News

Cât câștigă o româncă în Elveția pentru un trai decent. Banii abia îi ajung după 15 ani de muncă în croitorie

Salarii insuficiente în Elveția:. O româncă de 50 de ani se luptă pentru supraviețuire după 15 ani de muncă în croitorie
28.05.2024 | 21:35
Cat castiga o romanca in Elvetia pentru un trai decent  Banii abia ii ajung dupa 15 ani de munca in croitorie
O româncă din Elveția spune că salariul pe lună în această țară este la limita supraviețuirii după 15 ani de muncă. Sursa foto: Colaj foto / Hepta.ro / Darrin Vanselow / Blick
ADVERTISEMENT

Vasilica, o româncă stabilită în Elveția de 15 ani, se plânge de salariul mic pe care îl primește, deși lucrează chiar și 39 de ore pe săptămână. La 50 de ani, femeia rămâne lunar cu aproximativ 3.060 de franci elvețieni, sumă pe care o consideră insuficientă pentru un trai decent.

Cum trăiește o româncă în Elveția

Antoine Hürlimann, jurnalist la publicația Blick, citată de Observator, a discutat cu Vasilica după terminarea programului ei de muncă. Ea și-a exprimat nemulțumirea față de salariile mici din Elveția, în contextul creșterii prețurilor cauzate de inflație.

ADVERTISEMENT

„Cu 3.500 de franci brut pe lună, nu trăiești, ci supraviețuiești”, a spus Vasilica. „Este o nebunie să trebuiască să înduri și să trăiești așa ceva în Elveția. Unii politicieni spun că economia se adaptează sistematic la costul vieții și că nu este nevoie să intervenim. Dar în cei 15 ani de când lucrez aici, am avut o singură dată o creștere salarială!

Salariul meu orar a crescut de la 19,50 franci la 21 de franci. Asta e tot. Nu cer un salariu excesiv: 25 de franci pe oră. Pentru a trăi mai bine, bineînțeles, dar și pentru că, după atâția ani, aș considera acest gest ca fiind normal”, a mai adăugat aceasta.

ADVERTISEMENT

Salariul din Elveția abia îi permite să trăiască

Deși muncește 39 de ore săptămânal, Vasilica spune că salariul său abia îi permite să supraviețuiască. Primește 3549 de franci lunar, dar, după deducerea contribuțiilor, îi rămân doar 3.059,40 franci.

Recent, Vasilica a fost nevoită să își folosească economiile pentru a acoperi cheltuielile lunare, iar odată cu scumpirea prețurilor, devine tot mai greu, mai spune ea.

ADVERTISEMENT

„Odată cu creșterea prețurilor, totul devine mai dificil. Când câștigi ca mine, la final chiar contează când trebuie să cheltuiești câțiva franci în plus pentru asigurări, cumpărături și transport. De obicei, sunt deja la limită, dar acum…”, a declarat Vasilica.

Pentru a economisi bani pentru o vacanță de două săptămâni în România, Vasilica reduce cheltuielile cu alimentele. „Acesta este lucrul din care pot reduce cel mai mult. Dacă sunt foarte atentă la ceea ce cumpăr și la facturile pe care trebuie să le plătesc, uneori pot pune deoparte 300 de franci”, explică ea.

ADVERTISEMENT

Vasilica este din ce în ce mai frustrată de reacția autorităților la inflație. „Mi-aș dori ca oamenii de la vârf care guvernează această țară să deschidă în sfârșit ochii. Este de nesuportat ca muncitoarele să nu câștige suficient pentru a trăi. Este chiar rușinos!”, mai precizează femeia.

ADVERTISEMENT