Aflăm acum că în Germania o oră de cules sparanghel sau căpșuni e recompensată cu 15 euro, iar fermierii germani trebuie să scoată din buzunar acești bani. Asta, după ce s-a decis majorarea salariului minim în sectorul muncii sezoniere în această țară. Conform Profit.ro, în 2015 aproximativ 5.650 de muncitori polonezi și 4.750 de români lucrau sezonier în lunile de recoltă.
În 2023, numărul polonezilor a scăzut la 2.200, iar cel al românilor a urcat la 5.100. Conform The Pinnacle Gazette, cultivarea sparanghelului în Germania devine tot mai complicată, din cauza costurilor cu forța de muncă, a reglementărilor legale de ultim moment și a scăderii disponibilității muncitorilor disponibili.
Sezonul se arată a fi ”agitat” în condițiile în care 243.000 de lucrători sezonieri au fost angajați, 27% din totalul angajaților din agricultură, astfel că salariul minim va crește de la 8,50 de euro la 15 euro pe oră, astfel că patronii din această industrie trebuie să investească foarte mulți bani.
Se poate spune că va fi nevoie de o dublare a bugetului, situație care complică mult lucrurile. Din 2015 până în prezent, suprafața cultivată de căpșuni a scăzut cu 24%, iar cultura în aer liber a fost redusă cu 42%. Mai mult, unul din patru producători de sparanghel a dat faliment, conform datelor oferite de Rețeaua Asociațiilor pentru Sparanghel și Fructe de Pădure.
În România, salariul orar este de 4,87 euro, astfel că e ușor de înțeles de ce oamenii preferă să muncească în Germania în noile condiții care le vor oferi 15 de euro pe oră. Un alt raport vorbește despre chirii exagerate, condiții sanitare precare și locuințe neizolate pentru acești muncitori sezonieri, astfel că patronii ar putea fi obligați prin lege să îmbunătățească și aceste condiții.
De exemplu, Camera Agricolă din Saxonia Inferioară (LWK) a propus inițiative diverse, inclusiv tehnologii și metode noi de recoltare, cum ar fi ajutoare mecanizate pentru culegerea sparanghelului și tehnici inovatoare de cultivare. Din păcate, aceste tehnologii ar necesita investiții mari și nu toți fermierii își permit acest lux.
Cum era de așteptat, fermierii avertizează că prețurile vor crește cu 15% la căpșuni din cauza acestor condiții, în timp ce Asociația Producătorilor de Fructe și Legume din Baden-Wurttemberg consideră că lucrurile nu vor sta chiar atât de dramatic. Anul trecut, recoltele din Germania au fost ”medii”, iar veniturile au fost semnificativ mai mici pentru toată lumea.