News

Cât câștigă un șofer de camion în România? Locul de muncă unde poți câștiga 13.000 de lei pe lună

Domeniul transporturilor rămâne unul frecventabil în România, chiar și în vremuri de criză economică, pandemie sau război.
31.01.2023 | 08:09
Cat castiga un sofer de camion in Romania Locul de munca unde poti castiga 13000 de lei pe luna
Salariile pentru șoferii de camion sunt decente. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Astfel, nu e de mirare că angajatorii caută în această perioadă peste 2.600 de doritori ai unui astfel de job.

Ce salarii au șoferii profesioniști din România

Potrivit portalurilor de specialitate precum Ejobs, în luna ianuarie au aplicat 60.000 de persoane pentru un astfel de job, concurența fiind acerbă pentru că și salariile sunt decente, pentru o parte dintre șoferi.

ADVERTISEMENT

Majoritatea locurilor de muncă se adresează candidaților entry-level, fără experiență, urmați de cei mid-level, cu experiență între doi și cinci ani. Conform datelor oficiale, salariul mediu al unui șofer din domeniul transport și distribuție e de 3.500 de lei pe lună.

Cu toate acestea salariile pot fi mai mici de atât, sau mult mai mari, în funcție de postul ocupat în cadrul unei astfel de companii. Așadar, se poate spune că un promoter are un salariu de 2.800 de lei, în timp ce un dispecer auto poate câștiga 4.000 de lei pe lună.

ADVERTISEMENT

Desigur, există și șoferi care câștigă în medie doar 2.700 de lei, însă aceștia nu au de făcut deplasări în alte orașe sau în afara țării. La polul opus există și salarii de 20.000 de lei pentru funcția de director economic, 18.000 de lei pentru Chief Technological Officer, 16.000 de lei pentru project manager sau 13.000 de lei pentru un director administrativ.

În comparație, în Italia agențiile de recrutare ademenesc șoferii de TIR cu salarii cuprinse între 1.800 și 3.000 de euro, pentru un program zilnic de lucru de maximum 9 ore de condus.

ADVERTISEMENT

Un român din Vâlcea și-a deschis chiar și o firmă în domeniu, însă nu găsește doritori, chiar și la salariile mari. Criza se poate face resimțită în cele din urmă la prețurile de la raft pentru produse, în condițiile în care transportul acestora devine tot mai scump.

”Nu mai găsesc personal competent. Aș accepta și începători, dar să aibă dorința de a învăța, să fie serioși. Le dăm chiar și banii înainte. Dar sunt din ce în ce mai puțini cei cu care se poate lucra. Unii vin și-mi spun că vor să stea o lună, apoi să plece.

ADVERTISEMENT

E o nebunie totală, o criză care a început acum un an și devine din ce în ce mai presantă. Am căutat la început în Italia, apoi și în România, cu anunț online, pe OLX”, a declarat Florin Lisaru, pentru rotalianul.com.

ADVERTISEMENT