Life

Cât consumă, de fapt, un frigider în fiecare lună. Câteva setări greșite pe care le fac mai toți românii. Așa se umflă facturile

Setările greșite la frigider pot duce la majorarea facturilor lunar. Ce reguli trebuie respectate pentru a funcționa corespunzător.
12.11.2022 | 10:29
Cat consuma de fapt un frigider in fiecare luna Cateva setari gresite pe care le fac mai toti romanii Asa se umfla facturile
Cât consumă, de fapt, un frigider în fiecare lună. Sursa foto: colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Facturile uriașe la curentul electric îi determină pe români să caute soluții pentru a reduce consumul aparatelor din casă. Frigiderul are câteva setări greșite de temperatură care îl fac să crească consumul. Respectă regulile următoare și el o să funcționeze corespunzător.

Setări greșite de temperatură care cresc facturile

În primul rând setările frigiderului se fac în funcție de anotimp. În sezonul rece temperatura trebuie să fie în jurul valorilor de 4 sau 5 grade Celsius, iar în perioada călduroasă a anului alimentele se păstrează într-un mod cât se poate de corect dacă acesta are o temperatură de până la 2 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Locul unde este amplasat aparatul de răcit și cât de des este deschisă ușa acestuia sunt alte lucruri de care trebuie ținut cont pentru a nu crește consumul.

Frigiderul este indicat să fie pus într-o încăpere care are o temperatură constantă. Sursele de căldură sau poziționarea între pereți poate mări factura la curent, de aceea este indicat să păstrați o distanță de cel puțin 10 cm între aparat și aceștia.

ADVERTISEMENT

Care este consumul real al unui frigider

În nicio locuință din România aparatul de răcit nu lipsește, dar nimeni nu știe cât consumă cu adevărat. Locul unde este amplasat, setările de temperatură în funcție de anotimp, dar și poziționarea alimentelor pe rafturi schimbă consumul. De asemenea, cei care au achiziționat un nou model beneficiază de un avantaj, asta pentru că noile aparate au un consum mult mai redus.

Specialiștii spun că atunci când motorul nu este pornit, frigiderul o să consume o cantitate mică de curent. În momentul în care ușa este deschisă și becul aprins, consumul ajunge la 15 Watt/oră, în timp ce modelele mai noi care au iluminare LED ajung doar 1 Watt/oră.

ADVERTISEMENT

Trucul care te ajută să vezi consumul real

Majoritatea aparatelor au înscrise pe spate valoarea exactă a consumului de Watt pe oră, așa că este simplu de calculat. Dacă urmărești motorul timp de 3 ore, o să se obțină 20 Watt/oră, adică 480 Watt/24 de ore. Pentru 30 de zile valoarea se ridică la 14.400 Watt.

Aceasta este un calcul aproximativ, valoarea exactă o să se afle doar dacă aparatul este folosit într-un mod cât mai corect. Pentru o claritate mai mare a valorii de consum, scoate toate aparatele din priză în momentul în care pleci de acasă, lăsând doar frigiderul să funcționeze.

ADVERTISEMENT

Valoarea indicată pe contor în momentul în care părăsești casa o notezi și o compari cu indicele din momentul în care de întorci.

ADVERTISEMENT
Tags: