Încălzirea și aerul condiționat reprezintă o parte semnificativă din consumul de energie al unei gospodării. Datorită funcției sale duble de încălzire și răcire, un sistem reversibil de aer condiționat are reputația de a fi mai eficient energetic decât un încălzitor electric tradițional, reducând astfel consumul de energie.
Aerul condiționat reversibil este un sistem de încălzire și răcire care poate fi utilizat pentru a controla temperatura unei încăperi. Acesta funcționează prin pomparea aerului cald din exterior și răcirea acestuia sau prin pomparea aerului rece din interior și încălzirea acestuia. Acest tip de aer condiționat este cunoscut și sub denumirea de pompă de căldură aer-aer.
Componența unui sistem reversibil de aer condiționat este relativ standard. Majoritatea sistemelor sunt echipate cu una sau mai multe unități interioare (monosplit sau multisplit) și o unitate exterioară. Unitatea interioară constă dintr-un compresor, un condensator, un evaporator și un ventilator. Unitatea exterioară are un condensator și un ventilator.
Când aparatul de aer condiționat este în modul de răcire, aerul cald este aspirat de unitatea interioară printr-un filtru. Compresorul comprimă aerul cald, crescând temperatura acestuia. Aerul cald este apoi direcționat către condensator, unde este răcit de un agent frigorific. Agentul frigorific își schimbă apoi starea, din gaz în lichid. Agentul frigorific lichid este apoi trimis la evaporator, unde este vaporizat. Aerul cald este apoi răcit de evaporator și circulă prin cameră cu ajutorul ventilatorului.
Spre deosebire de utilizarea în timpul verii, atunci când aparatul de aer condiționat este în modul de încălzire, fluxul este inversat. Aerul rece este aspirat de unitatea interioară prin filtru, apoi este comprimat și direcționat către condensator, unde este încălzit de agentul frigorific. Refrigerantul își schimbă apoi starea, din lichid în gaz. Acesta este apoi direcționat către evaporator pentru a fi supus vaporizării și încălzirii, înainte de a fi circulat prin încăpere de către ventilator.
În general, consumul mediu al unui aparat de aer condiționat reversibil este cu 25 până la 40% mai mic decât cel al unui încălzitor convențional. Acest lucru se datorează coeficientului de performanță (COP) al acestui echipament, care este mult mai bun decât cel al aparatelor de încălzire convenționale, cum ar fi radiatoarele electrice.
Pe de altă parte, consumul de curent atunci când este setată funcția de încălzire este în legătură cu durata de funcționare și cu puterea instalației. Spre exemplu, la o putere de 2 kw și la un coeficient 3 de performanță, un aparat va avea un consum de aproape 0,67kw/oră de curent electric, scrie, lovedeco.ro.
La o durată de funcționare de opt ore zilnic în scopul încălzirii aceasta s-ar traduce printr-un consum de energie electrică de 5,36 kw/oră și la un consum lunar de aproape 161kw/oră. Pentru un consum lunar între 100 și 225 kw/h, prețul energiei electrice este plafonat la 0,80 lei/kw/h, și astfel prețul plătit pe lună pentru încălzirea cu aerul condiționat ar fi de aproximativ 129 de lei.
Economiile pe care le pot face utilizatorii depind de marca și modelul de aparat cu pompă de căldură ales. În general, în funcție de clasa energetică a aparatului, se poate economisi de până la patru ori mai multă energie.