Mircea Lucescu (79 de ani) va anunța în acest weekend lotul de jucători pentru primele meciuri din cel de-al doilea său mandat de selecționer al naționalei României. Tricolorii întâlnesc Kosovo (6 septembrie, Priștina) și Lituania (9 septembrie, stadion Steaua) în debutul Ligii Națiunilor, Seria C. Din grupă mai face parte Cipru.
Legendarul tehnician a trimis pe 16 august telegrame preliminare de convocare pentru 19 stranieri, însă lotul final va fi format dintr-o parte dintre cei 19 stranieri plus jucătorii din competiția internă.
Fanii naționalei și specialiștii așteaptă cu nerăbdare să vadă ce alegeri va face Mircea Lucescu, la ce stranieri renunță și pe cine convoacă din SuperLiga. Il Luce are de gestionat și situația delicată cu care se confruntă Ianis Hagi, tras pe linie moartă la Rangers.
Recunoscut ca un tehnician care a descoperit și lansat de-a lungul carierei mulți fotbaliști de valoare, Mircea Lucescu și-a asumat misiunea de a găsi mai multe soluții în Liga 1, pentru a forma o națională competitivă care să obțină calificarea la Cupa Mondială 2026 din Mexic, Canada și SUA.
”Nu poţi să faci o naţională puternică fără cluburi puternice. E imposibil. Nu poţi să faci o echipă naţională puternică aducând jucători din toate colţurile lumii. Eu mizez şi sper ca nucleul echipei naţionale să apară în campionatul intern.
Şi sper ca el să crească pentru că a început o rivalitate pozitivă în tot campionatul, văd o altă generaţie de conducători de club care îşi doresc performanţă.
Nu vreau la echipa naţională jucători care vin doar ca să îşi facă imagine, să vină doar pentru un contract mai bun. Nu, vreau jucători care să vină la naţională pentru performanţă”, a anunțat Mircea Lucescu, pe 6 august, la prezentarea oficială ca selecționer.
Mircea Lucescu a monitorizat cu mare atenție meciurile din SuperLiga chiar și înainte să fie numit în locul lui Edi Iordănescu, cel care a dus România până în optimile EURO 2024, dar nu a mai vrut să-și prelungească angajamentul.
FANATIK a analizat ce jucători români s-au remarcat în primele șapte etape din campionatul intern. ”Echipa etapei” realizată de LPF după fiecare rundă poate reprezenta un bun barometru pentru selecționer. În cele șapte etape scurse de la începutul sezonului printre premianți au fost 36 de jucători români și 27 de străini.
Pentru prima acțiune, Mircea Lucescu va miza pe nucleul de la EURO 2024, însă anumite posturi trebuie acoperite sau dublate cu jucători din SuperLiga. Il Luce va trebui să apeleze cu certitudine la doi portari din țară, ca variantă de rezervă pentru Horațiu Moldovan, împrumutat de Atletico Madrid la Sassuolo.
Cum veteranul Florin Niță abia și-a găsit echipă, Ștefan Târnovanu ar fi o variantă, dar goalkeeperul lui FCSB n-a prea rupt gura târgului în startul sezonului. Alți portari s-au evidențiat și au prins ”Echipa etapei”: Cătălin Căbuz (FC Hermannstadt), Iustin Popescu (Oţelul Galați) și Laurenţiu Popescu (Universitatea Craiova).
De asemenea, Mircea Lucescu trebuie să întoarcă pe toate fețele campionatul intern pentru a găsi fundași dreapta și stânga, posturi pe care avem probleme atunci când titularii Rațiu (Rayo Vallecano), respectiv Bancu (Universitatea Craiova) nu sunt pe teren.
Conform analizelor LPF doar trei fundași dreapta români au prins până acum ”Echipa etapei”: Ştefan Vlădoiu (Universitatea Craiova), Cornel Râpă (UTA Arad) și Radu Boboc (U Cluj). Alte opțiuni sunt Vasile Mogoș (CFR Cluj) și Cristian Manea (Rapid), jucători aflați în circuitul naționalei, dar care nu excelat în startul sezonului.
Pentru rezerva lui Bancu și-au depus candidatura Alexandru Chipciu (U Cluj), Florin Ştefan și Raul Opruţ (Dinamo), primii doi fiind nominalizați de două ori în ”Echipa etapei”.
Soluțiile interne la mijlocași sunt subțirele. Mai mult ca sigur că greul în viitoarea campanie de calificare va fi dus tot de stranieri. Vedeta lui FCSB Darius Olaru a prin doar o dată ”Echipa etapei”, iar Adrian Șut, care a fost și el la EURO 2024, simte concurența veteranului Dan Nistor (U Cluj), cu două prezențe în primul ”11” al etapei. Internaționalul de tineret Constantin Grameni, de la Farul, ar putea fi unul dintre pariurile lui Mircea Lucescu.
În ofensivă, Daniel Bîrligea (CFR Cluj) încearcă să-și facă loc printre cei trei atacanți de afară convocați de principiu de Mircea Lucescu, Denis Drăguș (Trabzonspor), George Pușcaș (Bodrumspor) și Daniel Paraschiv (Oviedo). Surpriza ar putea apărea de la Vladislav Blănuţă, vârful revelației U Cluj, nominalizat de două ori în ”Echipa Etapei”.
Alexandru Mitriță rămâne în continuare un subiect de dezbatere când vine vorba de convocarea lui la națională. Starul Universității Craiova speră să revină în circuitul tricolorilor după ce a apărut în două rânduri printre premianții etapei, însă concurența cu Valentin Mihăilă (Parma) și Florinel Coman (Al Gharafa) este foarte dură.
Echipa etapei 1
Echipa etapei a 2-a
Echipa etapei a 3-a
Echipa etape a 4-a
Echipa etapei a 5-a
Echipa etapei a 6-a
Echipa etapei a 7-a
”Echipa etapei” este desemnată de o comisie coordonată de Marius Mitran, directorul de Imagine – Comunicare al LPF, Liviu Manolache (statistician LPF) și Octavian Țopa (departamentul Imagine-Comunicare al LPF).
Sunt mai multe criterii de desemnare ale jucătorilor. De pildă, fiecare meci are un punctaj de dificultate, după fiecare meci sunt selectați cei mai buni 3 jucători, sunt luate în calcul realizările individuale gen goluri marcate, pase decisive, dueluri câștigate, intervenții decisive, pase reușite, driblinguri, dueluri câștigate, angajament fizic, sportivitate etc. Fiecare meci este urmărit de trei oameni, iar în unele cazuri sunt consultați observatorii LPF și alți oameni de fotbal.
De asemenea, sunt luate în calcul opțiunilor comentatorilor tv, cei care desemnează ”Jucătorul etapei” la finalul fiecărui meci. Se conturează astfel un prim ”unsprezece”, pe baza unui punctaj cumulat. În caz de egalitate, criteriul de departajare este gradul de dificultate al partidelor.
Când se aleg ”Echipa sezonului regulat” și ”ECHIPA sezonului competițional”, pe lângă datele statistice (cifre), sunt luate în calcul și nominalizările în ”Echipa etapei”.