euro.

Cătălin Predoiu (ministrul Justiției) și Cseke Attila (ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Adminsitrației) au avut multă treabă în țară, așa că nu au fost prea interesați de deplasări externe. Primul a cheltuit 8.264 lei (1.707 euro) pentru vizitele din Cehia și Belgia, iar cel de-a doilea 8.014 lei (1635 euro), în Polonia și Germania.

Gabriela Firea, singurul ministru care nu a avut nicio deplasare externă, în 2022

Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, nu a avut nicio vizită oficială în străinătate și, drept urmare, nu a cheltuit niciun ban. La nivelul întregului minister au fost alocați 8.800 de lei (transport), 600 de euro (cazare) și 280 euro (diurnă), pentru două vizite ale secretarilor de stat în Belgia și Luxemburg.

În total, suma cheltuită de statul român cu deplasările externe ale miniștrilor, în perioada ianuarie – octombrie 2022, sare de 250.000 de euro.

Lucian Romașcanu (ministrul culturii) și Virgil Popescu (ministrul energiei) nu au transmis, încă, răspunsuri. De asemenea, statistica nu include deplasările externe ale premierului Ionel Ciucă și vicepremierului Kelemen Hunor.

ADVERTISEMENT