News

Cât câștigă din „activități mass-media” Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale aflat în conflict cu jurnalista Emilia Șercan

Directorul Bibliotecii Naționale se află în centrul unui scandal public după ce a dezvăluit materialele pe care a cerut să le studieze jurnalista Emilia Șercan
01.03.2024 | 17:14
Cat castiga din activitati massmedia Adrian Cioroianu directorul Bibliotecii Nationale aflat in conflict cu jurnalista Emilia Sercan
Adrian Cioroianu a fost numit la conducerea Bibliotecii Naționale în septembrie 2021. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Adrian Cioroianu, fost ministru de externe al României și senator PNL, este în prezent director al Bibliotecii Naționale a României, poziției din care a intrat într-un conflict deschis cu jurnalista Emilia Șercan. Autor a mai multe cărți de istorie dar și al unui manual, Adrian Cioroianu declara pentru anul 2021 venituri de circa 3.000 euro din „activități editoriale”. Anul următor, pe lângă veniturile din drepturile de autor, fostul senator menționează și „activități mass media” și conferințe, iar suma câștigată a crescut exponențial.

Cât câștigă din „activități mass-media” Adrian Cioroianu

În septembrie 2021, Adrian Cioroianu, care până în 2020 fusese ambasador al României pe lângă UNESCO,  a fost numit manager interimar al Bibliotecii Naţionale a României. Numirea era făcută de ministrul culturii de la acea dată, Bogdan Gheorghiu, care își exprima atunci convingerea că noul manager al bibliotecii „va crea o punte coerentă între instituţie şi publicul cititor, un nou raport cu societatea”.

ADVERTISEMENT

Potrivit declarației de avere depuse în vara anului 2022, pentru veniturile dobândite în anul fiscal anterior, declara puțin peste 30.000 lei, salariu încasat de la Biblioteca Națională pe cele patru luni rămase din anul 2021. Pe lângă această sumă, Adrian Cioroianu a mai încasat peste 97.000 lei, salariu de profesor universitar de la Universitatea București dar și 15.000 lei, proveniți din „activități editoriale”. Trebuie menționat că fostul senator PNL este autorul a peste zece cărți cu teme istorice, destinate publicului larg, a unui manual de istorie dar și a mai multor emisiuni TV pe care le-a produs între anii 2001 și 2018.

Adrian Cioroianu, declarație de avere 2022
Adrian Cioroianu, declarație de avere 2022

Cea de-a doua declarație de avere depusă de Cioroianu în calitate de manager al BNaR, pentru veniturile realizate de această dată în anul 2022, arată o creștere semnificativă a veniturilor provenite de la edituri, de această dată fiind menționate la surse și mass-media și conferințe. Suma declarată acum ajunge la 100.000 lei, circa 20.000 de euro, adică cu circa 17.000 de euro mai mult. De menționat că în anul 2022, odată cu declanșarea Războiului din Ucraina, Adrian Cioroianu a devenit unul dintre experții în politică externă cu dese intervenții și prezențe în mass-media.

ADVERTISEMENT

Astfel, dacă în anul 2022, Cioroianu declara doar un singur depozit bancar, cu 40.000 euro, deschis la BRD Societe Generale Franța în anul 2015, în a doua declarație de avere, pe lângă acest cont mai apar alte două depozite în lei, însumând în total 85.000 ron. Salariul încasat de la Biblioteca Națională a fost de 96.896 lei, puțin sub suma încasată de la Universitatea București, 102.038 ron. Cioroianu nu deține o casă de locuit sau apartament, menționând doar un teren intravilan de 5.000 mp în Prahova. Fostul senator conduce un autoturism Mercedes, fabricat în anul 2019.

Adrian Cioroianu, declarație de avere 2023
Adrian Cioroianu, declarație de avere 2023

 

Cioroianu, scandal cu jurnalista Emilia Șercan

Adrian Cioroianu, care a făcut parte din grupul primilor europarlamentari români, numiți de Parlament în 2007, odată cu aderarea țării noastre la Uniunea Europeană, a ajuns zilele acestea în centrul unui imens scandal public. Totul a pornit după ce jurnalista Emilia Șercan s-a plâns, într-o postare pe Facebook, de lipsa căldurii din sălile de lectură ale Bibliotecii Naționale, arătând că cititorii sunt nevoiți să stea îmbrăcați din cauza temperaturilor de 16 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

În postare ei, jurnalista menționează că și angajatele bibliotecii stau îmbrăcate din cauza frigului și spune că le-a întrebat „dacă l-au văzut pe directorul Bibliotecii Naţionale, Adrian Cioroianu, venind prin sălile de lectură ca să se intereseze de situaţia în care stau cititorii şi angajaţii instituţiei”. Într-un prim răspuns la această postare, Cioroianu a acuzat-o pe jurnalistă de fake-news și a susținut că problema căldurii din sediul bibliotecii nu are legătură cu mandatul său.

ADVERTISEMENT

Lucrurile au degenerat însă când, într-un comentariu dar și într-o nouă postare, Adrian Cioroianu a dezvăluit că solicitase la sala de lectură o lucrare a a lui Mircea Geoană. Jurnalista a reclamat imediat acest lucru, susținând că managerul bibliotecii a dezvăluit o informație ce nu era destinată publicului, fiind o informație protejată de Regulamentul General privind Datele Personale (GDPR).

„Adrian Cioroianu a obținut această informație prin prisma funcției sale de director al Bibliotecii Naționale a României și a divulgat-o public. A divulgat public o informație pe care a obținut-o exclusiv prin prisma atribuțiilor de serviciu, informația nefiind publică și nici destinată publicității”, a scris jurnalista Emilia Șercan, care a cerut o reacție atât din partea Ministrului Culturii cât și a organizațiilor non-guvernamentale ce apără drepturile jurnaliștilor.

Vineri, ministrul culturii, Raluca Turcan a susținut că această informație nu trebuia dezvăluită și că va cerceta dacă au fost încălcate și prevederi legale în acest caz. „Sunt două perspective: una de legalitate și una de corectitudine în relația cititor-director de instituție în speța aceasta. Din perspectiva legalității, o să verific dacă există o problemă de încălcare a legii, iar din perspectiva corectitudinii cred că această afirmație nu trebuia făcută în mod public de domnul Cioroianu”, a declarat Turcan pentru Hotnews.

Adrian Cioroianu și Emilia Șercan s-au mai aflat într-un conflict public la finalul anului 2022, atunci când jurnalista s-a plâns că deși lucrarea de doctorat a ministrului Lucian Bode se află la BNaR, ea nu poate fi consultată în format fizic, pe hârtie.