În ultima perioada, românii au început să fie din ce în ce mai chibzuiți cu banii. Așa se face că mulți vor să facă economii și optează pentru depozitele la termen. Iată care este câștigul în urma dobânzii oferite de bancă, în funcție de suma depusă!
Din cauza salariilor mici și a cheltuielilor mari, românilor le este din ce în ce mai greu să economisească. Educația financiară le lipsește multora și, chiar dacă unii au bani, nu știu cum să-i gestioneze.
Până acum, românii fugeau de ideea de a depune bani la bancă. Deși, este un loc unde finanțelor lor sunt în siguranță, dobânzile oferite nu i-au convins deloc pe români.
Lucrurile s-au schimbat de când dobânzile bancare bat rata inflației. Așa se face că din ce în ce mai multe persoane iau în calcul deschiderea unui depozit la termen.
În continuare, românii trebuie să rețină faptul că dobânda pentru un astfel de depozit continuă să fie impozitabilă. Cei care vor să aibă câștiguri mai mari, ar face bine să se îndrepte către acțiuni sau titluri de stat.
În momentul de față, randamentul oferit de dobânda unui depozit la termen este de 5.7% și chiar 7%. Acest lucru este o veste bună, mai ales că procentele nu au mai fost atât de mari încă din perioada pandemiei.
”Inflaţia scăzută şi dobânzile la depozite, rămânând relativ constante, au devenit real pozitive. Dobânda Băncii Centrale este real pozitivă.”, a spus Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA, potrivit Observator.
Românii care depun într-un depozit la termen suma de 15.000 de lei pe o perioada de un an, vor avea un câștig considerabil. După 12 luni, aceștia ar putea încasa între 770 și 950 de lei. Desigur, suma diferă în funcție de banca aleasă.
Românii care vor să se bucure de o dobândă ”curată”, fără să fie impozitabilă, pot opta pentru investiția în titluri de stat. În cazul lor, randamentul este de 6.8%, iar profitul poate depăși 1.000 de lei.
Cei care vor să pună bani deoparte, ar trebui să se grăbească. Potrivit specialiștilor, dobânzile vor mai fi pozitive maxim un an de acum încolo. Tocmai de aceea, îi sfătuiesc pe toți să își pună banii la lucru și să nu-i mai țină ”la saltea”.