News

Cât cheltuieşte statul pe zi cu o persoană carantinată. Deciziile Guvernului

17.12.2020 | 16:37
Cat cheltuieste statul pe zi cu o persoana carantinata Deciziile Guvernului
ADVERTISEMENT

Autoritățile au stabilit care este suma de bani alocată pentru serviciile necesare oamenilor aflați în carantină instituționalizată. Costurile zilnice ale carantinării persoanelor au fost un subiect dezbătut în ultima ședință a Guvernului. 

Ministerul Sănătății a emis un comunicat de presă prin care transmite că a fost adoptată Hotărârea privind aprobarea normelor metodologice pentru stabilirea condițiilor minime ale spațiilor de cazare, a standardelor de cost și a listei spațiilor destinate pentru asigurarea carantinei persoanelor.

ADVERTISEMENT

Astfel, documentul respectiv precizează că suma cheltuită zilnic de stat pentru un pacient carantinat este de 300 de lei. Aceasta scade dacă centrele de carantinare sunt puse la dispoziție de autorități.

Cât cheltuiește zilnic statul cu o persoană carantinată

„Conform actului normativ, se aprobă normele metodologice pentru stabilirea condiţiilor minime ale spaţiilor de cazare special desemnate pentru persoanele aflate în carantină sau în izolare, puse la dispoziție de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, dar și normele metodologice pentru stabilirea standardelor de cost în vederea stabilirii cheltuielilor aferente carantinei pentru fiecare persoană”, anunță Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

Totodată, documentul respectiv abrobă și lista centrelor de carantinare puse la dispoziție de către autoritățile publice centrale și locale. Analiza făcută de Ministerul Sănătății a stabilit un cost zilnic de 300 de lei pentru fiecare persoană carantinată.

„În situația în care cazarea este asigurată în centre de carantină puse la dispoziție gratuit de alte instituții publice/autorități, cheltuielile pentru curățenie, spălătorie, produse de igienă personală, așternuturi, prosoape, protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora vor fi de maximum 50 de ron/zi/pers, reprezentând circa 20% din valoarea cheltuielilor cu cazarea”, mai precizează autoritățile.

ADVERTISEMENT

În plus, vor fi decontate cheltuielile cu translatorul și tratamentele necesare, în cazul în care sunt necesare și doar pe baza unor documente justificative. În cazul tratamentelor, sunt necesare documente medicale, scrisori sau rețete.

„La nivelul spațiilor pentru carantină trebuie să se asigure tratamente necesare persoanelor cu afecțiuni medicale preexistente, servicii de curățenie, lenjerie (min. 2 rânduri/ pat) și prosoape, îmbrăcăminte corespunzătoare (pijamale 2buc/pers și papuci de unica folosință 2 buc/pers), protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora, mijloace de comunicare necesare, dacă este posibil într-o limbă pe care să o înţeleagă, mijloace necesare pentru comunicarea cu familia”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, se precizează că hrana și apa pentru persoanele carantinate vor fi suficiente, între 2 si 4l/zi/persoană. Oamenii care aparțin altor „religii și culte religioase recunoscute de statul român, cu particularități de preparare a hranei, se va asigura, în limita posibilităților, respectarea specificului impus de religia sau cultul religios. Masa se va servi în cameră și se vor utiliza tacâmuri și veselă de unică folosință”.

ADVERTISEMENT