Life

Cât consumă, de fapt, instalația de Crăciun. Detaliul banal de care trebuie să vă speriați

Costurile ridicate la consumul de curent a înspăimântat întreaga lume. Iată detaliul de care trebuie să țineți cont atunci când vine vorba chiar și de instalația de brad.
03.12.2022 | 22:03
Cat consuma de fapt instalatia de Craciun Detaliul banal de care trebuie sa va speriati
Cât consumă, de fapt, instalația de Crăciun. Sursa foto: instagram/ colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Perioada sărbătorilor de iarnă vine și cu bucuria de a decora, fie că vorbim de brad, de curți sau de balcoane. De aceea, instalația de brad devine unul dintre cele mai bine vândute ornamente. Însă, trebuie să țineți cont de niște aspecte importante atunci când vreți să le achiziționați – cât costă și care este cel mai eficient mod de a le folosi.

Cât consumă instalația de Crăciun?

Pentru început trebuie avut în vedere cât de multă energie electrică consumă decorațiunile luminoase, asta pentru a putea calcula exact costurile reale.

ADVERTISEMENT

Conform specialiștilor luminițe de Crăciun cu LED par a fi soluția pentru că economisesc până la 80% față de cele cu incandescență.

Instalația de brad clasică, la o medie de 0,45 wați pe bec, consumă în total 292,5 wați sau aproximativ 0,29 kilowați. 372 de ore fiind însumate, duce la un total de aproximativ 109 kWh.

ADVERTISEMENT

În cazul instalației de brad cu tehnologie LED, în funcție de numărul de becuri, poate consuma între 5 și 10 wați pe oră. Este o cantitate foarte mică de energie. 1 KWh este echivalent cu 1000 de wați.

Câți bani scot din buzunar oamenii pentru luminile de Crăciun

De luat în calcul sunt și costurile pentru luminile de Crăciun. Dacă vorbim de o instalația de brad cu 100 LED-uri – ne raportăm la aproximativ 300 de lei. Dar, cât costă să o țineți aprinsă 10 ore pe zi timp de o lună?

ADVERTISEMENT

În total, aceste 100 de luminițe de Crăciun ar avea 300 de ore de utilizare și ar consuma 2,25 kWh. Luând în considerare prețul final mediu pentru un client rezidențial, acestea sunt egale cu aproximativ 3 lei.

Precauții pentru a evita incidente tragice în zilele de sărbătoare

Întotdeauna, când montați instația de brad trebuie să țineți cont de anumite precauții, pentru a evita incidentele cu final tragic. Dacă doriți să conectați instalația în afara casei, sfatul este ca acestea să fie alimentate cu baterii.

ADVERTISEMENT

În cazul în care aveți doar varianta de conectare la curentul electric, atunci cel mai bine este să vă asigurați cablurile, mai exact că sunt în stare bună și sunt impermeabile. De asemenea,  conexiunea trebuie să fie legată la pământ.

Mare atenție, atunci când nu rămâne niciun membru major în casă, deconectați conexiunile de lumină pe care nu le folosiți.

ADVERTISEMENT
Tags: