News

Cât câștigă statul de pe urma creșterii salariului minim la 3.000 de lei. Peste 40% din majorare ajunge la buget

Creșterile succesive ale salariului minim sunt suportate de angajatori, însă câștigul angajaților este redus considerabil de partea pe care o ia statul.
18.11.2022 | 18:49
Cat castiga statul de pe urma cresterii salariului minim la 3000 de lei Peste 40 din majorare ajunge la buget
Creșterea salariului minim brut, o modalitate ascunsă de impozitare a sectorului privat/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Majorările repetate ale salariului minim din România reprezintă mai degrabă o modalitate mascată de impozitare a întreprinderilor din mediul privat decât expresia preocupării politicienilor față de populația cu venituri mici. Întreprinzătorii trebuie să plătească și lefurile mai mari pentru angajați, dar și impozitele suplimentare întrucât statul nu a renunțat la taxarea veniturilor în plus afectând astfel atât angajatorul, cât și nivelul sumei pe care angajatul o primește în mână.

Cel puțin 3 miliarde în plus la buget

Statul nu a renunțat niciodată în ultimii ani la banii din impozitarea salariilor crescute, limitând cuantumul măririi de care beneficiază angajații, majorarea salariului minim brut garantat fiind o cale prin care statul își finanțează cheltuielile. Majorarea salariului minim brut garantat de la 2.550 de lei la 3.000 de lei, așa cum a propus Ministerul Muncii, va aduce sume consistente la buget, după cum și scumpirea energiei și a carburanților a favorizat în principal statul.

ADVERTISEMENT

În momentul de față, în România sunt 5.270.000 de salariați activi, dintre care 23%, adică 1.200.000 sunt plătiți la nivelul salariului minim de 2.550 de lei. Din aceștia, salariatul ia în mână doar 1.524 de lei, bugetul primind o parte consistentă: 1.026 de lei de la angajat și 57 de la angajator.

Dacă salariul minim brut este ridicat la 3.000 de lei, iar Guvernul nu renunță la niciun leu din impozitele pe care le percepe, salariul net va crește la 1.774 de lei, în timp ce statul va încasa 211 lei pe lună în plus de la fiecare angajat, în condițiile în care impozitarea forței de muncă în România trece de 40%.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că, de la 1 ianuarie 2023, Fiscul va încasa în plus 253.000.000 lei în fiecare lună, sumă ce reprezintă diferența de impozitare dintre un salariu brut de 2.550 și unul de 3.000 de lei pe lună. Pentru un an întreg, încasările suplimentare la buget vor fi de 3,048 de miliarde lei. Teoretic, guvernanții s-ar putea justifica prin faptul o mare parte din acești bani reprezintă contribuții de asigurări sociale (CAS) și contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS), de care tot salariații ar beneficia la pensie și în caz că se îmbolnăvesc.

Totuși, o parte consistentă din această sumă este formată din impozitul de 10% pe venit, la care guvernul actual nu pare să fie dispus să renunțe. Astfel, doar diferența din impozitul pe venit este 51.600.000 lei pe lună, adică 619.200.000 pe an.

ADVERTISEMENT

Statul va încasa mai mulți bani și de la angajați care depășesc salariul minim

Însă aceste sume se referă la diferențele în plus pe care statul le va încasa doar de la cei care acum sunt plătiți la nivelul salariului minim. Încasările vor fi, de fapt, mai mari întrucât de majorarea salariului minim brut vor beneficia și angajații care au lefuri mai mari de 2.550 de lei, dar mai mici de 3.000 de lei.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern, numărul total al beneficiarilor măsurii va fi de 2.181.134 de persoane, deci cu aproape un milion mai mare decât numărul celor care acum sunt plătiți la nivelul salariului minim. Ce-i drept, pentru aceștia sumele pe care statul le percepe în plus vor fi mai mici decât 211 pe lună, depinzând de nivelul actual al salariului.

ADVERTISEMENT

Tot în nota de fundamentare elaborată de Ministerul Muncii sunt trecute beneficiile pe care majorarea salariului minim pentru angajați, însă este trecut sub tăcere tocmai faptul că statul va încasa mai mulți bani de la angajatori. Partenerii sociali reprezentați în Consiliul Tripartit au propus ca statul să renunțe la impozitarea măcar a unei părți din majorarea propusă, însă Guvernul nu a luat nicio decizie în acest sens, cel puțin, deocamdată.

Majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creșterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor și reducerii muncii la negru. Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată are impact asupra creșterii consumului cu o influență și asupra importului bunurilor de consum. Creșterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariați (femei, tineri etc.)”, se spune în documentul citat.

ADVERTISEMENT
Tags:
VIDEO Singurul filmuleț cu Bruce Lee într-o luptă MMA! Imagini incredibile publicate după...
VIDEO Singurul filmuleț cu Bruce Lee într-o luptă MMA! Imagini incredibile publicate după jumătate de secol
Experiența copleșitoare a doi români printre tătarii din Rusia. „România? Fantastică țară!” VIDEO
Experiența copleșitoare a doi români printre tătarii din Rusia. „România? Fantastică țară!” VIDEO
BREAKING NEWS! Incendiu cu degajări mari de fum lângă stadionul DINAMO! Autoritățile au...
BREAKING NEWS! Incendiu cu degajări mari de fum lângă stadionul DINAMO! Autoritățile au intervenit în forță!
Ciprian are un service auto mobil, iar afacerea sa este înfloritoare. Cât te...
Ciprian are un service auto mobil, iar afacerea sa este înfloritoare. Cât te costă dacă ai făcut pană şi chemi mecanicii la faţa locului
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste...
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste uriaşă din partea judecătorilor. Decizia e definitivă
Ultima oră / Îndrăgita actriță a ajuns în stare gravă la spital, în...
Ultima oră / Îndrăgita actriță a ajuns în stare gravă la spital, în urma unui accident. 'Va fi o recuperare lungă'
DOCUMENTUL pentru RECALCULAREA PENSIEI! Trebuie COMPLETAT OBLIGATORIU
DOCUMENTUL pentru RECALCULAREA PENSIEI! Trebuie COMPLETAT OBLIGATORIU
Scene șocante în Parlamentul României. Doi deputați s-au luat la bătaie. Ce a...
Scene șocante în Parlamentul României. Doi deputați s-au luat la bătaie. Ce a urmat apoi
Tavi Colen și Alin Oprea, scandal fără sfârșit. Vorbe grele aruncate de cei...
Tavi Colen și Alin Oprea, scandal fără sfârșit. Vorbe grele aruncate de cei doi
Anamaria Prodan, detalii intime despre relaţia cu Ronald Gavril: „Acesta este avantajul să...
Anamaria Prodan, detalii intime despre relaţia cu Ronald Gavril: „Acesta este avantajul să ai un iubit mai tânăr”
Șofer român de TIR, reacție uluitoare când e prins într-o parcare din Belgia...
Șofer român de TIR, reacție uluitoare când e prins într-o parcare din Belgia că dormea în camion. „Șeful preferă să plătească amenda, e mai ieftin decât hotelul”
Irinel Columbeanu, prima veste bună de când e la azil. Fostul soț al...
Irinel Columbeanu, prima veste bună de când e la azil. Fostul soț al Monicăi Gabor scapă de problemele cu banii? Ce veste a primit