News

Cât câștigă un rezervist, în armata română. Deși războiul a ajuns la graniță, e ”bătaie” pe locuri

Deși războiul este aproape, tinerii nu par să se mai teamă de o posibilă escaladare a conflictului. E concurență mare pe locurile de rezerviști în armata română.
04.06.2022 | 10:42
Cat castiga un rezervist in armata romana Desi razboiul a ajuns la granita e bataie pe locuri
Joburile oferite de armatat română, tot mai atractive pentru tineri / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Stăm bine la mobilizare, iar tinerii au început să ia cu asalt școlile militare, după ce, la începutul acestui an, aceștia păreau să fugă de o astfel de carieră.

Trei candidați pe un loc de rezervist în armată

Ministerul Apărării Naționale a anunțat 1.500 de posturi de rezerviști militari, pentru care vor candida 5.000 de persoane. Iar înscrierile continuă, anunță stirileprotv.ro.

ADVERTISEMENT

Aspiranții par atrași de siguranța unui job în armată, deși salariile nu sunt prea mari. În acest moment, mulți soldați și chiar gradați din armata profesionistă câștigă lunar, în medie, 2.300 de lei.

Ministrul Vasile Dîncu a promis, însă, că lucrurile se vor schimba cât de curând și că veniturile vor crește.

ADVERTISEMENT

Vasile Dîncu: ”Diurna trebuie să crească”

„Compensarea pentru deplasare, diurnă îi spunem în civilie, este 20 de lei, asta ar trebui să crească, ne-am propus să o creștem la 40 de lei. Trebuie să dăm compensațiile de chirie, oamenii trebuie să se mute dintr-o localitate în alta, 300 de lei pentru o chirie este foarte puțin”, a declarat Vasile Dîncu la Pro TV.

Zilele trecute, o nouă promoție de militari a ieșit de pe porțile Colegiului Național Militar din Breaza. Majoritatea tinerilor vor să-și aprofundeze studiile, urmând cursurile academiei militare, însă există și absolvenți care au fost acceptați la școli asemănătoare, în străinătate.

ADVERTISEMENT

În astfel de cazuri, selecția este una foarte riguroasă și poate dura chiar și 8 luni.

Ce salarii sunt în armată

Salariile în armată, pentru soldați sau gradați profesioniști (SGP) sunt cuprinse între 1.839 și 4.117 de lei, net. Personalul civil contractual (PCC) este remunerat cu sume cuprinse între 1.623 și 7.736 de lei. În cazul unei funcții de conducere, indemnizația netă poate ajunge și la 12.776 lei.

Pe de altă parte, funcționarii publici din cadrul MapN fără funcție de comandă primesc între 2.839 și 8.195 de lei, iar cei cu funcție de comandă, între 6.436 și 12.641 de lei.

ADVERTISEMENT

De asemenea, un maistru militar poate câștiga între 2.290 și 2.976 de lei, un subofițer – între 2.284 și 6.132 de lei iar un ofițer, între 2.443 și 11.576 de lei. Un soldat obișnuit primește, net, 2.236 de lei.

ADVERTISEMENT