News

Cât câștigă un muncitor din India în România. Salariul lunar îi ajunge să trăiască în țara noastră și să trimită bani acasă

Dacă românii preferă să lucreze în Occident, pe salarii mai mari, piața internă este tot mai deschisă pentru cetățeni din Asia. Cât câștigă un muncitor din India în țara noastră.
10.10.2022 | 07:42
Cat castiga un muncitor din India in Romania Salariul lunar ii ajunge sa traiasca in tara noastra si sa trimita bani acasa
Ce salariu primește un muncitor din India ajuns în România. Sursa foto: captură ObservatorNews / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În ultimii ani, piața muncii din România a devenit din ce în ce mai dependentă de forță de muncă din țările asiatice.

Ce salariu primește un muncitor din India ajuns în România

În debutul acestui an, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care permitea firmelor să angajeze 100.000 de muncitori străini în 2022. Această cerere a venit din partea angajatorilor români care nu găseau forță de muncă autohtonă.

ADVERTISEMENT

Astfel, dacă în 2021 numărul total al muncitorilor din afara Uniunii Europe a fost de 25.000, pentru anul în curs, Guvernul a mărit de 4 ori contingentul muncitorilor străini.

În general, muncitorii din țările asiatice cu un nivel de trai mai scăzut, precum Indian sau Nepal, preferă să ajungă în țara noastră pe salarii care sunt considerate mici de muncitorii români.

ADVERTISEMENT

Îi găsim în mai toate domeniile. În ultimele săptămâni au activat în agricultură. Este și cazul lui lui, Harjit. În vârstă de 43 de ani, acesta a venit în august pe tărâm românesc.

S-a acomodat fără probleme cu vremea de aici. Căldura de la finalul verii nu a reprezentant deloc un impediment. Ba dimpotrivă, e o nimica toată față de India, acolo unde aerul era de nerespirat.

ADVERTISEMENT

Harjit lucrează în țara pentru un viticultor local care a avut de recoltat 200 de hectare de viţă de vie. Primește lunar circa 3.500 de lei. Nu se plânge. Spune că e dublu față de cât ar fi primit acasă. Ba mai mult, banii îi ajung să trimită și către rudele sale din India.

”Vremea este foarte bună. În India este foarte cald. Banii aici sunt de două ori mai mulţi ca acasă. Pentru o lună ne dau 700 de dolari. Trimit bani în India, familiei mele”, spune Harjit, pentru ObservatorNews.

ADVERTISEMENT

Salariile muncitorilor indieni și nepalezi pot crește

În general, salariile pe care le plătesc firmele din România străinilor pornesc de la 500 de dolari. Vorbim de muncitori necalificați.

Veniturile pot ajunge şi la 2.000 – 3.000 de dolari, în cazul inginerilor cu experiență.

”Noi am tot făcut cereri şi aşteptăm să primim chiar şi în domeniul turismului. Avem pensiuni agroturistice şi, într-adevăr, dacă găsim să recoltăm şi să facem anumite munci agricole, în alte direcţii nu mai găsim aici la ţară, pentru că toată lumea a plecat către oraşele mari sau străinătate”, explică, pentru sursa citată. Lucian Belciu, antreprenor.

ADVERTISEMENT
Tags: