Ce salariu are un gunoier în anul 2024, în România. Veniturile unei persoane care lucrează în acest domeniu nu sunt mici, așa cum s-ar aștepta cele mai multe persoane, căci există și sporuri.
A fi gunoier aducă după sine și un stigmat social. Cei care activează în acest domeniu sunt adesea marginalizați și se consideră că fac munca de jos, în timp ce, fără ei, situația de pe străzi ar fi de coșmar.
De asemenea, se crede că cei care lucrează la salubrizare îndură condiții grele, pentru bani puțini. Totuși, în România, un gunoier nu are un salariu atât de mic precum consideră majoritatea oamenilor.
Mai exact, salariul pornește de la 2400 de lei și crește considerabil în urma unor sporuri. Unul dintre acesta este cel de rușine, care reprezintă 15% din suma de bază. Pe de altă parte, un avantaj îl reprezintă faptul că nu această meserie nu necesită studii.
Prin urmare, oricine își dorește un venit stabil, se poate angaja. De menționat este salariul unui șofer pe camionul salubrității pornește de la 3300 de lei, fiind un pic mai mare decât al unei persoane care mătură străzile.
Totuși, salariile din salubritate sunt cu 30% mai mici decât salariul mediu net pe economie, cu toate că veniturile nete din acest sector de activitate au crescut în ultimii ani cu până la 124%.
Însă, în România, un gunoier are un salariu mai mic decât în alte țări. În Germania, de exemplu, remunerațiile pornesc de la 745 de euro pe lună și pot ajunge chiar și până la 1.1017, în sectorul public, notează realitatea.net.
Cei mai mulți bani, în acest domeniu, îi câștigă cei din New York, Statele Unite ale Americii. În plus, oamenii nu sunt stigmatizați de către societate și pot trăi mai mult decât decent cu salariile primite.
Un gunoier poate câștiga până la 70.000 de dolari pe an, iar meseria este considerată una dintre cele mai importante, angajații fiind văzuți ca niște adevărați eroi, pentru că zilnic lucrează în condiții grele.