În vremuri de criză tendinţa românilor este de a economisi banii pe care îi au, iar majoritatea îi ţin în depozite bancare, pentru dobândă. Dacă un depozit la termen nu vi se pare eficient vă puteţi orienta spre alternative mai profitabile.
În momentul de faţă, dobânzile bancare la depozitele în lei sunt mai mici decât cele de anul trecut. Cea mai bună dobândă de pe piaţă, la un depozit de 10.000 pe 12 luni este de 8,5%, oferită de Intesa Sanpaolo Bank. Patria Bank şi Unicredit vin cu dobânzi de 8%, în timp de First Bank are o dobândă de 7,75% pentru acelaşi tip de depozit.
În continuare, CEC Bank oferă o dobândă de 7,70%, BRD are 7,30%, Raiaffeisen – 7,10%, iar oferta de la BCR este o dobândă anuală de 7% pentru un astfel de depozit pe 12 luni. Tot 7% oferă şi ING, în timp ce Banca Transilvania oferă 6,70%.
De subliniat că acest profit este brut, iar banii încasaţi la finalul termenului trebuie calculaţi după ce scădem taxele şi comisioanele, care vă mai răpesc aproximativ 0,80% din profit.
Spre exemplu, la dobânda maximă de 8,50%, dacă scădem taxele şi comisioanele vom avea un câştig real de 7,25%, adică la un depozit de 10.000 lei cu termen de un an câştigul real este de 724 de lei. La o dobândă de 8% câştigul este de 694 de lei, iar la 7,25% de 652 de lei.
Una dintre altrnativele cele mai profitabile la depozitele bancare sunt titlurile de stat. Periodic Ministerul Finanţelor scoate pe piaţă oportunităţi, românii fiind invitaţi să investească în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani cu dobânzi anuale de 6,30% și, respectiv, 7,20%.
Marele avantaj al acestui tip de investiţie este acela că sumele investite, precum și dobânzile aferente sunt garantate integral de către stat, iar sumele câştigate nu sunt impozitate.
Privitor la titlurile de stat Fidelis, persoanele fizice pot cumpăra astfel de valori mobiliare de la băncile care participă la Programul Fidelis de emisiuni de titluri de stat, cum ar fi BT capital Partners, Banca Transilvania, BRD sau BCR.
După ce ai cumpărat titlurile de stat respective le poţi vinde la Bursa de Valori București la un preț mai mare decât prețul plătit în momentul cumpărării lor de pe piața primară. Astfel poţi obține un câștig financiar care poate fi mai mare decât dobânda (cuponul) oferit de stat.
O alternativă de asemenea profitabilă la depozitele bancare sau titlurile de stat, dar ceva mai riscantă, este investiţia pe bursă. Însă, aşa după cum avertizează specialiştii, câştigurile în această situaţie sunt în mare măsură legate de riscurile pe care şi le asumă investitorul.